Megszorítások

2022.10.24. 17:22

Több intézményt bezárnak ideiglenesen, jégpálya sem lesz Hatvanban

Hatvan is kénytelen több intézkedést meghozni a költségvetés stabilitása érdekében.

T. O.

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Horváth Richárd polgármester hétfőn kora este közösségi oldalán tette közzé, milyen döntések várhatók

– Tudjuk, hogy a magyarországi infláció és az energiaárak drasztikus emelkedése nem csak az önkormányzatot és cégeit, de minden egyes hatvanit rendkívül nehéz helyzet elé állít. Jelen becslésünk szerint mindez városunk számára 2023-ban összesen több mint 1,2 milliárd forint többletkiadást jelent majd. Önmagában a rezsikiadások emelkedése elérheti 600-800 millió forintot – indokolt a városvezető, hozzátéve: – Annak érdekében, hogy a költségvetési stabilitást megőrizzük, olyan döntésre kényszerülünk, amit egyikünk sem tud meghozni jó szívvel. Városunknak működnie kell, ezért előkészítettünk egy átfogó intézkedéscsomagot, amelyet csütörtökön tárgyalunk a képviselő-testületi ülésen.

– Elsőként önmagunk működését vizsgáltuk felül, ennek értelmében októbertől lezártuk a polgármesteri hivatal egyik szárnyát – részletezte az intézkedéseket Horváth Richárd. – Továbbá a kormányzati előírásnak megfelelően 18 fokban maximáltuk a hőmérsékletet, novembertől pedig bevezetjük a négynapos munkahetet, hosszabb hivatali nyitvatartással. Bízunk benne, hogy a megszokott magas színvonalú szolgáltatásokat ezzel együtt fenn tudjuk tartani.

Az intézkedéscsomag részeként javasoljuk, hogy a főtéri jégpálya ebben a szezonban ne nyisson ki. 

 

– A téli időszakra bezárjuk az energetikailag leginkább elavult épületeinket. Így a Grassalkovich Művelődési Házat, a Hatvani Galériát, a Hatvany Irén utcában lévő civil házat. A Hatvany Lajos Múzeum sem fogadna látogatókat télen és a Tourinform Iroda is a lehető legalacsonyabb nyitvatartási idővel működik majd.

A kulturális intézmények szolgáltatásai nem állnak meg, a könyvtár, a Dali és a Nagy Endre Rendezvényházban lesznek elérhetőek. Az átmenetileg bezárt épületekben működő civil szervezeteknek is az említett intézményekben biztosítunk helyet.

Egyelőre még csak megbecsülni tudjuk, hogy milyen óriási terhet jelent valójában a energiaárak drasztikus emelkedése, így aztán jelen pillanatban nem zárhatjuk ki, hogy januártól a városi létesítmények további két nagy fogyasztóját, a sportcsarnokot és az uszodát is átmenetileg bezárjuk – közölte a polgármester, aki ugyanakkor leszögezte: – E lépések elkerülhetetlenek, s bár nehéz szívvel, de meg kellett hoznunk őket. Mindemellett azonban ragaszkodtunk ahhoz az elvhez, hogy mi, hatvaniak törődünk egymással. Külön köszönöm kollégáim kitartó munkáját, amellyel lehetővé tették, hogy az elkövetkező időben a rászoruló hatvani családok számára egy új támogatási formát vezessünk be – a meglévőek megtartása mellett –, amely a rezsiszámlák kifizetésében nyújt majd reményeink szerint fontos segítséget.

– Tudom, hogy az előttünk álló nehézségek mindannyiunktól áldozatokat követelnek, de hiszem, hogy városunk ebből a válságból is megerősödve kerül majd ki. Amíg mi, hatvaniak törődünk egymással, addig közösségünk erős, s egy erős közösség még a legnehezebb krízisen is képes átvezetni Hatvant – tárta szavait az önkormányzat első embere.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában