Sorra nyitnak újra a Heves megyei vendéglátóhelyek a kényszerszünet után

A kormány döntése értelmében vidéken már kinyithattak azok a vendéglátósok, akiknél akad kerthelyiség, terasz. Megnéztük, megyénkben hogy zajlik az élet, beindult-e a pezsgés, betartják-e az egészségügyi előírásokat.

Munkatársainktól

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

M. Fülöp Gergő, a Depresso Étterem és Kávéház üzletvezetője kérdésünkre elmondta, örömmel fogadták az enyhítéseket, biztató jel ez a vendéglátásnak és a turizmusnak.

– Igaz, a bejelentést követően sok vendéglátóhely, köztük mi sem tudtunk rögtön május 4-én megnyitni. Sok még a bizonytalanság a távolságtartási szabályokat illetően, vagy abban, hogy a vendégeknek maszkban kell-e a teraszon ülniük. Erre való tekintettel csak lépcsőzetesen tudjuk növelni az alkalmazottak számát, s egy egyszerűbb, szűkített étlappal kezdjük a tavasz végi szezont. Kezdetben a helyiekre számítunk, majd a további enyhítéseket követően a belföldi turizmus növekedésében is bízunk – mondta.

Most a legfontosabbak a régi törzsvendégek

– Nagy hangsúlyt fektetünk a törzsvendég-programunkra, így hálálva meg a támogatást. Újranyitásunknál fontos az egészségügyi szabályok betartása, a kollégáink szájmaszkban és rendszeres kézfertőtlenítéssel dolgoznak majd. Az asztalokat és a kilincseket is folyamatosan tisztítjuk – fogalmazott M. Fülöp Gergő.

A Depresso Étterem és Kávéház is várja vendégeit Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Dobos Györgytől, az egri Bodega Bisztró és Barbecue, valamint a Corner2 GasztroPub vezetőjétől megtudtuk: az enyhítések bejelentését követően az utóbbi hely már kinyitott, az előbbi terasza pedig szerdától üzemel, amennyiben jó idő lesz.

– Az egészségügyi előírások ugyanazok, mint a járvány kezdetekor. A személyzet maszkot, kesztyűt visel, és folyamatosan fertőtlenítjük a felületeket, a kiszállítás pedig továbbra is működik. A csapatunk nem változott, de ha növekszik a forgalom, akkor visszahívjuk a beugrósainkat – közölte. Megjegyezte, a terasz engedélyeztetése a város részéről gyors és rugalmas volt.

Az éttermek fejlesztettek, renováltak

A gyöngyösi G&D Kézműves Cukrászda és Pékség házi fehér kenyér sütésére állt vissza a korlátozások idején, ám most megújult receptúrával várja a vendégeket.

– Csökkentett munkaidőben dolgoztunk. Számunkra az első és legfontosabb ebben az időszakban az volt, hogy megőrizhessük a munkatársainkat, és túléljük a forgalom hiányát. Szerencsére mindkettő sikerült, keddtől várjuk az édesszájú közönséget. Az elmúlt közel két hónapban gondoltunk a termékfejlesztésre is. Egy új leveles és kovászos tésztát is kifejlesztettek a fiúk. Erre máskor nem lett volna elegendő idő, hamarosan már ezek is a repertoárba kerülnek. Hétvégén pedig már fagylalt is lesz – tájékoztatta portálunkat Szó Katalin társtulajdonos.

A Kékes Étterem a karantén időszaka alatt ebédmenü kiszállítására állt át, ám pénteken már szabadtéren is működnek Gyöngyös szívében.

 

– Az étterem a hét második felében fogadja a vendégeket. A felépítmény, amely erre alkalmas, megvan, ugyanakkor az enyhítés hirtelen jött. Ezért fel kell készülnünk a vendégek fogadására, hogy a megszokott színvonalon és széles választékkal álljunk a rendelkezésükre – árulta el a Heol kérdésére Kósa László tulajdonos.

A Bori Mami háza táján is hasonló a helyzet. A korlátozások ideje alatt renováltak, csinosítgatták az éttermet.

– Jelenleg az üzleti tervet készítjük, és egy konyhafelújítás közepén vagyunk. Ahhoz, hogy ezt befejezzük és megnyithassunk, még két-három hét is szükséges – részletezte Sándor Béla, a népszerű gyöngyösi gasztroműhely tulajdonosa.

Annak is várnia kell még, aki steaket enne Gyöngyösön. A város kifejezetten húsimádóknak szánt konyhája sem fogad még vendéget május 12-ig – tudtuk meg Bognár Pétertől, a Steak Palota tulajdonosától.

Kékestetőn viszont már keddtől újra megnyílik a HE-DO bár terasza és nyitva a toronykilátó is, hétvégén pedig a Kékesi Vendégház külső része is várja már a vendégeket – írják a közösségi oldalon.

A helybeliek már alig várták, hogy beüljenek

Lőrinciben, a selypi sarkon lévő söröző azon kevés helyek közé tartozik a városban, amelynek évtizedekkel ezelőtt állandó teraszt alakítottak ki, nem pedig alkalmi elkülönítéssel igyekeznek megfelelni az előírásoknak.

A szigorítások enyhítésével szinte nyomban visszatért minden a régi kerékvágásba. Főként annak köszönhetően, hogy a törzsvendégek naprakészek voltak a nyitvatartás új időpontját illetően. Délelőtt – ahogy általában – még viszonylag kevesen keresték fel a „műintézményt”, kora délutántól viszont pezsegni kezdett az élet.

Még a szomszédos településekről is érkeztek látogatók. Az ivóban egyébként jól látható feliratok figyelmeztetnek a biztonsági intézkedések betartására.

A plázában is megindult az élet

Szőke István, az Agria Park igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, örülnek az enyhítésnek, hiszen majdnem kettő hónapig tartottak a korlátozások.

– Ez az időszak áldozatokat követelt a kereskedőktől és a vásárlóktól egyaránt. Az enyhítéseket mindenki jól fogadta, azt érzem, megkönnyebbültek. Gyorsan visszatérhet az élet, de természetesen be kell tartanunk az előírásokat, de jól megtanultunk együtt élni ezzel a megváltozott helyzettel – fogalmazott. Hozzátette, a plázában minden szabálynak megfelelnek. Szőke István, egyeztetve az operatív törzzsel, elmondta: a vendéglátók belső teraszai is kinyithattak. Itt is másfél méterenként helyezték el az asztalokat, óvják a vevők, valamint a kereskedők egészségét.

A vásárlók egyelőre vegyesen reagálnak a hétfőtől már lazább szabályokra.

– A vírus még nem tűnt el, így nem értek igazán egyet az enyhítésekkel. Most mindenki azt érzi majd, hogy szabadon lehet mindent csinálni. Eger belvárosa már hétfőn este tele volt, az egyik kocsma teraszát kibővítették, és ott végig vendégek ültek. Ittas állapotban pedig kevésbé figyelnek a higiéniára és a távolságtartásra az emberek. Nem tudom, mi lenne a legjobb megoldás, hiszen nem élhetünk örökké bezárva. Szerintem kellő fegyelemmel kellene viszonyulni a helyzethez, és nem első este máris az utcán lógni. Úgy gondolom, ennek a felelőtlenségnek meglesz a böjtje – fejtette ki véleményt egy óvatos egri fiatal.

– Nagyon örülök az enyhítésnek, hiszen az elmúlt két hónapot a családommal a négy fal közt, teljes bezártságban töltöttem. Jön a jó idő, és a gyerekek nagyot nőttek tavaly óta, végre lehet vásárolni nekik. Igyekszünk csak a szükséges esetekben közösségbe menni, de nagyon hasznos, hogy végre állatkertbe is ellátogathatunk. Nehezen viselték a fiaim a bezártságot és alig várták, hogy kimozdulhassanak – mondta el lapunk kérdésére egy egri nő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában