Újratervezés

2023.05.25. 08:55

Másképp járnak a buszok Egerben június közepétől

A tavalyi 17 milliárd forintos költségvetési maradvány, és az óvodai étkeztetés is téma volt az egri közgyűlésen.

Sz. M. L.

Mirkóczki Ádám Jancsó Patríciának is gratulált

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

17:45

A fejlesztések előrehaladásával kapcsolatban Mirkóczki Ádám elmondta, hogy az Egrix-Egal projekt nem halad hónapok óta, a projekttel kapcsolatban a napokban még egyeztetés várható, de annak megvalósulása kétséges.  

A nyílt ülés véget ért. 

17:20

 Következett dr. Pápai Ákos javaslata a 3 egri alapítványi iskola rezsitámogatásának visszavonásáról. Kiemelte, hogy kiderül az önkormányzatnak közel negyven ingatlana van, amelyek nem beköltözhető állapotúak, de a felújításra nincs pénz. Ebben a helyzetben nagy luxusnak tartja az állami feladatot ellátó intézmények rezsijét fizetni.

Mirkóczki Ádám elmondta, hogy a szorgalmazott Deák Ferenc utcai ingatlanátadást nem tudják visszavonni, hiszen az kormánydöntés alapján került át egyházi tulajdonba. A támogatások visszavonását nem szavazták meg. 

16:50

Komlósi Csaba előterjesztése, melyet a Demokratikus Koalíció egri szervezete dolgozott ki a nagy környezeti terhelést okozó, például akkumulátort gyártó cégek települése esetén népszavazást kelljen tartani. Kovács Cs. Tamás szerint pongyola a megfogalmazás, ugyanis gyakorlatilag bármilyen üzemre igaz, hogy sok áramot vagy vizet használ, ráadásul nincs tervben ilyen beruházás, valamint a jövő egri közgyűlésének is lesz lehetősége megtagadni vagy megadni az engedélyt egy ilyenre. A képviselő szerint a DK az előterjesztéstől csak politikai hasznot remél. 

16:40

 – A város közlekedését messzemenően meghatározó előterjeszésről van szó – mondta Komlósi Csaba a településrendezési eszközök módosítását célzó napirendi ponttal kapcsolatban, amely a Füzesabony – Eger – Felnémet vasúti vonalszakasz fejlesztéséhez szükséges. A beruházást kiemelt Komlósi Csaba hangsúlyozta, hogy többen is beszéltek már arról, hogy a kötöttpályás közlekedést be kellene vonni a helyi közlekedésbe, erről már a polgármester is beszélt. 

– A mostani súlytalannak tűnő döntés viszont nagyban befolyásolja azt, hogy a jövőben ezt hogyan lehet kivitelezni – mondta. 

Kacsó János városi főépítész elmondta, hogy sajnos mivel a közgyűlés sajtónyilvános, így a beruházó képviselői nem tudnak beszélni az ülésen, a képviselők úgy döntöttek, hogy tartózkodnak a szavazáson, a következő közgyűlésen zárt ülésen tárgyalják.

16:30

 Orosz Lászlóné arról próbált érdeklődni, hogy ha leselejtezték a kanapét és használhatatlan, akkor most az irodába miért jó. Komlósi Csaba arról érdeklődött, hogy a folyamatban lévő belső ellenőrzésekbe ki tekinthet be. Dr. Bánhidy Péter jegyző válasza szerint a belső ellenőrök. Dr. Csetneki Attila kifejtette, úgy tudja, hogy jegyzőkönyvezés nélkül hoztak ki iratokat a belsőellenőrzés során egy cégtől, majd másnap egy részük megjelent a sajtóban.

– Én azt javaslom, hogy ami ilyen politikai cirkuszhoz kapcsolódik azt vegyék ki a belsőellenőrzésből és úgy hozzák vissza a következő közgyűlésre, mert így nem tudom támogatni – mondta, majd hozzátette, hogy helyesen tette a városvezetés, ha törvénytelenséget tárt fel.

– Az adatkezeléssel voltak problémák a belső ellenőrzések során, nem értem azt, hogy érzékeny adatokat tartalmazó dokumentumok hogyan kerülhettek a sajtóhoz. Úgy látom, hogy az adatok olyan személyekhez jutottak el, akik szabálytalanul kezelték őket – mondta.

Minczér Gábor elmondta, hogy ő nem a belső ellenőrzésből jutott hozzá az Evat sajtósainak fizetéséről szóló adatokhoz, hanem hallotta. 

16:10

Az óvodai és bölcsődei étkeztetés felülvizsgálata következett. Orosz Lászlóné kiemelte, hogy a szülők véleménye kimaradt az előterjesztésből. Szerinte egy szülő sem akarja, hogy megszüűnjön a helyben főzés. A határozati javaslatok közül egyet sem szavaztak meg a képviselők.

A belső ellenőrzésekkel kapcsolatban dr. Csetneki Attila elmondta, hogy szerinte nem teljesen jogszerűen zajlottak a belső ellenőrzések, például a nagy port kavart evatos esetet is felidézve, mikor Farkas Attila alpolgármester és Spisák György megpróbált bejutni a cég épületébe.

A képviselők a vita közben felidézték a Kanapé-botrány néven elhíresült ügyet is. Bódi Zsolt jelezte, hogy a Városfejlesztési Kft.-nél Nagy István kanapévásárlása előtt volt egy másik ülőgarnitúra, amely onnan elkerült. Minczér Gábor elmondta, hogy a korábbi ülőgarnitúrát leselejtezte a korábbi ügyvezető, Juhász Tamás az önkormányzati gazdasági iroda jelenlegi vezetője, és áthozta a gazdasági irodára, tehát az egy önkormányzati cégtől az önkormányzathoz került.

Szűcs Tamás az Evat ügyvezetője a belsővizsgálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a cégeknél problémásnak talált ügyekben szakértő segítségét kérte ahhoz, hogy van-e feljelentési kötelezettség, ugyanis ő maga nem büntetőjogi ügyvéd, így nem tudhatja. 

15:10 

Az önkormányzati intézmények előirányzataink módosításával kapcsolatban Mirkóczki Zita újra kérte a polgármestert, hogy írja alá az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft. Üzemeltetési szerződését a Márai Központra ugyanis már olyan nap is van amikorra keresztbe szerveztek programot a cégek.

A Sporttámogatások felosztása következett. Komlósi Csaba kérte, hogy a labdarúgás támogatásáról külön szavazzanak. Idén a Sportcélú támogatások soron 200 millió forint szerepel, azonban ebből az összegből 130 millió forint fedezetét az év közben befolyó kamatbevételek biztosíthatják. Az áprilisban megtartott ülésén a Közgyűlés döntött 68.5 millió forint felosztásáról 45 sportszervezet számára. A korábbi évek tapasztalatai alapján, a maradék összegből 1 millió forintot szeretnénk lekötni az év közben adódó és beérkező egyéb támogatási igényekre, kiadásokra, díjkiosztók ajándéktárgyaira.

A maradék 129 millió forintból a tervek szerint 1 millió kerül a Csányi Barna Vívó Klubhoz, 30 az Egri Labdarúgásra lenne felhasználható, ugyanennyi kerülne a Handball ESZSE Kft.-hez. Az Egri Squash Sportegyesület  200 ezer forintot kaphat, az Egri Úszó Klub Sportegyesület 5 millió forintot, az Egri Városi Tenisz Klub a Városi Tenisz Kupára 600 ezer forintot kapna, az Egri Vasas Sportegyesület  Birkózó szakosztálya 1 millió forintot kaphat, az Egri Vízilabda Kft. 60 millió forintot, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Diák-és Szabadidősport Club 1 milliót, a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete 200 ezer forintot. A támogatások fenti felosztását megszavazták. 

14:40

Mirkóczki Ádám felidézte, hogy a vármegyebérlet helyi kiterjesztésére vonatkozóan nem történt előrelépés. 

A képviselők elfogadták a volán beszámolóját és átcsoportosításokkal megszavazták, hogy a veszteségfinanszírozást még idén fizessék ki, hogy a kamatok alól mentesüljenek. 

A következő napirendi pont szintén a Volánt, pontosabban a tanszünetes menetrendet érinti, a változásokat elfogadták tehát másképp járnak a buszok június 17.-től a nyári tanszünet első napjától szeptember 04.-ig: „A Volánbusz Zrt. felmérése alapján a 112-es vonalon közlekedő egyes járatok útvonalának rövidítése indokolható a kihasználtsági adatok alapján, így ezeket az Ipari Park kiinduló- és végállomással tervezzük közlekedtetni, a 2022 januári menetrend-módosítás előtti 12Y vonal útvonalával megegyezően.” – írták a módosításokról az előterjesztésben. A tervek szerint az április 3-tól kísérleti jelleggel módosított 2-es vonalon a naponta a Szalapart úttól 9:10 órakor induló járat 5 perccel később közlekedik majd.  

„A 13-as vonal jelenleg munkanapokon közlekedő járatait a tanszünetben az utasszámokhoz igazítja a szolgáltató, így ezek a járatok részben csak tanítási napokon közlekednek. A visszajelzések alapján egyes 13-as vonalon közlekedő járatok továbbra is szükségesek minden munkanapon, ezért a jelenleg a 113-as viszonylaton műszakszállító járatokként közlekedő, Ipari Parktól induló, illetve oda közlekedő buszok a továbbiakban is közlekednek tanszünetben munkanapokon is.  

Munkanapokon a délutáni időszakban közlekedő 11-es viszonylatú járatok helyett tanszünetben munkanapokon egyes 6-os viszonylatú járatok meghosszabbított útvonalon, Felnémet, Béke út megállóhelyig közlekednek és innen is indulnak 16-os jelzéssel. Így az átlagos 15 percenkénti eljutás biztosítható tanszünetben délután is a belvárosból Felnémetre. Iskolai időszakban a 11-es buszok délután továbbra is változatlan menetrenddel közlekednek. A reggeli időszakban közlekedő 11-es járatok változatlanul részei a tanszünetes menetrendi tervnek.  

A délutáni csúcsidőszakban egyenletesen 10 percenként indulnak járatok tanszünetben Lajosváros és Felsőváros között.  

Lajosváros – Belváros – Felnémet – Berva irányban a délutáni csúcsidőszakban (12:30 – 18:00 közt) az 5-ös, 5A, 6, 16 és az ehhez kapcsolódó 3405-ös helyközi viszonylat járatai a menetrend hangolásával szintén 15 percenként közlekednek a járatok a közös szakaszon. Ezzel a járatok közlekedése 5-8 percenkénti követési időközzel történik a Belváros és Felsőváros közötti tengelyen csúcsidőben. Az 5A és 6-os viszonylat ekkor közlekedő járatai meghosszabbított útvonalon, a Pásztorvölgyig közlekednek, figyelembe véve az ekkor „erősebb utasforgalmi irányként” adódó Dél-Észak tengelyt.  

Berva – Felnémet – Tesco – Belváros – Lajosváros irányban a járatok közlekedése 5-10 perces követési időközzel történik a délutáni csúcsidőszakban (14:00 – 18:00 között). A Felnémet – Belváros kapcsolat ebben az irányban szintén biztosítva lesz a 11-es viszonylat helyett közlekedő, módosított 16-os járatokkal. A tanszünetes munkanapokon a reggeli csúcsidőszakban a 12-es járatok a Tanszünetben tapasztalható utasforgalomhoz igazítva közlekednek. A Lajosváros – Belváros – Felsőváros szakaszon a járatok követését egyenletessé teszi a szolgáltató, az utasforgalom kedvezőbb eloszlatása érdekében.” A részletes menetrendet hamarosan közzé teszik. 

14:00

 A szünet után a Volánbusz Zrt. tavalyi beszámolójával folytatták. Mint ahogy arról már beszámoltunk, a tavalyi veszteségfinanszírozáshoz az önkormányzat már fizetett 204 millió forintot. A fennmaradó 405 millió forintot 135 millió forintonként törleszti minden következő év márciusában az önkormányzat. Komlósi Csaba elmondta, hogy a helyi buszflotta kétharmada Euro4-es vagy az alatti besorolású. Érdeklődik, hogy a flotta fiatalítására illetve a digitális utastájékoztatás megvalósítására vannak-e már tervek.  

Juhász Tamás gazdasági irodavezető elmondta, jegybanki alapkamatot is fizetniük kell a részletekre, így célszerűbb lenne minél nagyobb összeget befizetni idén, ugyanis plusz 160 millió forintot jelentenek a 3 évi kamatok.

Keresztes Zoltán (Momentum) jelezte, hogy egyre több a járatkimaradás és tudni szeretné mi az oka. Tóth Zoltán, a cég Heves vármegyei forgalmi üzemvezetője elmondta, hogy részben műszaki hibák, részben betegség miatt történnek.

Mirkóczki Ádám felidézte, hogy a vármegyebérlet helyi kiterjesztésére vonatkozóan nem történt előrelépés. 

12:15

Minczér Gábor alpolgármester elmondta, szeretnék megvalósítani azt a több lépcsős béremelést, amelyről már beszámolt. Arról is beszélt, hogy a Volánnak fizetendő ingyenes bérlet kompenzáció mindössze 60 millió forintba kerül, még a várakozásoktól is kevesebb. 

11:20

Kovács Cs. Tamás arról beszélt, hogy az Modern Városok Program és az uniós projektek keretében jórészt még 2016-ban voltak nyertes pályázatok, s a városvezetés az előző önkormányzati ciklusban előkészített projektekkel haknizik, azóta pedig semmi sem történt.

– Szívesen idézném Lázár Jánost, hogy rólatok mit mondott, de akár Kövér Lászlót is mondhatnám, de ezt most nem teszem – válaszolt Mirkóczki Ádám.

Spisák György aljegyző kifejtette, rosszul előkészítettek voltak a projektek. Több projektről is beszélt, majd felidézte, hogy a Városfejlesztési Kft. Nem végezte el a módosított Egrix projekt tervezését, így nem történt meg a munkaterület átadás május 19-ig, de talán júniusig sem fog.

Bódi Zsolt Spisák György projekt előkészítésről szóló szavaira válaszolva azt mondta, hogy ő 3 éve szorgalmaz egy zebralétesítést, olyan rég óta húzódik, hogy a 3 millió forintos gyalogátkelő egy jogszabályváltozás miatt 17 millió forintba fog kerülni. 

11:00

Az önkormányzat tavalyi zárszámadásáról szóló előterjesztéssel kapcsolatban Orosz Lászlóné elmondta, hogy az anyag szerint tavaly a bevételek majdnem 100 százalékban teljesültek ám a pénzügyi teljesítés viszont csak alig több mint 50 százalékban. Ez szerinte azt mutatja, hogy a városi cégek a csőd szélén állnak. Felidézte, hogy közel egymilliárdos kompenzációt kapott az államtól a város, mint mondta, pénz volt, de nem jutott semmire. 

Lombeczki Gábor (Fidesz-KDNP) arról érdeklődött, hogyan lehet az, hogy az ösztöndíjakra szánt keret 20 százalékban teljesítődött, a Bursa Hungarica pedig csak 50. 

– Ügyrendi javaslatom van: ha kérdést teszünk fel, akkor legyenek szívesek válaszolni, ugyanis minden hétköznap 8 és fél 5 között önök itt ülnek, tehát tudniuk kellene a választ a kérdésekre – fogalmazott. Majd hozzátette, ő közgazdász, és azt látja, hogy egy kapavágás sem történt az uniós projektek ügyében. 

10:40

 Bódi Zsolt arról beszélt, hogy a kátyúzás ugyan zajlik, de nem szakszerűen, ugyanis az aszfaltkivágásokat a munkát végző vállalkozók nem jelölik meg, ez pedig balesetveszélyes.

Farkas Attila alpolgármester elmondta, ő látta, hogy van ahol ki van jelölve.

Mirkóczki Ádám polgármester szerint a Fidesz-frakció kötekszik és mintha a kátyúzás ellen lenne. Dr. Csetneki Attila elmondta, a frakció nem a kátyúzás ellen van, sőt, sajnálja, hogy az előző években nem igazán zajlott, egyszerűen szeretnék hogy ha az előterjesztést át tudnák nézni, ezért vették le napirendről.

Kovács Cs. Tamás kérte, hogy folytassák az ülést és fogadják el, hogy a kátyúzás egy problémás téma, a következő ülésen pedig döntenek az előterjesztésről. 

10:15

Napirend előtt Mirkóczki Zita (MSZP) tanácsnok arra kérte a közgyűlést, hogy vizsgálják meg a színészek helyzetét, azok ugyanis akik a színészházban nagyon nehéz helyzetben élnek. Mirkóczki Zita azt mondta, miután kifizetik a rezsit, 50-60 ezer forintjuk marad egy hónapra.  

Földvári Győző (DK) intézményekért felelős tanácsnok elmondta, már korábban is döntöttek arról, hogy a színészházban ne versenypiaci áron vegyék az energiát, csakhogy ehhez társasházzá kellene alakítani az épületet, azonban ez nem történt meg, és ez Blaskó Balázs igazgató dolga. Kiemelte, más módon is megelőzhette volna ezt a helyzetet. Felvetette, hogy jegyzői igazolással talán kedvezményes tarifát kaphatnak a szolgáltatóktól. 

– Miért nem tett ellene? Most pedig idejönnek, hogy valami támogatást adjunk. Itt pattog a labda, meg fogjuk oldani – mondta. 

10:00

 Komlósi Csaba javasolta, hogy vegyék le napirendről Orosz Lászlóné előterjesztését, amely az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos, béke melletti állásfoglalást szorgalmazza. Komlósi Csaba szerint nincs értelme külpolitikai témát tárgyalni, melyben a parlament már állást foglalt, hiszen van elég saját ügye az önkormányzatnak. Ezt megszavazták. 

9:50

Napirend előtt Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) frakcióvezető javasolta, hogy a jövő évi kátyúzásra vonatkozó kötelezettségvállalást ne tárgyalják most, hiszen a jövő évi költségvetésre nem célszerű előre dönteni.

Spisák György aljegyző kérte, hogy mindenképp tárgyalják az előterjesztést, ugyanis ha leveszik napirendről akkor az idei kátyúzásokat sem tudják időben megkezdeni. Elmondta, hogy azért nyúlik át a tervezés 2024-re, mert így könnyebb kivitelezőt találni.

Bódi Zsolt  (Fidesz-KDNP) szerint nem ilyen egyszerű egy jövő évi közbeszerzést egy vállalkozóval megkötni. Dr. Csetneki Attila  (Fidesz-KDNP) kérte, hogy a 15 napon belül megtartandó rendkívüli ülésre hozzák vissza az előterjesztést. A képviselők megszavazták a levételt. 

9:20

A csütörtöki közgyűlésen napirend előtt dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő is köszöntötte a sportolókat.

dr. Pajtók Gábor, közgyűlés,
Dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője is köszöntötte a bajnokokat 
Fotó: Huszar Mark / Forrás:  Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Sportolóink megmutatták, hogy képesek egységet teremteni sikereikkel. Büszkék vagyunk önökre, a város, és én is mindent meg fogunk tenni, hogy támogassuk önöket a jövőben – mondta az országgyűlési képviselő köszöntve a kézi- és vízilabda bajnokcsapatokat.

közgyűlés, tigra-zf-eger, vízilabda
A női csapat tagjai
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mirkóczki Ádám polgármester szintén kiemelte, hogy habár sok vita van a közgyűlésben, biztos abban, hogy mindenki egyet ért abban, hogy a kiemelkedő sportolókat támogatni kell, majd átadta az elismeréseket a Tigra-ZF-Eger női vízilabdacsapat tagjainak.  Szintén máltatták a QHB-Eger férfi kézilabdacsapat eredményeit.

 

Korábban írtuk

A májusi rendes közgyűlésen tárgyalják a tavalyi városi költségvetés maradvány forrásait. Az 2022. évi összesített maradványa 17 milliárd forint melyből 15 a 2023. évi költségvetésben már tervezett összeg. A maradvány kötelezettséggel terhelt összege 675 millió forint. A szabad mozgástér tehát legfeljebb 1-1,5 milliárd forint. Az előterjesztés szerint az összegből jut önkormányzati cégek bérfejlesztésére, illetve felújításokra is.

Ismét napirenden lesz az óvodai és bölcsődei közétkeztetés témája, melyet már tárgyalt a grémium márciusban. az eredeti terv szerint kiszervezték volna egységesen az étkeztetést egy külsős cégnek, ám ez ellen több intézmény dolgozója és a szülők is hevesen tiltakoztak. Döntésük szerint újratárgyalást és további egyeztetést kellet lefolytatni minden szakirodával és az érintettekkel. Május 4-én a képviselők részére bejárást szerveztek, személyesen láthatták a konyhák állapotát. Valamint két olyan konyhát is megtekinthettek, amely a mai kor színvonalát mutatja. Az előterjesztés szerint az intézmények konyhái átlagosan felszerelte, mind fejlesztésre szorul. Többségük nem rendelkezik légtechnikai berendezéssel, mely a konyhai dolgozók munkakörülményeinek javítását szolgálná, illetve az élet és vagyonbiztonság szempontjából is elengedhetetlen. A konyhák kapacitása a tavalyi számokhoz képest naponta 1 ezer 244 adaggal több mint kellene, s a szabad kapacitás folyamatosan növekszik. Arra is kitértek, hogy a 10  főzőkonyhában 53 ember dolgozik, a logisztikai állománnyal együtt közel 70.  Bérük tavaly 176 millió forint volt. A 10 főzőkonyha adagszámát figyelembe véve a szükséges létszám 25-26. Mindezek alapján azt állapította meg az önkormányzat, hogy a konyhák gazdaságtalanul működnek. 

Az előterjesztésben 3 megoldást javasolnak. Az első szerint a közétkeztetést külső vállalkozás oldaná meg, ami a szöveg szerint azért jó, mert: több idő és energia jut az óvodapedagógiai feladatokra, a felszabaduló helyiségeket az óvodapedagógiai célokra lehet használni, évi 40-50 millió forint megtakarítás érhető el. A második javaslat a 10 főzőkonyha racionalizált összevonásával oldaná meg a helyzetet az igényelt adagszámoknak megfelelően és a fejlesztésekre fókuszálna. A harmadik megoldás egy működtető alá vonná a külön óvodai konyhákat ami szintén az adagszámok és egységes beszerzési rendszer kialakítása miatt lehet célszerű.

A tavalyi belső ellenőrzésekről is hallhatunk a csütörtöki ülésen, melyek többek között az Evatnál, a Gárdonyi Géza Színháznál, óvodáknál valamint az Agria Film Kft.-nél is zajlottak. Dr. Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) pedig a közgyűlés áprilisi döntését vonná vissza mellyel 3 alapítványi fenntartású iskolának szavazott meg összesen 53 millió forint rezsitámogatást. Ezt azzal indokolja, hogy mivel állami feladatot látnak el, működésükhöz az állam normatív támogatást nyújt és valószínűsíthető, hogy az állam a finanszírozásukat ez után is támogatja, illetve kiegészítheti, nem célszerű jelen gazdasági körülmények között rezsitámogatást nyújtani.

„Ugyanakkor az önkormányzatnak a legelemibb körben is finanszírozási problémái vannak. Például az önkormányzati intézményi dolgozók inflációs terheinek csökkentése is hossza vitát váltott ki a helyi közéletben, mert nem könnyen megoldható. Jelen körülmények között felelős döntés, csak a három határozati javaslat újragondolása jelenthet.” – írja. Szeretné továbbá, hogy visszavonják azt a határozatot is, mellyel a Deák Ferenc utcai óvodaépület tulajdonjogát ingyenesen a Használó Tiszáninneni Református Egyházkerületnek átengedték.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában