Emlékezés

2024.05.25. 08:30

Háromszázötven éve lett vértanú Csepellényi György + fotók

Egerfarmoson, halálának helyszínén tartottak szentmisét Csepellényi György egykori pálos szerzetes emlékére. Az Egri Főegyházmegye szeretné őt a boldogok és a szentek sorában látni, a pálosok szerint fontos a közösség és az, hogy az ember ne önmagát, hanem Istent állítsa középpontba.

Tóth Balázs

Dr. Ternyák Csaba mutatott be szentmisét Egerfarmoson

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Csepellényi György vértanúhalálának 350. évfordulóján Egerfarmoson tartott ünnepi szentmisét dr. Ternyák Csaba egri érsek május 24-én. Az egykori pálos szerzetes az ellenreformációban játszott nagy szerepet, Füzéren volt plébános, onnan hurcolták el és ölték meg Egerfarmos határában. Tisztelete alakult ki Egerfarmoson, Füzéren és Sátoraljaújhelyen is, utóbbi településen cserkészcsapat is viseli nevét, s a farmosi szentmisére zarándokok érkeztek a zempléni településekről és Mezőkövesdről is.

Dr. Ternyák Csaba emlékeztetett arra, hogy Csepellényi György ezen a napon 350 éve saját vérével írta be nevét az Egri Főegyházmegye és Egerfarmos történetébe. A kassai vértanúkban és benne is megvalósult Jézus Krisztus azon ígérete, miszerint ha őt üldözik, követőit is fogják, ez volt a sorsuk az első évtizedektől kezdve, János kivételével minden apostol vértanúhalált halt, vérükkel pecsételték meg azt az igazságot, hogy Jézus Krisztus az úr. A mai híveknek is úgy kell élniük, hogy el kell ismerni az ő fölségét az életben. 

– A mai nap azért is különleges, mert Szűz Mária keresztények segítsége ünnep is most volt. További különlegesség, hogy tegnap Ferenc pápa bejelentette, Bódi Magdolna Mária vértanúságát a szentszék elismerte, így a litéri munkáslányt a boldogok sorába iktathatják. Példája azt bizonyítja, minden körülménytől függetlenül, a bűnöktől függetlenül is szent válhat, újjászülethet a megváltásnak köszönhetően – idézte fel dr. Ternyák Csaba.

Csepellényi György a hit hűséges tanúja volt, pálos szerzetesként tette kötelességét, az életszentségre törekedett. Ezért az Egri Főegyházmegye célul tűzte ki, hogy a szentek sorában szeretné látni. Két éve kérte a három polgármester, indítsák el újra Csepellényi György boldoggá avatását, amely többször elkezdődött már, de mindig megakadt. Kiemelte, imádkozniuk kell annak érdekében, hogy végig tudják vinni tervüket, Csepellényit a boldogok és szentek között köszönthessék.

Puskás Antal pálos tartományfőnök szentbeszédében József és Mária hitének erősségéről beszélt, amellyel fölnevelték Isten fiát. Készek voltak érte mindenüket odaadni. Fontos üzenet, hogy velünk az Isten, ez az evangélium lényege. Ez teszi képessé a vértanúkat arra, hogy meghozzák áldozatukat, nem ő az aki él, hanem Krisztus él bennük. Kiemelte, minden korban megvan, ami elválasztja az embereket, most is eltávolodnak egymástól például a játék, vagy kütyüfüggőség miatt. Isten pedig mindig küld olyanokat, akiknek a feladatuk az, hogy összegyűjtsék őket, ilyen volt Boldog Özséb a XIII. században, aki a pilisi remetéket gyűjtötte össze és alapította meg a Pálos rendet, de ilyen volt Csepellényi György is, aki szintén a katolikusok összegyűjtését és visszatérítését kapta feladatául. Isten ugyanis közösségben, egységben gondolkodik, hiszen csak abban ismerhetik meg valódi önmagukat az emberek. Ezért fontos a család, a barátság és az egyház is. Hangsúlyozta, az a fontos, hogy az emberek ne önmagukat, az egójukat állítsák életük középpontjába, hanem Istent és megváltoznak a dolgok. A vértanúk tudták ezt a szerepüket, és isten olyan csodát vitt végbe általuk, ami ünneplésre méltó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában