Székházátadó

2024.02.22. 19:16

Nyitrai Zsolt: folyamatos a párbeszéd a látássérültek és a kormány között

Átadták a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége megújult Hermina úti székházát.

Heol.hu

Átadták a csaknem 3,5 milliárd forintból megújult MVGYOSZ-székházat

Forrás: Koszticsák Szilárd/MTI

Átadták a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) csaknem 3,5 milliárd forint kormányzati támogatásból megújult Hermina úti székházát kedden Budapesten. Áder János volt köztársasági elnök az ünnepségen azt mondta, a Sipeki-villa igazi ékszerdoboz. Sipeki Balás Béla valami gyönyörűt akart adni, cselekvő emberszeretetből, mert tudta, hogy a látássérülteknek is a legszebb, a legjobb jár – fogalmazott. Ideje volt, hogy ez a csoda megújuljon, hogy jobban megfeleljen hivatásának, ne csak szép és barátságos, hanem célszerűbb és élhetőbb legyen. Most alkalmasabb a feladatára, mint valaha – jelentette ki Áder János.

A volt államfő úgy fogalmazott: ha a látássérült ember nem jut hozzá a kellő segítséghez, akkor nem ő világtalan, hanem mi, többiek, akik nem vagyunk elég felelősségteljesek.
– Az MVGYOSZ hisz abban, hogy együtt formáljuk élhetőbbé a világot – idézte a szövetség jelmondatát Áder János, hozzáfűzve, ehhez arra van szükség, hogy megértőbbek, türelmesebbek legyünk, és az elemi szolidaritás jegyében felelősséget vállaljunk egymásért.
– Akadály mindig van bőven, de ha van közös akarat, akkor ezek legyőzhetők és valóban élhetővé formáljuk a közös világunkat – jelentette ki a volt köztársasági elnök.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó emlékeztetett arra, hogy a látássérült emberek érdekeit több mint száz esztendeje sikeresen képviselő MVGYOSZ és a kormány között stratégiai együttműködés áll fenn, és kiemelten támogatják a szövetséget. Folyamatos párbeszéd zajlik és odafigyelnek speciális igényeikre, kikérik a véleményüket és lehetőség szerint beépítik a kormányzati döntésekbe – hangsúlyozta a főtanácsadó. Elmondta: fontos fordulat volt 2010 után annak a szemléletnek a meghonosítása, hogy "aki tud és akar, az dolgozhasson", ennek köszönhetően a megváltozott munkaképességűek körében háromszorosára nőtt a foglalkoztatási arány. Fizikailag és infokommunikációsan is akadálymentesítették a nagy állami rendezvényeket; már hat nemzeti konzultációt akadálymentesítettek – folytatta a főtanácsadó. Megemlítette, hogy vasárnap az Élelmiszermentő Központtal húsvéti adománygyűjtés indult, a cégek felajánlásai a MVGYOSZ közvetítésével jutnak majd el a látássérült rászorulókhoz. Kitért arra, hogy minden évben tíz százalékkal emelkedik a fogyatékosügyi érdekképviseletek költségvetési támogatása.
– A veszélyek korát éljük, de a kormány a nehéz időkben is kiáll a fogyatékkal élők mellett, megvédi a juttatásaikat – hangoztatta Nyitrai Zsolt.

Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszönetet mondott a kormánynak. Felidézte, hogy 2018-ban, a szövetség megalakulásának századik évfordulóján az ünnepség fővédnöke Áder János volt, és ő javasolta, hogy kérjenek segítséget a székház felújításához. A Lechner Ödön által tervezett, műemléki védettséget élvező Sipeki-villa korhű, de a jelenlegi funkcióhoz illeszkedő felújításán túl a Városliget melletti telken egy új, többfunkciós szolgáltatóház is épült. A villaépületben vannak az irodák, onnan tartják a kapcsolatot a helyi szervezetekkel és ott található a Braille-könyvtár is, a szolgáltatóházban tankönyveket készítenek, van konferenciaterem, Braille-nyomda, ügyfélszolgálat és segédeszközbolt ľ részletezte Nagy Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában