Háttér

2024.01.15. 17:58

Magyarország esetében az igazságügyi reformot előremutatónak találták az unióban

A magyar jogállamiság helyzetéről is tartottak háttérbeszélgetést az Európai Bizottság magyarországi képviselete által szervezett brüsszeli sajtóúton, amelyen regionális médiumok újságírói vettek részt tavaly decemberben.

Tóth Balázs

Fontos kérdések kerültek szóba az Európai Bizottságban

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Mint a beszélgetésen elhangzott, minden tagországról jelentés készült, nem csak hazánkról, s ajánlásokat is tartalmaznak a dokumentumok. 

Magyarország esetében az igazságügyi reformot előremutatónak találták, ennek köszönhetően oldották föl néhány költségvetési forrás blokkolását, igaz, a feltételek végrehajtásról meg kellett győződniük a döntéshozóknak, hogy ne papíron maradjanak a jogszabályok. Az egyetemeknek és a kutatásoknak járó pénzek azonban továbbra sem érhetőek el, ahogyan a menekültek miatt járó források sem.

Elhangzott, a már odaítélt források kifizetése sem automatikus, hiszen azokat sok esetben a projektek lezárása után fizetik ki az államnak, így, változás esetén van lehetőség újra vizsgálódni és visszatartani a pénzeket. A beszélgetésen részt vevő bizottsági tanácsadó szerint a bizottság elkötelezett a gyermekvédelem mellett és van saját stratégiája, a magyar törvénnyel annak szerintük diszkriminatív volta miatt van problémája, amelyet sajtóközleményükben korábban el is magyaráztak. A szuverenitásvédelmi törvény kapcsán is vannak aggodalmaik. Az EU a befolyásolás elleni harcot átláthatóvá kívánja tenni, példaként említve a lobbistákat, akiket be kell jegyezni. Az unió azonban nem címkéz, mint ahogyan a magyar törvény tenné és amely továbbmegy az uniósnál, hiszen ellenőrizné a civileket és bírságolna is. A hatóságra vonatkozóan laza szabályozásról a bizottsági szakértők elmondták, azt majd tanulmányozzák. Ha nem találják megfelelőnek, kötelezettségszegési eljárás indulhat. Az egészségüggyel, beteg- és ellátásjoggal kapcsolatosan elhangzott, az nemzeti kompetencia, bár vannak költségvetési és jogi ajánlások.

A nemzeti konzultáció migránsgettókra vonatkozó kérdésére az EB szakértői úgy válaszoltak, ilyenek nincsenek sehol. A migrációról egy bonyolult vita zajlik az EU-ban 2015-2016 óta, amikor tömegesen érkeztek illegális bevándorlók. Döntés született az áttelepítésről, amelyet Magyarország nem támogatott, ahogyan más tagállamok sem. Az egyes országok megválaszthatják, hogyan lesznek szolidárisak az első vonalban lévő országokkal, így pénzzel is támogathatják a migrációval kapcsolatos programokat. A legális bevándorlók előtt az országok megnyitják a munkaerőpiacukat, s Magyarország dönt a számokról. A konzultációt hirdető plakátokról az volt a vélemény, hogy az szerintük méltatlan és csalódottak miatta. Ursula von der Leyen például sosem találkozott Alex Sorossal.

A rezsitámogatásokról szóló kérdéssel kapcsolatban arra hívták föl a figyelmet, egy reform része annak az átalakítása, más tagállamok saját reformjaik részeként kivezetik a támogatásokat, de senki sem kérte a magyaroktól, hogy ezt megtegyék. Az árak változni fognak, kérdés, hogy ezt hogy prezentálják. Elhangzott, szerintük Magyarországon leegyszerűsítik a kérdést és részigazságokat csavarnak ki.

A bizottsági tanácsadók szerint az unió a szabályok kijátszására törekvőkkel szemben továbbra is együttműködésre törekszik, kötelezettség szegési és költségvetési eljárásokat indít, ha szükséges. Ezek technikai eszközök, de politikai reakciót is adnak, ha kell. Az Európai Bizottság a hangját, az információit továbbra is saját felületein juttatja el az unió állampolgáraihoz.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában