Felújítás

2023.04.05. 09:32

Bizonytalan ideig nem látogatható a gyöngyöspatai templom

Megkezdődött az épület régen várt belső felújítása.

Sz. Sz. I.

A gyöngyöspatai templom belülről

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A felbecsülhetetlen egyháztörténeti kincseket őrző, több mint 800 éves gyöngyöspatai római katolikus plébániatemplom a belső felújítási munkálatok miatt bizonytalan idei nem látogatható, adta hírül a Kisboldogasszony Plébániatemplom Gyöngyöspata a közösségi oldalán. Mint arról portálunkon is beszámoltunk, a leglátványosabb szakaszán már ­túljutott az épület felújítása, a megszépült külső után a templombelső rekonstrukciója kezdődött el. Maka Attila, a gyöngyöspatai egyházközség képviselője már korábban beszélt portálunknak a szükséges munkákról. 

– A belső felújítással kapcsolatban több egyeztetésen vagyunk túl a forráskezelővel, a magyar kormánnyal, és Horváth László országgyűlési képviselővel, hogy gördülékenyen tovább tudjuk vinni a belső terek fejlesztését. Többek között szükségessé vált az északi oldalon lévő barokk ablakok komplett cseréje. A falhoz való hibás illesztés miatt befolyik mellette a víz. A belső homlozatot is kell megújítani, nagyon fontosak a szerkezeti megerősítések acéllal. A Szent Mihály oltárt emiatt átmenetileg le is kell bontani, egyúttal szeretnénk elszállíttatni restaurálásra. Emellett az erős, illetve a  gyenge áramú elektromos rendszereket rendbe kell tenni a díszvilágítással együtt. Kőrestaurátori munkák, biztonságtechnikai eszközök telepítése is előttünk áll. Sajnos, az orgona motorja is a végét járja, s a padok is felújítandók a fűtésük megoldásával együtt. A hangosítás és kivetítés megoldása is szükséges, utóbbi a templom kitakarása nélkül, üvegfóliával. Még rendelkezünk tartalékkal, azonban ha bármilyen rejtett hibába ütközünk, amire kevés a pénz, akkor átmenetileg meg kell állni – részletezte Maka Attila. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában