Önállóság

2023.07.10. 18:00

Leváltak a társulásról, saját maguk gondoskodnak a Bükkszenterzsébeten élőkről

Bükkszenterzsébeten és Istenmezején július 1-től az önkormányzatok saját hatáskörben gondoskodnak az idősekről és a családokról.

Bükkszenterzsébeten idén tavasszal döntöttek úgy, hogy nem kérnek a pétervásárai székhelyű Aranykapu Humán Szolgáltató Központ által nyújtott családsegítő szolgáltatásokból. Úgy gondolták az istenmezejei önkormányzattal együtt, hogy hatékonyabban tudják megoldani a családokról, idősekről való gondoskodást, ha saját kezükbe veszik az irányítást, és leválnak a társulásról. 

Július 1-jével útjára indították új családsegítő intézményüket. A két településen saját önkormányzati hatáskörben szervezik meg az idősek házi segítségnyújtását, a jelzőrendszeres szolgálat  működtetését, illetve szeptembertől a  támogató szolgálat is működni fog. Ortó Szilárd, Bükkszenterzsébet polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, abban bíznak, hogy a korábbinál jóval színvonalasabb szolgáltatásban részesülhetnek a településeken élők.  Az új intézménnyel nyolc új munkahelyet teremtettek a két településen, s számításaik szerint anyagilag is sokkal jobban járnak ezzel a működési formával.  

Ortó Szilárd arra biztat minden helyi és istemezejei lakost, hogy forduljanak bizalommal mind a jelzőrendszeres szolgálat igénybevételére, mind a házi segítségnyújtásra. Mostantól jóval több időt tudnak fordítani a gondozási feladatokra és a családsegítésre. 

Megtudtuk azt is, hogy szeptembertől a támogatói szolgálat keretében a helyben élő, mozgásukban korlátozott embereket, a beteg gyermekeket rendszeresen szállítják el a szükséges kezelésekre, szakrendelésekre az erre a célra is alkalmas, speciálisan átalakított falubusszal. 

Megnyugtató megoldás született a védőnői feladatok helyi ellátására is. A korábbi védőnő, Józsa Erzsébet a továbbiakban közalkalmazotti státuszban látja el feladatait, munkáját pedig Galicza Zsuzsa segíti a faluban.

Jó hír a bükkszenterzsébetieknek az is, hogy jó ütemben halad az új bölcsőde építése. A tizenkét kisgyermek befogadására alkalmas létesítményt szeretnék a szeptemberi tanévkezdésre átadni. A munkálatok végeztével már csak a szakhatósági engedélyek beszerzésére van szükség.     

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Dodó Ferenc)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában