Feszített tempó az egri egyetemen: diplomakiadás, távoktatás és online vizsgák

Az elmúlt napokban a veszélyhelyzettel kapcsolatosan számos új jogszabály jelent meg. Dr. Pajtókné dr. Tari Ilonával, az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) rektori jogkörben eljáró rektorhelyettesével az egyetemet érintő változásokról beszélgettünk.

Molnár Helga

A hallgatók egyelőre nem népesítik be az egri Líceum épületét

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet, valamint annak meghosszabbításáról rendelkező szabályozás területi hatálya úgy módosult, hogy a felsőoktatási intézményeket a hallgatók csak Budapesten és Pest megyében nem látogathatják.

– Ennek értelmében, abban az esetben lett volna lehetőségünk az egyetem megnyitására, amennyiben a képzésekre az oktatók és a hallgatók Budapestről és Pest megyéből nem utaznak Egerbe. Ezt nem tudjuk garantálni, ezért az intézmény vezetése úgy döntött, hogy a szorgalmi időszak hátralévő részét távolléti oktatás formájában fejezzük be – hangsúlyozta Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona.

Elmondta, a kollokviumokat valamint a szigorlatokat kizárólag online bonyolítják. A záróvizsgákat a dékáni hivatalokba korábban eljuttatott rendelkezés szerint, online vagy személyes jelenléttel a megfelelő higiéniás szabályok betartása mellett szervezhetik meg az intézetek és tanszékek. A koronavírus megjelenése miatt a kormány által hirdetett veszélyhelyzet rendkívüli döntések meghozatalára késztette a rektori-kancellári hivatal vezetőségét.

– A legfőbb feladat az emberi élet védelme illetve a járvány további terjedésének megakadályozása volt, így az első utasítások között szerepelt a kollégiumok kiürítése, időt biztosítva az ott lakók számára, hogy személyes tárgyaikat hazavihessék. A külföldi tanulók, akik nem tudtak hazamenni, külön engedéllyel maradhattak – árulta el a rektorhelyettes.

A hallgatók egyelőre nem népesítik be az egri Líceum épületét / Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

- Az egyetem azon egységeiben, ahol lehetőség volt a távmunka bevezetésére, életbe lépett az otthoni vagy ügyeleti rendben megszervezett tevékenység. Szájmaszkokat, gumikesztyűket valamint fertőtlenítők eszközöket osztottunk ki azon dolgozók között, akik személyes jelenléte elengedhetetlen volt az intézményünk területén. Arra nagyon ügyeltünk, s ezt tesszük most is, hogy minimálisra szorítsuk a személyes kontaktust, amit csak lehetett elektronikus formában intéztek a munkatársaink – sorolta az intézkedéseket dr. Pajtókné dr. Tari Ilona.

Nyolcezren mentesülnek a nyelvvizsga alól

Érdeklődtünk arról is, hogy halad a diplomák kiosztása az EKE-n.

– Az EKE-n mintegy nyolcezer hallgatót érint a nyelvvizsgamentes diploma kiadására vonatkozó kormányrendelet. A nagymértékben megnövekedett diplomaigényléseket az oktatási igazgatóság munkatársai által külön erre a célra létrehozott webes felületen fogadják. Ezt az EKE honlapjáról könnyedén elérhetik az érintettek. Első körben közel kétezer igénylés esetében már megtörtént az adatok egyeztetése, így a napokban a szükséges aláírások után megkezdődhet az oklevelek kiadása. Az igazgatóság munkatársai folyamatos és feszített tempóban dolgoznak azon, hogy a volt hallgatóink mihamarabb kézbe vehessék a diplomájukat – hangsúlyozta.

Változott a munkarend Egerben is

A rektori jogkörben eljáró rektorhelyettes elmondta azt is, hogy az egyetemi dolgozók munkarendje május 6-tól ismét módosult.

– Az oktató és a tanár besorolású közalkalmazottak oktatási tevékenységüket továbbra is távolról végzik azzal a kiegészítéssel, hogy az egységvezetők utasításának megfelelően a munkavégzés helyén szükség esetén kötelesek rendelkezésre állni. Mások, így a kutató és egyéb besorolású közalkalmazottak esetében – megfelelő óvintézkedések betartása mellett – május 6-tól az ügyeleti rendszert felfüggesztettük és rendes munkaidő beosztást rendeltünk el – vázolta az aktuális helyzetet.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona kiemelte, az egyetem vezetősége tökéletesen tisztában van azzal, hogy sok a kisgyermekes család, így – tekintettel arra, hogy az óvodák illetve az általános iskolák jelenleg is zárva tartanak – a 12 év alatti kiskorú gyermeket nevelők számára továbbra is fenntartják a távmunka lehetőségét. Természetesen emellett a krónikus betegségben szenvedők még mindig kérhetik az otthoni munkavégzés lehetőségét.

Módosultak a szabályzatok

– A márciusban kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel az EKE tanulmányi és vizsga- valamint felvételi szabályzatát a 2019/2020-as tanév tavaszi félévének vizsgaidőszakára rektori utasítással egészítette ki az egyetem. Ez ismertette az online megmérettetésre való jelentkezéshez szükséges, a hallgatóknak szánt tudnivalókat. Mindez tartalmazza az online vizsga elsődlegesen ajánlott platformjait, melyek zökkenőmentes használatához az intézmény informatikai szakemberei segítséget nyújtanak – tájékoztatta portálunkat a rektorhelyettes.

- A hallgatóknak erre is a már megszokott módon, vagyis a Neptun-rendszerben kell jelentkezniük. A pontos időpontról, a teszt során használatos szoftverről, az elérhetőségről legkésőbb a vizsga előtti munkanap 12 órájáig kapnak értesítést hallgatóink, szintén a Neptunon keresztül. A zárótesztre május 5-ig bejelentkezett hallgatókat pedig a szaktanszékek legkésőbb a záróvizsgát megelőző héten értesítik a számonkérés körülményeiről – részletezte.

Így adnak számot tudásukról online a diákok

Az online vizsga során biztosítani kell a technikai feltételeket az érintetteknek: az internetre kapcsolódó, webkamerával, mikrofonnal és kihangosítással rendelkező asztali számítógépet vagy laptopot. Az egyetem azokra is gondolt, akik nem rendelkeznek ezekkel.

– Nekik a szükséges technikai eszközöket az adott campusok valamely oktatási épületében rendelkezésre bocsátjuk, amennyiben a hallgatók azt előzetesen e-mailben kérték. Természetesen az otthoni körülmények között bonyolított, internetes vizsga esetében sem megengedett a segítő anyagok használata, kivételt képeznek a pedagógus által engedélyezett kellékek. A rendkívüli helyzet miatt az így vizsgázóknak lehetőségük lesz az ismétlésére azokban az esetekben, ha az internetes szolgáltatás több, mint kétszer 60 másodpercig szünetel vagy a számítógépes rendszer meghibásodik. Ilyen esetben ez ugyan érvénytelennek minősül, de a hallgató új jelentkezéssel pótolhatja azt – összegzett dr. Pajtókné dr. Tari Ilona.

Bővebb információkat az egyetem honlapján találhatnak a megmérettetésre készülő diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában