Sárlavina

2024.02.20. 17:13

Szociális diagnózist is fölállítanak a recski iszapömlés károsultjainak esetében

Egy parlamenti kérdésre válaszolva Rétvári Bence államtitkár azt írta, egyéni beavatkozást igényel a program, hogy a sárlavina után mindenkinek megoldják a lakhatását. Nyolc hónap telt el a bányából lezúduló recski iszapömlés óta.

Tóth Balázs

Így néztek ki Recsk utcái az iszapömléskor

Forrás: Agria TV

A recski iszapömlés károsultjainak helyzetéről érdeklődött a Belügyminisztériumtól Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselő. Mint írta, több mint fél év telt el, azóta, hogy a recski kőbányából egy jelentős esőzés során hatalmas mennyiségű iszap öntötte el a Hunyadi utca házait. A kormány akkor 500 millió forint keretösszeget különített el a károsultak kárpótlására, de a tényleges segítség továbbra is várat magára. Az MR Közösségi Lakásalap Nkft. 2023. augusztus 31-én benyújtotta az írásos kérelmét a Belügyminisztérium részére, de akkor azt a választ kapta, vizsgálódnak az okok és az érintett ingatlanok állapotát illetően. Ismét megkérdezte tehát, hol tart a Belügyminisztérium vizsgálata a recski sárlavina ügyében, és mikor tervezik végre kiadni a támogató okiratot.

Rétvári Bence államtitkár válasza szerint szükséges az érintett háztartások egyéni élethelyzetéhez igazodó szociális diagnózis felállítása. Jelenleg szakértők bevonásával zajlik az egyéni beavatkozású program eszközrendszerének és módszertanának kialakítása, mely során egy mindenki számára elfogadható, végleges lakhatási megoldás a cél.

Tordai Bence egy határozati javaslatot is benyújtott országgyűlésnek, amely felszólítaná a kormányt, hogy módosítsa korábbi határozatát. Eszerint azon károsultak esetében, akikre a káreset nyomán, az új otthonukba költözésükkel kapcsolatban anyagi többletterhek járulnak, ezeket helyettük az MR Közösségi Lakásalap NKft. a kiadások felmerülésekor megtéríti. Ezen túlmenően, amennyiben a kárral kapcsolatban polgári perben az Andezit-Bau Bányászati Kft. felelősségét megállapítják, az erről szóló jogerős határozatban megállapított felelősség arányában, az ott meghatározott összeg erejéig köteles az társaság az előzőekben leírt térítési kötelezettségért helytállni, és azt utólagosan az MR Közösségi Lakásalapnak megtéríteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában