Választás 2024

2024.05.23. 15:32

Városőrség és munkalehetőség szüntetné meg a bűnözést Egerben Pápai Ákos szerint

Felnémet és Eger közbiztonságát kifogásolják a Mi Hazánk Mozgalom egri jelöltjei. Szerintünk az bűnesetek mögött az esetek 90 százalékában az új pszichoaktív anyagok, designer drogok állnak, városőrség javítana a helyzeten.

Szabadi Martina Laura

Jórészt Felnémetet,  de az egészt várost érinti a közbiztonság elégtelensége – mondta dr. Pápai Ákos képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom egri polgármesterjelöltje sajtótájékoztatón csütörtökön. 

Pápai Ákos és Linninger István Felnémeten a bűnözésről és városőrségről beszélt
Pápai Ákos és Linninger István Felnémeten a bűnözésről és városőrségről beszélt
Forrás: Szabadi Martina/Heves Megyei Hírlap

– Az utóbbi időben egy negativ folyamat erősödött föl: tulajdon elleni bűncselekmények gyakorisága növekszik. Szerintünk ezek mögött az esetek 90 százalékában az új pszichoaktív anyagok, designer drogok állnak. Felnémeten a társadalom egy részét ez megmérgezte, a probléma kezelését itt kell kezdeni. Én a közbiztonsági beszámolókat soha nem fogadtam el, mert úgy érzem több rendőr, eszköz és pénz kellene. Várhatóan hamarosan lesz egy rendkívüli közgyűlés, ami plusz pénzt biztosíthatna a rendőrségnek – ismertette a helyzetet a képviselő.

Kiemelte, vannak emberek Felnémeten, akik évekig dolgoztak a városgondozásnál, ám elbocsátották őket.

– Ezek az emberek egzisztenciális kudarcot éltek meg, munkanélkülivé váltak. Most pedig egyesek a hobbijuknak tekintik Egert és padokat festegetnek, néha felújítanak ezt-azt – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy az említett kábítószerek döbbenetes pusztítását a bíróságon is látta már: ezek az emberek ügyekbe keverednek, s néhány év alatt mintha évtizedeket öregednének.

– Zeró toleranciát kell mutatnunk a legapróbb szabálysértés esetében is, eljárást kell indítani. A közterület-felügyeletet városőrséggé kell alakítani, de szükség van a polgárőrségre és egy szomszédsági figyelő hálózatra is. Kerékpáros, robogós járőrökre van szükség, akár egy kisebbb csapatszállító buszra is. Mindenkinek a fejébe kell vésni, hogy van mögöttük erő, és ha ez látszik, és nem lehet eldobni egy cigarettacsikket sem az utcán, úgy hogy ne legyen következménye, akkor vissza esik a bűnözés. Ez után tovább lehet lépni a külterületi problémák, szemétlerakók felé. El kell érnünk, hogy a régióban Egernek ne legyen olyan híre a hajléktalanok és bűnözők körében, hogy ez egy nyaralóhely, mert se a rendőrök se a közteresek nem zaklatják őket annyira mint mondjuk Miskolcon. A tapasztalatok szerint egyébként a hajléktalanok 80 százalékának semmi köze Egerhez, a megyéhez – fogalmazott.

Linninger István aki a Mi Hazánk Mozgalom felnémeti képviselőjelöltje kiemelte, hogy fontos lenne a probléma gyökerére, a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt fektetni.
– Egy börtönlátogatás például megmutathatja a szubkultúrának, hogy  a tévhitek ellenére a börtön nem ad presztízst, az egy büntetés.  A fiatalokat a sport, a kultúra felé kell terelni. Úgy gondolom a városőrség kialakítása nagyon fontos, de be kell vonni a rendszerbe azokat az embereket is, akiknek a Béke telepen élők körében van tekintélye, szava. Az ott lakók többsége ugyanis nem örül a dílereknek és a bűnözésnek. Onnan fizikailag és gondolatban kitörni nehéz, de sokan szeretnének hasznos tagjaivá válni a társadalomnak. Munkalehetőséget, támogatást kell kapniuk  – mondta.

Pápai és Linninger kiemelték, ez az egyik sarkalatos pont, amin a választás után dolgozni szeretnének. Arról is beszéltek, hogy a költségek racionalizálásával, külső források bevonásával képzelik el a megoldást. Pápai mellékesen megjegyezte, hogy a korábban kihelyezett plakátjai 40 százaléka eltűnt a közterekről.

– Ha valaki szeretne otthonra, akkor inkább szóljon, dedikálom is neki – jegyezte meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában