Heol.hu Videó

2024.03.27. 20:50

Keresztút idézte Jézus Krisztus szenvedéseit Abasáron + fotók, videó

A hívek Jézus kereszthaláláról és megváltó szeretetéről elmélkedtek útközben. A keresztút végigjárásán minden korosztály képviseltette nagát.

Szabó István

Jézus Krisztus nagypénteki keresztútját elevenítették fel szerdán Abasáron, emlékezve kereszthalálára, amellyel megváltotta az embert a bűntől. A település szélétől a Szent Anna kápolnához vezető szerpentinen egyházi énekeket dalolva haladt végig a menet. Krisztus szenvedésének állomásainál, a stációknál megállt a község vezetéséből, az egyháztanács tagjaiból, diákokból, szülőkből és hívőkből álló csoport, és ide vonatkozó bibliai idézeteket olvastak fel. 

A keresztút során Jézus szenvedésére emlékeztek
A keresztút során Jézus szenvedésére emlékeztek
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Iváncsy Balázs c. kanonok, Abasár római katolikus plébánosa már korábban elmondta portálunknak, hogy a kápolnánál található a megfeszített Jézus a kereszten a két latorral együtt, ezért ez a helyi keresztút célpontja. A keresztút eredetileg az a mintegy másfél kilométeres út, amelyen Jézus a keresztet cipelve kiment a Golgotára. Ma olyan keresztény esemény, aminek segítségével a hívek Jézus szenvedésein és keresztre feszítésének eseményein elmélkedhetnek, tette hozzá a plébános.

– Ilyenkor mi is végigjárjuk a keresztutat a Krisztussal, a megváltónkkal. Ő adjon nekünk kegyelmet és erőt. Mindannyian keresztutat járunk. Mind fohászkodunk a békéért. Tudjuk azt, hogy sajnos nincs a világban béke, az emberek háborúskodnak, ölik egymást. Éppen azért a fontos, hogy a szívünkben béke legyen, egymást tudjuk szeretni, egymásért tudjunk áldozatot hozni. Kapjunk erőt Jézus Krisztustól, aki vállalta önként a kereszthalált, hogy megváltson bennünket a bűntől, kibékítsen bennünket az Atyával, hogy el tudjunk jutni az örök boldogságra. Éppen ezért fontos számunkra, hogy mi is szeretettel járjuk végig a keresztutat. A háború közepette lépjünk oda a másik emberhez imával, böjttel, keresztúttal. Ezeket ajánljuk föl, hogy a háború szűnjék meg, a szívünkben legyen mindig béke, és más emberek szívében is a béke uralkodjék. Minden nap odaadjuk magunkat, és áldozatot hozunk, hogy más emberekért tudjunk jót tenni. Erre hív bennünket is Jézus, hiszen ő is mindig a jót tette, mindig gyógyította a betegeket, segítette a szenvedőket, és azt akarta, hogy boldogság és öröm legyen a világban. Nagyon fontos, hogy ezt a boldogságot és örömet meg tudjuk valósítani – fogalmazott portálunknak már korábban Iváncsy Balázs. 

A plébános kiemelte, nem nagy dolgokat kell keresnünk, hanem a környezetünkben, ahol élünk, a családban. A család békéje mindig legyen meg. Tudjuk egymást szeretni, tudjunk egymásért áldozatot hozni. Ezekkel a gondolatokkal indulnak évről-évre a keresztúton fel a Szent Anna kápolnához, megköszönve Jézusnak azt a szeretetét, amely minket megváltott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában