Döntő

2023.12.07. 17:59

Mindenki nyertes, aki foglalkozik az egészségével, hangzott el Gyöngyösön + fotók

Hetedik alkalommal rendezték meg a városban a Fiatalok az Egészséges Jövőért országos vetélkedő döntőjét.

Szabó István

Az immár hetedik FEJ-vetélkedő döntője Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Csütörtökön szokás szerint Gyöngyösön rendezték meg a diákoknak 7. alkalommal kiírt Fiatalok az Egészséges Jövőért (FEJ) országos verseny döntőjét a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán. Az immár hagyományos megmérettetés ötletgazdája és szervezője két fiatal gyöngyösi orvos: dr. Watti Rézan, aki jelenleg a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház szívsebész szakorvosa, és testvére, dr. Watti Jezdancher, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház orvosigazgató-helyettese, belgyógyász, endokrinológus szakorvos. 

Portálunkon is beszámoltunk már arról, hogy az általános- és középiskolások számára azért indították útjára 2016-ban Gyöngyösön a magát azóta országos versennyé kinövő megmérettetést, hogy a jelenlegi fiatal generáció egészségtudatosabb legyen, valamint a megszerzett tudásuk által, egészségben eltöltött éveik száma magasabb legyen a szüleikénél és nagyszüleikénél. A vetélkedő legfőbb témái ezúttal is az alkohol, a drog, illetve a dohányzás káros hatásai, a szexuális úton terjedő betegségek, az elsősegélynyújtás, valamint az alapvető egészségügyi ismeretek voltak. Dr. Watti Rézan arról beszélt portálunknak, hogy a vereny szervezése már márciusban megkezdődött.

– Október tértünk rá a teljes fordulatszámra. Ekkor az ország valamennyi iskolájának küldtünk e-mailt arról hogy várjuk őket a versenyre. A felhívásra összesen 354 diák jelentkezett hazánk minden részéből. Kijelenthetem, hogy ezzel az idei az eddigi legsikeresebb versenyünk. Nagyon örülök annak, hogy évről évre ezt mondhatom, meg folyamatosan népszerűbb a vetélkedő. A jelentkezők nagyon magas száma miatt novemberben egy online  elődöntőt szerveztünk, ahonnan a legjobb 125 tanuló, azaz 25 csapat jutott a döntőbe. A döntőt interaktívvá tettük. Voltak ugyan klasszikus tesztkérdések, de ezeken egyesével haladtunk végig, interaktív módon. A feladatok többsége elméleti tudást igényelt, de az elsősegélynyújtás kárhely esetében gyakorlati ismeretekre is szüksége volt a fiataloknak. Törekedtünk arra, hogy életszerű legyen a megoldandó helyzet. Ez azt jelenti, hogy például nem egy vérző embert kellett ellátni, mert az túlságosan lexikális tudást igényel, hanem azt kellett eldönteniük, hogy egy földön fekvő eszméletlen emberrel mit kell tenniük – részletezte dr. Watti Rézan. 

A versenyen Gyöngyös és a Bugát Pál Kórház vezetői is megjelentek. Hiesz György, Gyöngyös polgármestere kiemelte, hogy fantasztikus dolog az, amikor egy orvosnak a hivatásán, a szűkebben vett szakmai feladatain túl arra is van energiája, hogy egy olyan nagyon hasznos dolgot is elindítson, mint a FEJ-vetélkedő. Weisz Péter, a gyöngyösi kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a magyar egészségügyet gyakran kritizálják, pedig nagyszerű a jövőkép: remélhetőleg ezen egészségügyi vetélkedő évenkénti többszáz résztvevője közül minél többen a gyógyítás, a betegellátás elkötelezett dolgozói lesznek majdan. Dr. Assani Omar, a Bugát kórház orvosigazgatója ünnepi eseménynek nevezte nemcsak a döntőt, de az egész versenyt, mert a benevezett diákok ennek révén sokat foglalkoznak az egészségükkel, és ezzel már mindannyian nyertesek. Horváth László országgyűlési képviselő üdvözletét és jókívánságait – távollétében – dr. Watti Jezdancher tolmácsolta a résztvevőknek.

A döntőt végül a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium csapata nyerte meg a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium gárdája előtt. A 3. helyen a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola fiataljai végeztek. A legjobb eredményt elért Heves vármegyei csapat a Gyöngyösi Kálváriaparti Sport- és Általános Iskola tanulóiból állt, ők a 4. helyet szerezték meg.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában