Heol.hu Videó

2024.03.24. 11:00

Történelmi sétán gyúltak fáklyák az egri várban + fotó, videó

Történelmi sétával várták az érdeklődőket szombaton Egerben. A hagyományőrző történelmi séta a Valide Szultána gőzfürdő romjainál kezdődött.

Mellik Alexandra

Izgalmas program, történelmi séta várta a múlt szerelmeseit szombat este, amikor „Oszmán árnyak az Egri vár tövében” elnevezéssel tartottak történelmi sétát a megyeszékhelyen. A fáklyás túrát – amelyen a közönség számos érdekes történettel ismerkedhetett meg – M. Pap Gergely, a Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület elnöke, történész, valamint Gáspár-Bródi Gábor történész, hagyományőrző vezette. 

Fáklyás történelmi séta várta az érdeklődőket Egerben
Fáklyás történelmi séta várta az érdeklődőket Egerben
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A hagyományőrző séta a Valide Szultána gőzfürdő romjainál kezdődött. Mint ismeretes, a fürdő a 17. század elején, nem sokkal Eger oszmán kézre kerülése után épült. Megtudtuk többek között azt is, hogy Magyarországon jelenleg három törökfürdő üzemel, egy Egerben, kettő pedig Budán, a Rudas fürdő, illetve az Irgalmas rend által üzemeltetett Veli bey fürdője. A fürdő, valamint a török szó jelentésének ismertetése után a történészek fáklyákat osztottak az egybegyűlteknek, majd kezdetét vette a történelmi séta, amelyen betekintést nyerhetett a közönség a vár történelmébe. 

A program később az Oszmán Rendezvény Sátorban folytatódott, ahol eredeti török kávé- és teakóstoló, vízipipa, valamint hastánc bemutató várta a séta résztvevőit Fatimaah Szultanával és élő zenével, Nagy Krisztina jóvoltából.

Mint arról korábban beszámoltunk, hosszabb kihasználatlanságot követően idén februárban nyitott újra a Dobó István utca 34. szám alatti török sátor. A vezéri sátrat tíz éve adták át, s török vendéglátóhelyként üzemelt néhány évig, majd bezárták. Sikertelen eladási kísérleteket követően azonban 2024. február 17-én Oszmán Rendezvény Sátor néven újra kinyitott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában