Maszkviselési rémhír: megnéztük, hiánycikk lett-e az FFP2 Egerben

Sajnos se szeri se száma azoknak a portáloknak, amik híreiket sejtésekre és jóslatokra alapozzák. Így fordulhatott elő, hogy a szigorítások bejelentését megelőzően az interneten olyan, mint utólag kiderült, hamis információk jelentek meg, miszerint kötelező lesz az FFP2-es maszkok használata.

Heol

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szigorításokat bejelentő Kormányinfót megelőzően az a hír járta be a magyar sajtót, hogy azon túl, hogy kötelező lesz a maszk viselése a köztereken immár minden településen, mindenki számára kötelező lesz az FFP2-es maszkok használata is. Maga a hír, hogy a maszkviselést március nyolcadikától rendelet írja majd elő, igaznak bizonyult, ám mint kiderült, FFP2-es maszkokért egyelőre fölösleges gyógyszertárba rohanni, ugyanis az arról szóló pletykák rémhírnek bizonyultak. Szerkesztőségünk most utánajárt, mennyiben és hogyan érintette ez az egrieket, illetve az egri patikákat.

Több belvárosi gyógyszertárt is megkerestünk az ügy kapcsán, ahol zömében megnyugtató választ kaptunk kérdéseinkre. Mint megtudtuk, ugyan némileg megemelkedett a kereslet az FFP2-es maszkok iránt, közel sem beszélhetünk pánikfelvásárlásról. A megkérdezett gyógyszertárak csaknem mindegyikében volt készleten a maszkból. Egy, a belvárostól messzebb lévő patikában kaptuk azt az információt, hogy náluk épp hiány van az említett termékből, ugyanis egy vásárló nagyobb tételben vett FFP2-es maszkokat, de gyorsan hozzátette, hogy aggodalomra semmi ok: hamarosan ott is újabb szállítmány várható.

Miért jobb az FFP2-es maszk, mint az átlagos textil vagy orvosi maszk?

Ahogy azt a veol.hu írja, előbbi aeroszol-szűrési hatékonysága legalább 95 százalékos. A világhálón elérhető szakirodalom szerint ennek anyaga szintetikus, melyekből három réteget hoznak létre. A maszk különböző vastagságokban érhető el, az egyes rétegek közé szűrőrétegeket tesznek

Kezdőképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában