Hétfőtől kötelező az arcmaszk a tömegközlekedési eszközökön

A kormány intézkedésit követve a védekezés második szakaszában május 4-től kötelező a szájmaszk viselése a tömegközlekedésben résztvevőknek.

Heol

A máskor tömött buszokon most alig akad utas

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Ahogy arról beszámoltunk, a védekezés első fázisa lezárult, és fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindulhat az élet az országban. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette a kijárási korlátozásokra vonatkozó változások részleteit.

Ennek egyik pontja a kötelező maszkviselés zárt terekben, így a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, gyógyszertárakban is.

Ennek értelmében május 4-től a vonat- és buszközlekedésben résztvevő utasoknak kötelező az arc eltakarása (maszk, sál, kendő) és a másfél méteres védőtávolság betartása a járműveken a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

Mint ahogyan azt a Volánbusz Zrt. írja, a társaság a hatóságokkal együttműködve, a kormány intézkedéseit és a Nemzeti Népegészségügyi Központ előírásait követve minden tőle telhetőt megtesz az utasok és a Volánbusz-munkavállalók egészségének megőrzése érdekében.

Kiemeli továbbá, hogy a fertőzés elleni védekezés mindannyiunk egyéni felelőssége is. Éppen ezért arra kérik utasaikat, hogy minden esetben tartsák be a hatóságok és a népegészségügyi intézmények előírásait.

A MÁV Zrt. közleménye szerint mintegy 3100 szerelvényt indítanak naponta, így biztosítva a 30 százalékos kihasználtságot, hogy az utasok be tudják tartani az előírt másfél méteres védőtávolságot utazásaik során.

A vasúttársaság azt is elárulta, hogy a jegyvizsgálóknak és vonatvezetőknek is kötelező az arc eltakarása, amihez a MÁV eddig több mint 800 ezer maszkot biztosított a munkavállalóinak, a szükséges egészségvédelmi eszközök és fertőtlenítőszerek beszerzése pedig folyamatos.

- A forgalomban lévő összes jármű fertőtlenítése naponta megtörténik, ez több mint 1200 kocsit jelent. A pályaudvarokat, üzemi területeket is vírusellenes takarítószerekkel takarítják, a legforgalmasabb állomásokon az utasoknak ingyenes kézfertőtlenítést biztosítanak – áll a MÁV tájékoztatójában.

Ajánlókép: illusztráció Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában