Jubileumok

2023.12.28. 14:40

Adács, Karácsond és Vámosgyörk együtt 2150 évet ünnepelt

Mindhárom településen megemlékeztek a sok évszázados múltjukról.

Szabó István

Vámosgyörkön huszárfelvonulással emlékeztek márciusban a 750. évfordulóra

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Idén ünnepelte a település első írásos megemlítésének 750. évfordulóját Vámosgyörk, ugyanezen okból pedig a 700. évfordulót Adács és Karácsond.

Vámosgyörkön márciusban rendezték meg a jubileumi év első eseményét, a Visontai Kovách László-emléknapot. Erre méltó alkalmat adott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója: Visontai Kovách László, a település egykori földbirtokosa, országgyűlési képviselő, a képviselőház háznagya ugyanis maga is fegyverrel a kezében vett részt századosi rangban a függetlenségi küzdelemben. A nap programját huszárfelvonulás, koszorúzás és a közösségi házban tartott tudományos konferencia gazdagította.

Adácson júliusban a szokásos Jakab-napi búcsú és az immár huszonkettedik alkalommal megrendezett Magyar Történelmi Tájegységek Néptánc Csoportjainak Fesztiválja időpontjában emlékeztek a település 700. évfordulójára. A három napos rendezvénydömping pénteken táncházzal indult. Másnap a délelőtt kezdődő főzőverseny közben elrajtolt a veterán autósok és motorosok találkozója, és megnyílt az Adács 700 évét bemutató kiállítás.  Az esti órákban indult a nagymúltú néptáncfesztivál a hazai csoportok mellett felvidéki, erdélyi és törökországi táncegyüttesekkel. Vasárnap az ünnepi megemlékezés során megkoszorúzták a községháza előtti parkban elhelyezett márványtáblát, amely az elmúlt 700 év legjelesebb adácsi történéseit örökíti meg, majd községi kitüntetéseket is átadtak.

Karácsondon szeptemberben ünnepelték meg a település első írásos feljegyzésének 700. évfordulóját. A Hunyadi úton egy új játszóteret adtak át, és felavatták a 100 éve született Barczy Mátyás, Karácsond korábbi plébánosa szobrát. A jeles évforduló adott alkalmat a település új címerének, illetve azzal ellátott új zászlajának leleplezésére. Az új címert Kovács Zsolt országgyűlési képviselő, heraldikus alkotta, aki Földi Csabával együtt leplezte le az új szimbólumot. A község megújult jelképét Balog Gyula római katolikus plébános, kanonok áldotta meg. Az évforduló tiszteletére alapított emlékplaketteket is átadtak. Az ünnepi programok sorát ezután szüreti felvonulás nyitotta meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában