Heol.hu Videó

2023.10.26. 19:00

Kiállításon mutatják be a művészeti szakmákat Egerben + fotók, videó

Az Eventus diákjainak fotóiból, animációs képeiből és grafikáiból nyílt kiállítás az Egri Civil Házban. Igyekeznek bemutatni a belefektetett időt és munka mennyiségét is.

Tóth Balázs

Az alkotóknak rengeteg időbe telt egy-egy kép elkészítése

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Szakmák szemléje címmel nyílt az Eventus tavalyi végzőseinek munkáiból az Egri Civil Házban. Az alkotások az iskolában tanított alkalmazott művészeti ágak, főként a grafikusok és a mozgóképesek munkájába adnak betekintést. Sajtos Attila igazgató a csütörtöki megnyitó alkalmával elmondta, a középiskola egy alkotó közösség. A tárlattal az is volt a cél, hogy a gyerekeknek bemutassák, hogyan kell bemutatkozni, kiállítást összeállítani, lebonyolítani, hogyan kell eladniuk a munkájukat. Köszönte a lehetőséget a Civil Háznak.

Kálmán Péter grafika, mozgókép szaktanár megnyitójában elárulta, gondolkoztak azon, hogyan is lehet bemutatni a mozgóképet két dimenzióban, állóképeken, de megbirkóztak vele. Azt az időt is szeretnék megismertetni a közönséggel, ami a művek elkészültéhez kellett, hiszen nem csak leültek rajzolni a diákok, vagy kattintottak kettőt a fényképezőgéppel, hanem belefektették az időt az alkotásba, egy-egy grafika elkészüléséhez akár tíz órára is szükség lehet, ahogyan egy mozgóképes animációhoz is rengeteg energia és idő szükséges.

A főként szakképesítési vizsgára készült képekből összeállított tárlat egyébként már már járt Putnokon, itt látható második alkalommal. Az Eventus igyekszik kihasználni a lehetőséget arra, hogy megmutassa az ott folyó munkát, legyen szó eseményekről, kiállítóterekről, vagy éppen nyílt napokról. Tartottak online nyílt napokat, amikor az egyes szakokra fókuszáltak, legközelebb például a grafikus szak iránt érdeklődőket várják rá. Lesz november 14-én is jelenléti bemutatkozásuk is az iskolában, amikor a kollégium és az alapfokú művészeti képzés életébe is bepillantást nyerhetnek a pályaválasztók.

Onódi Mátyás szakmai igazgatóhelyettes elmondta, az Eventusban oktatott művészeti, szakmai képzések már a 20. században jelen voltak a világban és folyamatosan fejlődnek azóta is. Van rájuk kereslet a munkaerőpiacon, állást is kínálnak a foglalkoztatók, többen pedig egyéni vállalkozóként dolgoznak az ágazatban. A náluk végzettek jó része továbbtanul, a tavaly bizonyítványt szerzők közül tizenketten folytatták tanulmányaikat a felsőoktatásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!