Bűnbanda

2023.05.26. 07:46

Izmos és társai tartották rettegésben Egert

Az elmúlt négy évtized kiemelt és legtanulságosabb Heves vármegyei bűnügyeiből válogattunk.

Sz. Z.

Holtrészeg embert szabadítottak meg a pénzétől, étteremből hazafelé tántorgót az utcán raboltak ki. Betörtek lakásokba, feltörtek autókat. A bandának félelmetes híre volt 1984-ben a megyeszékhelyen. Bűnös tetteiket idézzük fel a következőkben. Az Izmos becenévre hallgató N. G. volt a vezérük. A csapathoz tartozott R. A., Sz. N. és B. S. Profi bűnözőkre jellemző precizitással hajtották végre cselekményeiket. 
– Előzőleg nappal tartottunk terepszemlét a kiszemelt háznál – emlékezett a rendőrségi kihallgatáskor N. G. – A bemenetel előtt is, mindig. Ha bármi megzavarhatott bennünket, azonnal odébb álltunk. 

Ezt példázta az, amikor az egyik falubeli tsz egri kirendeltségén dolgozó R. A. kifigyelte, hová tették fizetéskor a ki nem adott pénzt, s ezt iszogatás közben elmondta a haverjainak. Azok rögtön cselekedtek. Már az ajtót feszegették, amikor egy közeli házból valaki kinézett az ablakon, s futásra késztette a bandát. E mozdulatával 300 ezer forint kártól óvta meg a szövetkezetet. Szerencséjük volt a Kisfaludy és a Szolárcsik utcában. Az előbbi lakásból 43 ezer 500 forintot, az utóbbiból később Jawa motorra elcserélt táska- és zsebrádiót, villanyborotvákat, lemezjátszót zsákmányoltak. 

Hogy elinni való pénzhez jussanak, személyautókat fosztottak ki. Azokból autóstáskákat, készpénzt vittek el. Persze megesett, hogy a feltört járgányban csak száraz kiflivéget találtak. 

A társaság 1984. április 14-én bukott le. A Vörös Rák étterem mögötti belső udvarban fényképezőgépet és vakut akartak ellopni egy Ladából. Berúgták a pillangóablakot, ám az egyik lakás ablakában észrevettek egy nőt, aki szólt a rendőrségnek. Próbáltak elszelelni, de elfogták őket. Később kiderült, Cs. Cs. és az öccse, H. is a banda tagja. Nekik a zsákmány értékesítésében volt szerepük. Emellett raboltak is Cs. Cs. márianosztrai börtönből hozott ötlete alapján. A testvére és annak neje a Széchenyi étteremben felfigyeltek egy lerészegedett férfira. A nő felajánlkozott az illetőnek, akit a két férfi az utcán kizsebelt. Egy, a Herendi szórakozóhelyről hazafelé tartó egri atyafit is leütöttek, s elvették kétezer forintját. Máskor a Zalka utcában tántorgó személyt fosztották ki, elvéve az óráját, ötezer forintját. A Grillbe ittassága miatt be nem engedett egyént kocsiba ültették, kiszedték a zsebéből a bukszáját, majd kilökték az autóból. 

A csoport tagjai elfogásuk után előzetes letartóztatásba kerültek. Ott várták, hogy a több mint húsz bűncselekmény – rablások, betöréses lopások, gépkocsifeltörések – miatt megkapják a méltó büntetésüket.

( Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában