A zene az kell

2023.07.26. 14:54

Bohém muzsikusok Egerben: elstartolt az Utcazenészek Versenye + videó

Szerdán elkezdődött az Utcazenészek Versenye Egerben. A kezdetben esős időjárás sem szegte kedvét a muzsikusoknak, már az első nap elején is jó hangulatot teremtettek. A zene mellett borok és képzőművészeti alkotások is várnak az érdeklődőkre, akik like érmével jelezhetik, kik a kedvenceik.

Fekete-Vadászi Erika

A Blamázs együttessel is találkozhatunk

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Vasárnapig a bohém zenészek, a borok és a képzőművészek lesznek főszerepben a belvárosban, ugyanis Képzőművészeti Utcafesztivál és a VINO Kóstoló Borünnep is hozzátartozik az Utcazenészek Versenyéhez, illetve a 19 éves múltra visszatekintő Éter Plusz Tehetségkutató Fesztivál is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba.

Szerdán az egri Turcsányi Sándor, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Turpi az Érseki Palotánál kezdett el zenélni. Portálunknak elmondta, a kezdetektől részt vesz az egri programsorozaton. 

– Már rég óta zenélek. Ki akartam próbálni, milyen is ez, s azóta is minden évben részt veszek az Utcazenészek Versenyén, és nagyon szeretek itt lenni. A szabadság érzésével tölt el az utcai zenélés, jó az emberekkel találkozni, sok zenekarral is már ismerősként köszöntjük egymást ilyenkor, hiszen az elmúlt években már többször találkoztunk. Bár egy kis pénzre is szert lehet tenni, ha kiállok az utcára, de mégsem ez az elsődleges. Alapfeltétel, hogy az ember szeressen zenélni – részletezte Turpi. Megjegyezte, hamarosan csatlakozik hozzá Maresz, az énekes, és széles zenei választékkal készültek, hiszen nagyjából 15 órányi anyaguk van, amit vasárnapig meghallgathatnak az Eger szívében sétálók. 

Ábry Zoltántól, az egri Utcazenészek Versenyének főszervezőjétől megtudtuk, mára már országos szinten ismert könnyűzenei fesztivállá nőtte ki magát a 2015-ben indult megmérettetés. 

A népszerű Turpi sem hiányozhat a versenyről
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Nagy népszerűségnek örved a verseny, idén már 90 formáció jelentkezett, így szigorú szempontok alapján döntöttük el, kik mutatkozhatnak be a közönségnek. Végül ezen a nyáron 48 csapat indul, ez több mint háromszáz zenészt jelent. Szokás szerint közölük választja ki a közönség az Egriek Kedvencét. A résztvevőkkel 18 belvárosi helyszínen lehet  találkozni, valamint a Dobó téren és az Eszterházy téren egy-egy színpad is helyet kap – ismertette a főszervező. 

A piros zászlókkal megjelölt belvárosi éttermekben, kávézókban, borozókban beszerezhető like érmékkel voksolhat a közönség, nem csak az utcazenészekre. A képzőművészek alkotásaira is lehet szavazni, az Egriek Kedvenc Alkotása cím nyertesét is a vasárnapi záróünnepségen hirdetik majd ki. Az Éter Plusz Tehetségkutató Fesztivál résztvevői közül pedig kiderül, kié lesz az Eger Hangja cím.

Dr. Lőrincz György, az Egri Borút Egyesület elnöke portálunknak elmondta, az Egri Borvidék borászai idén is várják a borkedvelőket a VINO Kóstoló Borünnepre, mely szintén vasárnapig tart a Dobó téren. A rendezvényen számos borvidéki pincészet mutatja be legjobb fehér-, rozé-, vörös- és pezsgőborait. Az ötnapos ünnepen a borokhoz illő finom fogásokból is válogathatunk a város szívében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában