24°
21°
10°

A Stadler minél vonzóbb munkahellyé kíván válni

A Stadler Trains Magyarország felvette a munkaerőpiaci kesztyűt: 13 elemből álló csomaggal lép fel dolgozóinak megtartása, létszámának bővítése érdekében. A részletekről Dunai Zoltán országigazgató nyilatkozott lapunknak.

Országszerte munkaerő-ellátási gondokról érkeznek a hírek. Érinti a probléma a Stadler magyarországi tevékenységét is?

– Abban a „szerencsés” helyzetben vagyunk, hogy ez nekünk nem új. Iparági sajátosság a szakmunkaerő hiánya, szolnoki üzemünk a 2009-es indulás óta munkaerőgondokkal küzd. Egyes években bel- és külföldről kölcsönzött dolgozókkal gyártottuk az alumínium kocsitesteket. Az idén több mint négyszáz kocsitestet állítunk majd elő, reményeink szerint olyat is, amilyen eddig nem volt a palettánkon. Jövőre már ötszáz fölé nőne a darabszám. Már most látszik tehát, hogy bár a mostani feladatainkat el tudjuk látni a meglévő, mintegy négyszáz fővel, későbbi piaci lehetőségeink alapján a létszámunkat hatvan-nyolcvan fő alumíniumhegesztővel bővíthetnénk.

Honnan kölcsönzött a Stadler külföldi dolgozókat, és hányat?

– Csehországból és Szlovákiából érkeztek a bérmunkások. Volt, hogy egyszerre negyven-ötven külföldi alumíniumhegesztőre is szükségünk volt, ez nálunk a fő hiányszakma, de az átlagos létszámuk is húsz körül alakult.

Rögtön a szomszédban működik a MÁV Szolnoki Járműjavító. Rivalizálnak egymással is a munkaerőért?

– Igen. A járműjavítónak mintegy kétszáz új szakképzett dolgozóra van szüksége a tervezett IC+ kocsigyártási programjához, ez pedig komoly elhúzó erő. Ugyanakkor az említett terveink miatt mi is felvennénk új alkalmazottakat, de a hozzáférhető létszám adott. A szakképzés mellett fontos vonzóerőnek szánjuk a nálunk elérhető jövedelmet is. Tavaly 325 ezer forint volt a bruttó átlagkereset a Stadler szolnoki gyárában, míg az országos átlag 262 ezer forintot tett ki a KSH adatai szerint. Értelemszerűen minden túlórát és pótlékot szabályosan kifizetünk. A munka jellemzően két műszakban, egyes üzemekben háromban folyik. Egy-egy dolgozónk éves cafeteriakerete 480 ezer forint, és mindenki számára évi 108 ezer forintos egészségügyi magánszolgáltatást biztosítunk. Tulajdonképpen egy tizenhárom elemből álló juttatási rendszerünk van, amelynek egyes elemei likvidek, vagyis készpénzben kifizethetők, a többi az alkalmazottak közérzetét, életminőségét javítja.

Melyek a rendszer főbb elemei?

– Fizetünk például karácsonyi jutalmat, és olyat is, amely az éves jelenléttől függ. Utóbbi hasonlít a régi törzsgárdajutalomhoz. Vannak továbbá bármikor elkérhető és használható, arckép nélküli, úgynevezett „kulcsos” MÁV-utazási kártyáink, valamint olyanok, amelyekkel két, adott szolnoki áruházban lehet 5-10 százalékos kedvezménnyel vásárolni. Anyagi támogatást adunk a munkavállalóknak gyermekszületés, házasságkötés és közeli hozzátartozó elhalálozása esetén is. Nemrég építettük át az üzemi kantint, ahol már kellemes és modern környezetben, támogatott formában étkezhetnek a dolgozók. Egészségmegőrzés céljából a masszázsszolgáltatásunk igénybevételét kínáljuk, valamint a nap huszonnégy órájában nyitva álló saját konditermünket. Emellett ingyenes úszás- és squashórákon is izzadhatnak a munkavállalók.

Ez bőségesnek tűnik, de lehet, hogy egy dolgozónak nem valami pluszra, hanem segítségre van szüksége.

– Gondoltunk erre is. Nagyon büszke vagyok az e meggondolásból indított Számíthatsz ránk elnevezésű programunkra. A dolgozónak csak jeleznie kell az e célra közzétett ingyenes telefonszámon az aktuális jogi, pszichológiai, mentálhigiénés, pénzügyi vagy más problémáját. Szerződött partnerünk szakemberei telefonos, illetve személyes tanácsadás keretében megkeresik rá a választ.

Jelent-e könnyebbséget a Stadlernek a munkáltatói járulék 28,5 százalékról 23,5 százalékra csökkenése?

– Mindenképpen, de nem úgy, ahogyan a legtöbb munkáltatónak. Mi ugyanis nem „nyeltük le a pénzt”, vagyis nem a kiadásainkat csökkentettük vele, hanem annak teljes egészét átadtuk a dolgozóknak egy differenciálatlan bérelemelés formájában. Igaz, a mi döntésünket is a versenyképességünk javítása motiválta, csakhogy mi a járulék továbbengedésével nem az azonnali előnyre, hanem a dolgozók megtartására, újabbak vonzására, vagyis későbbi versenyképességünkre összpontosítottunk. Meggyőződésem, hogy ezzel a költségvetésnek is jót tettünk, mert a magasabb jövedelemből a lakosság többet költ, így be a nem folyó járulék egy része mégiscsak megjelenik a költségvetésben, áfa formájában. A magam részéről egyébként, több érdekképviseleti szervezet vezetőségi tagjaként, a két számjegyű járulékcsökkentés mellett érveltem. Mindazonáltal az 5 százalék is jelentős, és várjuk a jövőre kilátásba helyezett további 2 százalékot. Az említett béremelés már a második volt a Stadler Magyarországnál a 2016–2017-es időszakban, előzőleg ugyanis a tulajdonos már döntött egy differenciált, szintén 5 százalékos emelésről.

Legolvasottabb

1
Élete bikáját ejtette el a verpeléti vadász
2
Lángoló autó Egerben, a helyi amerikaifoci-csapat segített
3
Kigyulladt egy raktár a vasútállomáson: több gázpalack felrobbant
4
A gyerekeket már nem merik kivinni a szabadba
5
Kilométeres kocsisor halad a négysávoson
viszi a bankot
Itt az új Viszkis-trailer (videó)
Új Duna-híd épül / 14 perce
Orbán Viktor: nyitva tartjuk Európa belső határait
Az új komáromi Duna-híd Orbán Viktor szerint annak a jelképe, hogy mi megvédjük Európa külső határait és továbbra is nyitva tartjuk a belső határokat.
Gyász
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy szeretett férj Horváth László (Finomszerelvénygyár alapító tagja) életének 89. évében hosszú szenvedés után elhunyt. Temetése 2017. október 19-én 15.30-kor az egri Hatvani temetőben, előtte 15 órakor engesztelő gyászmise. Egyben köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak Felesége és a gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Vass Lászlóné, született Bodnár Anna, életének 90. évében elhunyt. Temetése 2017. október 19-én lesz 12 óra 30 perckor a Hatvani temetőben. A gyászoló család
,,Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély megrendüléssel és fájó szívvel tudatjuk hogy a drága nagymama, dédimama, testvér, Gacsó Lászlóné türelemmel viselt hosszú betegség után, életének 94. évében elhunyt. Temetése 2017. október 20-án, 16 órakor az egri Barátok templomában lesz. Gyászolják unokái, dédunokái,testvére és menye
Mindent vitt / 33 perce
Tarolt a Ninja Warrior
NEJLON / 57 perce
Áremelés, aminek a teknősök is örülnek
egymásrautaltság / 1 órája
A szoros kapcsolat az együttműködés alapja
Ön is pazarol? / 1 órája
Százmilliók éheznek, pedig mindenkinek juthatna
az eltűnt idő nyomában / 1 órája
Római kori színházat találtak Jeruzsálemben a Siratófal mellett
gyöngyös / 1 órája
Gondoskodnak az idős emberekről
Hliva Éva