felháborító esetek

2021.06.05. 07:00

Botrányos helyzet: gyerekeket zsarolnak a gyöngyösi pályaudvaron

Nagy felháborodást okozott a napokban egy közösségi oldalon megjelent poszt, amelyben egy édesanya azt írta le, hogyan zsarolják napi szinten a gyermekét, és követelnek tőle pénzt a gyöngyösi autóbuszállomáson.

Szabó István

Ha nincs jelen egyenruhás járőr, a buszpályaudvar agresszív kéregetői akcióba lendüljenek Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A szülő szerint egy férfi rendszeresen pénzt követelt gyermekétől, és volt, hogy a zsebéből vette ki a tárcáját. Megfenyegette, hogy ha másnap nem ad neki újra, baj lesz. Nyílt titok a városban, hogy szinte mindennaposak az ilyen esetek. Megerősítette ezt a tényt portálunknak Ferenczy Dániel, a városrendészet igazgatója is, aki már márciusi közleményében tudatta, hogy többet járőröznek a rendőrséggel közösen a buszpályaudvaron is.

– Ezen a területen a közbiztonság fenntartása nemcsak a rendvédelmi dolgozók feladata – fogalmazott most portálunknak Ferenczy Dániel.

– A pályaudvar a Volánbuszé, megfelelő biztonsági őrt nekik kellene alkalmazniuk. A hasonló esetek elleni fellépés csak akkor lehet sikeres, ha mindenki részt vesz benne. Azaz a rendőrség mellett a civilektől a polgárőrség, a város részéről a városrendészet, illetve maga a busztársaság. A buszállomás státusza sajátos, mert egyben közterület is, hogy az utasok beléphessenek. Ebből következően van intézkedési jogköre a járőröző kollégáimnak. Nyilvánvaló, ha a bűnözők meglátják az egyenruhásokat, akkor meghúzzák magukat. Így nehéz kiszűrni őket, mivel a közterület-felügyelők távozása után pedig újra aktivizálják magukat. Egész nap egyetlen járőrünk sem állhat ott, ezért kulcskérdés a Volánbusz biztonsági őrének jelenléte, aki értesítheti a rendőrséget, vagy bennünket. Elsődlegesen természetesen a rendőrség tud hatékonyan eljárni az ilyen cselekmények esetében – emelte ki az igazgató.

A Gyöngyös Város Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület nevében Mácsár Lászlóné alelnök arról tájékoztatta a Hírlapot, hogy a csütörtöki elnökségi ülésük témája volt a buszpályudvaron történő atrocitások kérdése.

– Sokan, igazságtalanul, nekünk tesznek szemrehányást a kialakult helyzetért. Azt sajnos, többen hajlamosak elfelejteni, hogy a polgárőrök önkéntesen, ingyen dolgoznak, és önhatalmúlag nincs jogosultságuk intézkedni. A közös szolgálatok során a rendőrök, illetve a városrendészek kisegítői vagyunk. Azt is mindenkinek tudni kell, hogy a Volánbusznak megfelelő biztonsági szolgálatot kellene fenntartania az utasai védelmére. Jelenleg Gyöngyösön egy nyugdíjast alkalmaznak erre a célra, de neki nincs tekintélye. A rend fenntartásához megfelelő adottságokkal rendelkező két biztonsági őr alkalmazása lehetne a kezdőlépés, váltásban – mondta az alelnök.

– Ha a Volánbusz együttműködő partner ebben, mi nyitottak vagyunk arra, hogy felkérés esetén polgárőr is legyen a busztársaság biztonsági embere mellett. Különösen az utasforgami csúcsidőben, a reggeli és a délutáni órákban lehetnénk jó partnerek ebben. Ugyanazt a segítséget meg tudjuk adni, mint bárhol másutt a városban a rendőrségnek, vagy a városrendészetnek – hangsúlyozta Mácsár Lászlóné.

Ha nincs jelen egyenruhás járőr, a buszpályaudvar agresszív kéregetői akcióba lendüljenek Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Gyöngyös önkormányzata levélben veszi fel a kapcsolatot a busztársasággal, tájékoztatott dr. Szén Gabriella képviselő. Mint mondta, nem ismeretlen számukra a probléma. A rendőrség és városrendészet között folyamatos az együttműködés, nyáron pedig megerősített szolgálatot adnak a helyi rendvédelmi szervek, közölte.

Az említett édesanya internetes bejegyzése után Horváth László, a térség országgyűlési képviselője felvette a kapcsolatot Juhász János ezredessel, Gyöngyös rendőrkapitányával. A honatya közösségi oldalán beszámolt arról, hogy a rendőrparancsnok tájékoztatta az üggyel kapcsolatban zajló intézkedésekről.

Arról is, hogy másnaptól folyamatos lesz a rendőri jelenlét a buszpályaudvaron. A kutyás rendőrjárőr ugyan jelen volt szerdán, ám Horváth László a közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy ez nem ad okot az ünnepelésre. Úgy fogalmazott, hogy amint az a gyöngyösi döntéshozatal egyes fórumain sajnos megszokott, ott a felelősség hárítása, és a meddő megoldáskeresés indult el. Kiemelte, hogy azonnal, célzottan cselekedni kell, hiszen van rá mód. A képviselő megköszönte a rendőrkapitány gyors intézkedését, és a felháborító eseményt átélt gyermek édesanyjának pedig a nyilvános kiállást.

Lapunk megkereste a Volánbuszt is az üggyel kapcsolatban, de egyelőre nem érkezett válasz.

Az iskolák is látják a baj erősödését

Gyöngyös iskoláiban ismertek a buszmegállóknál kialakult, krimibe illő állapotok. Géczi Zsolt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola gyakorlatioktatás-vezetője arról számolt be, hogy az iskolájuk tanulói is gyakran kerülnek ott bajba. Szerdán a 10. A osztályban hallotta, hogy egy áldozat útját elállta a támadó, és az illető nem szabadult, amíg pénzt nem adott neki. Az iskolavezető szerint felerősödött a probléma. Dr. Czinder Péter, a Berze Nagy János Gimnázium igazgatója elmondta, hogy régebben a kisgimnazistákkal szemben történtek atrocitások. Az intézmény vezetője minden esetben rendőrségi feljelentést tett, és volt, hogy a sértett gyermek leírása alapján el is kapták a tettest.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában