Olvasói levél

2023.05.07. 15:42

A heol.hu rendszeres látogatója a kutyák érdekében szól az olvasókhoz

Misi Mónika szerint a kutyák sem befolyásolhatják, kihez születnek, de az életminőségükről felelősséggel dönthetünk.

Sz. Sz. I.

Idő, tér és energia egyaránt nélkülözhetetlen, hogy a lehető legtovább élvezhessük kedvencünk társaságát

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Nap mint nap hallhatunk megrázó és egyben mélyen felháborító eseteket megkínzott, kegyetlenül elpusztított kutyákról. Az utcára lökött ebeket az állatmenhelyek már nem győzik befogadni. Az elszomorító helyzet indította portálunk olvasóját, az abasári Misi Mónikát arra, hogy a szerkesztőségünknek elküldött levelében leírt gondolatait megossza olvasóinkkal:

"Tisztelt Olvasók!

A menhelyek, állatvédő szervezetek ugyan az utca viszontagságaitól, a rossz körülményektől hivatottak megvédeni a jószágokat, ezért szerepük becsülendő, ellenben ideális esetben csupán átmeneti színtérként szolgálnak a szeretetteljes, biztos otthon megtalálásáig. A nagyfügedi székhelyű Új Nap Közhasznú Egyesület immáron nyolcadik éve folytatja elhivatott, példaértékű munkásságát, amellyel helyi szinten, és általánosságban véve is nemes céllal hívhatja fel a figyelmet a tudatos ebtartásra. Tevékenységük által talán nagyobb, méltóbb kiemeltséget kaphatnak a mentett állatok, nem utolsó sorban pedig esélyt, az igazi életre.

E tekintetben megmentésre szoruló kutya akad bőven, sőt! A mai napig, sajnos, rendszeresen előforduló probléma a felelőtlen szaporítás, az impulzus fellángolásból kiinduló, olykor elhamarkodott ajándékozás, aminek következménye előbb-utóbb az utcára került, esetleg kidobott kutya. Számos telephely azonban teltházzal működik, befogadó kapacitásuk határait feszegetve, avagy túllépve, miközben a fenntartás költségeivel is zsonglőrködniük kell. Többek között ezért fontos hangsúlyozni, hogy civilként, gazdiként, vagy ha éppen csak tervezzük az örökbefogadást, milyen szempontok figyelembe vételével járunk el a leghelyesebben.

Nagy szerepe van például az ivartalanításnak, ami a szaporulat szabályozásán kívül, segíti az eb indulatainak féken tartását is, valamint, nem mellesleg, így kutyánk kiegyensúlyozottabb és kezelhetőbb lesz. A már kölyökkorban elkezdett oktatás szintén fokozott jelentőséggel bír. Aktív kikapcsolódási programot nyújthat, emellett fejleszti a kutya szociális képességeit, hozzájárulva ezzel a nyugodt sétáltatástól kezdve az emberekhez, más állatokhoz való könnyebb alkalmazkodásáig. Idő, tér, energia! Mindegyik tényező nélkülözhetetlen a megfelelő arányban ahhoz, hogy ne kizárólag a kezdetekkor, hanem a lehető legtovább élvezhessük kedvencünk társaságát. A felsoroltak optimális kialakításához először érdemes jól megítélve mérlegelni saját erőforrásainkat, korlátainkat, hogy mi az, amit a jövőben is tudunk vállalni.

Adott a kérdés, hogy mit tehetünk akkor, ha kóbor kutyát látunk? A leghatásosabb nyilván az azonnali segítség lenne, mely első körben az állat biztonságos helyszínre szállítását jelenti, de amennyiben erre nekünk nincs módunk, lehetőségünk, az illetékes telepet, gyepmestert érdemes tájékoztatni, illetve célszerű akár a helyi önkormányzatnak, akár a mezőőrnek megtenni a bejelentést. Néhány MOL-benzinkútnál már chipleolvasót is találunk, amelynek használatával könnyebben eljuttathatjuk az eltévedt kutyust gazdájához.

Igaz, a leírtak ismétlődően visszatérő témát taglalnak, ennek ellenére a körülöttünk zajló, sokszor még mindig javításra, prevencióra váró nehézségek, esetek alapján, úgy vélem, hogy újra és újra elnyeri aktualitását. Annál is inkább, mivel ahányan vagyunk annyi félék! Ez az állítás négylábú barátainkra szintén érvényes, hiszen a kutyák is eltérő természettel, tulajdonsággal, temperamentummal, viselkedésformával rendelkeznek. Ám, ahogy mi emberek, úgy az állatok sem képesek befolyásolni mikor, hova, kihez születnek. Viszont az életminőségükről felelősséggel, kellő törődéssel, figyelemmel igenis dönthetünk, a szebb új nap reményének jegyében. Üdvözlettel: Misi Mónika"

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában