Szivárgás

2023.05.24. 06:55

Perel a korlátozás miatt a lőrinci hulladékfeldolgozó

A tavalyi gátszivárgás miatt részben korlátozták a REG Kft. tevékenységét, amelynek felül kell vizsgálnia medencéi környezetvédelmi megfelelőségét.

Tóth Balázs

A bűzös szennyezőanyag megnehezítette a helyiek életét

Forrás: Beküldött fotó

A Heves Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztálya tavaly október óta korlátozza a lőrinci REG Regionális Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. hulladékgazdálkodási tevékenységét. A korlátozás környezetveszélyeztetés miatt a részleges környezetvédelmi felülvizsgálati eljárás lezárásáig tart, áll a határozatban, amelyet Zubor András, lőrinci környezetvédő aktivista tett közzé közösségi oldalán. Lőrinciben és Hatvanban egyébként az elmúlt években tiltakoztak amiatt, mert szerintük bűzzel jár a tevékenység, de az eljárás nem a szagok miatt indult.

A határozat szerint a déli depónia területén található medencékbe a hulladékleürítés nem megengedett, de az intézkedés nem érinti a medencék tartalmának komposztálási és enzimes kezelési technológiákban történő hasznosítását. A többi, engedélyben szereplő hulladékgazdálkodási tevékenység folytatható, az engedélyekben szereplőknek megfelelően.

Az indoklás szerint a cég rendelkezik a Nógrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztálya által kiadott kiegészített és módosított környezethasználati engedéllyel, amely 2030 év végéig érvényes, a bírósági felülvizsgálata pedig folyamatban van a Miskolci Törvényszéken. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a társaság 2022. július 25-én arról értesítette a környezetvédelmi hatóságot, hogy szivárgást észlelt a Zagyva oldali rézsű lábánál, a hatóság pedig a katasztrófavédelmet és a vízügyet is bevonta az ügybe. Az ellenőrzés során több helyen anyagszivárgást tapasztaltak, a keleti, Zagyva felőli oldal előtti árokban, és a déli nádasban az anyag felhalmozódását, szétterülését észlelték, emiatt értesítették a rendőrséget is.

A cég az anyagot árkokban gyűjtötte össze és szippantós autóval szállította vissza a medencébe, de pernyével is igyekeztek fölitatni. Az ellenőrzés idején nem akkreditált mintavételezést végeztek, s nem tapasztaltak jelentős határérték túllépést a veszélyes anyagokat illetően. Az akkreditált méréseknél viszont a labor talált határérték túllépést. 22 komponens haladta meg döntően sokszorosan a földtani közegre vonatkozó határértéket, 7 haladta meg a B1b alkategóriájú hulladéklerakóra vonatkozó átvételi koncentrációkat, higany, cink, réz, nikkel esetén a C alkategóriájú, veszélyes hulladéklerakóra vonatkozó átvételi határkoncentrációkat. Mivel azonban a REG Kft. nem hulladéklerakást végez, hanem hulladékhasznosítást, így rájuk nem vonatkozik ez a veszélyesanyag koncentráció. A határozat szerint 53 anyag esetében fennáll a környezetkárosító hatás.

A hatóság kötelezte a céget környezetvédelmi felülvizsgálatra, minden medence esetében. A határozat szerint a korlátozás szükséges intézkedés, amely nem lehetetleníti el a rekultivációs hulladékhasznosítási tevékenységet, de elég ahhoz, hogy a medencék terhelésének megelőzésével a környezet veszélybe kerüljön. A cég arról nyilatkozott a hatóságnak, hogy minden medence megfelelő műszaki védelemmel rendelkezik, és alkalmas szennyvíziszap fogadására. Az egyik vizsgált és néhol eresztő medencében 18, a másikban 47 ezer köbméter iszap volt, amely elmarad a befogadóképességüktől.

A határozat fölidézte, hogy már 2020 júniusában is volt havária esemény, akkor a hatóság megállapította, hogy a déli rézsű alatt a nádasban olajos anyag terült szét, a cég gondoskodott a kárelhárításról, ezért most korlátozták a hulladékgazdálkodási tevékenységet. Vannak igazoltan jó szigetelésű medencék és vannak olyanok is, amelyekről ezt papírokkal nem igazolta a cég, de nem volt belőlük szivárgás, ezek a medencék használhatóak. A 6-os medence déli rézsűjénél 4, a keletinél egy szivárgás volt, a 11-es medence esetében keleten két szivárgási pontot találtak. A szigetelés megfelelőségét nem igazolták jegyzőkönyvekkel, itt a hulladékleürítést megtiltotta a hatóság. Az ellenőrzéseknél egyébként nem találtak további szivárgásokat.

A Miskolci Törvényszék portálunkat arról tájékoztatta, hogy a REG Kft. felperes és a Heves Vármegyei Kormányhivatal alperes között a 2022 júliusában történt anyagszivárgás kapcsán két közigazgatási per van folyamatban. A felperes keresettel támadta egyrészt a hatóság hulladékgazdálkodási tevékenységet korlátozó határozatát, másrészt a részleges környezetvédelmi felülvizsgálatot elrendelő döntését is. A törvényszék mindkét perben 2023. március 30. napjára tűzött tárgyalást, azonban az Energiaügyi Minisztérium 2023. március 16. napi végzésével az alperest valamennyi, felperest érintő hatósági ügy elintézéséből kizárta és helyette a Nógrád Vármegyei Kormányhivatalt mint területi környezetvédelmi hatóságot általános jelleggel kijelölte.

A törvényszék a kitűzött tárgyalásokat hivatalból elhalasztotta, majd 2023. április 25-én a felperes Nógrád Vármegyei Kormányhivatal alperesi jogutódként történő perbevonására irányuló, valamint a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal alperesi jogutódként, illetve alperesi érdekeltként történő perbelépés iránti kérelmét egyaránt elutasította. A döntéssel szembeni fellebbezés elbírálása folyamatban van. A Miskolci Törvényszék új határnapot az alperesi jogutódlás jogerős elbírálását követően tűz ki.

A Reg Kft. lapunknak azt írta, telephelyük nem hulladéklerakó, hanem hulladék kezelő és hulladék hasznosító telep. Hulladék lerakásra sosem volt engedélyük, hulladékok lerakásával nem foglalkoznak. A környezetvédelmi hatóság nem tiltotta el őket a telephelyen folytatott tevékenységtől, csupán korlátozta azt. Élve jogorvoslati lehetőségükkel, a határozatot bírósági úton megtámadták. A per jelenleg folyamatban van, ebben egyebek között vitatják a hatósági döntés jogszerűségét. A Heves Megyei Kormányhivatal kizárására szerintük az elmúlt évek hatósági gyakorlata miatt van szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában