Zene és vers

2023.09.09. 18:20

Mint a tréfás falevelek: a gyöngyösi könyvtárosok újra rappelnek

Az új klip a francia irodalom világába vezet, és olyan, akár egy Toulouse-Lautrec plakát.

Szabó István

Jakab Zsolt (balról) és Szabó Dénes újra rappelnek

Forrás: Credo Media

Jakab Zsolt és Szabó Dénes, a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár munkatársai új videóklippel népszerűsítik az olvasást. Az internetes kiadványuk, a Könyvtári Hírmondó immár 4 éves, és e jeles alkalomból a francia irodalmat mutatják be a tőlük már megszokott remek stílusban.

Ajánlásuk szerint a Könyvtári Hírmondó közössége alámerült az abszinttal átitatott francia irodalom világába, és a Credo Médiával karöltve elutaztak az éjszaka mélyére, és ebből a bizarr frigyből megszületett ez a delíriumos álom. A klip dallamvezetése könnyed, mint egy száraz fehér Sauvignon Blanc, a textus egy klasszikus testes vörös Cabernet Sauvignon-ra hajaz, a képi világa pedig olyan fluidum a szemnek, mintha a legkrémesebb, finom buborékokkal teli Champagne-t kortyolgatna. 

Mint közölték az alkotók: Ahogy Párisba, úgy ide is beszökött az Ősz, a Mátra útján suhant nesztelen, reméljük ebben a kései kánikulában, halk lombok alatt ezzel a számmal való találkozás mosolyt csal a nézők és a hallgatók arcára, hogy utána úgy röpködjünk végig az úton az elkövetkezendő időszakban, mint tréfás falevelek. A KH 4. klipje akár egy Toulouse-Lautrec plakát, úgy kánkánozik át rajtunk, mint táncosnők a Moulin Rouge színpadán, közölték a szerzők.

Már többször is írtunk portálunkon arról, hogy Jakab Zsolt és Szabó Dénes, a gyöngyösi könyvtár munkatársai nagyon fontosnak tartják az olvasás népszerűsítését. A két könyvtáros nevéhez fűződik a Könyvtári Hírmondó videósorozat, melynek folyamatos készítése arra a tapasztalatukra épül, hogy a fiatalok igenis sokat olvasnak, de mindezt az online térben teszik. Ezért vált a mottójukká, hogy ha az ifjak nem jönnek a könyvek közé, akkor azokat kell elvinni hozzájuk. Szerintük e korosztály megszólítása nem könnyű, de nem lehetetlen, ha az ő világuk keretei között teszik. Az ő nevükhöz fűződik az a rendkívül népszerű klipsorozat is, amelyben rappelve népszerűsítik az olvasást. Már az első, az orosz irodalomról szóló klipjük is futótűzként terjedt a közösségi oldalakon, s azóta az olasz és a spanyol, harmadikként pedig a skandináv irodalmat is megénekelték, ugyancsak osztatlan sikerrel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában