Vizsgálat

2023.07.26. 06:55

Szabálytalansági eljárás indult az Egrix projekt szerződése miatt + videó

A projekt már nem valósul meg, pedig a fiatalok szerint jó lett volna. A Miniszterelnökség mulasztások miatt indított eljárást.

Szabadi Martina Laura

A volt Egal-EgriX épülete

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Portálunk birtokába jutott egy levél, melyet Mirkóczki Ádám polgármesternek küldött a Miniszterelnökség. Ebben szabálytalansági eljárás indításáról tájékoztatják a polgármestert az Egrix-projekt néven ismert felújítás ügyében amely művészeti és szabadidőközpont kialakítását illetve turisztikai attrakcióvá fejlesztését célozta. A projekttől a keddi rendkívüli ülésen állt el az önkormányzat annak érdekében, hogy a forrást majd visszaigényelhessék és más idén zajló felújításokra fordíthassa.

A levélben több pontban részletezik, hogy miért indítja meg az eljárást a miniszterelnökség a Magyar Államkincstár bejelentése nyomán. Az első, 2019 júliusi kivitelezésre vonatkozó szerződést idén április 11-én módosították. Az árat 296 millió forintról 357 millióra növelték, míg a teljesítési időt 12 hónapról 7 hónapra csökkentették. Módosult a munkaterület átadása is, hiszen az eredeti még a régészeti feltárások meglétéhez közötte, a módosítás pedig a Magyar Államkincstár jóváhagyásához.

„A feltárások során többek között XVI. századi külső városfal maradványait is megtalálták. Ez az eredmény, valamint az ásatásokra fordított idő a megkötött szerződés műszaki tartalmát és a megvalósíthatóságra rendelkezésre álló időt is egyaránt befolyásolta, így Megrendelő megvizsgálta a Közbeszerzési törtvény szerinti szerződésmódosítás lehetőségét. Tekintettel arra, hogy a szerződéskötés időpontjában a változások és a feltárásokra fordítandó idő előre nem volt látható, ezért egyik félnek sem felróható, továbbá mostanra a szerződés teljesítéséhez szükséges idő sem áll rendelkezésre, a Vállalkozó a hatályos szerződés tartalmának egyeztetését kérte. A 2019.07.01. napján kelt vállalkozási szerződés megkötés óta eltelt mintegy 4 év alatt az alapanyagárak olyan rendkívüli mértékű emelkedése következett be, amit ajánlatadáskor észszerűen nem kalkulálhatott előre a vállalkozó. Ez a szerződéses időszakban bekövetkező körülmények olyan jellegű változása, amely miatt vállalkozó terhei aránytalanná váltak, nem a vállalkozó magatartása idézte elő és ezen körülmények változása nem tartozik a rendes üzleti kockázat körébe. Az alapanyagárak rendkívüli mértékű emelkedése - gazdasági szempontból - súlyosan érintettek, ellehetetlenitették a vállalkozót. Megrendelő a szerződés módosítást indokoltnak ítélte.”

A Miniszterelnökség levelében közbeszerzés-jogi szempontból is megvizsgálta a változásokat. Az ár módosításával kapcsolatban azt írták, a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján nem igazolt az előre nem látható körülmények fennállása és a módosítási igénnyel való közvetlen okozati összefüggése.

„Felek a közbeszerzési eljárás eredményeként 2019.07.01. napján aláírták a tárgyi vállalkozási szerződést, melynek hatályba léptető feltétele a többletforrás biztosítása volt. A szerződés 2023.03.30. napján lépett hatályba. A Kedvezményezett hiánypótlás során nem tisztázta, hogy miért nem lépett hatályba 3 és fél éven keresztül a szerződés. Nyilatkozata szerint a forrás nem volt biztosított, a forrás 2022 évre teremtődött meg. Azonban az Közreműködő Szervezet (az államkincstár - szerk) rendelkezésére álló adatok alapján többletforrást nem igényelt a projekt keretében a kedvezményezett, így e tekintetben megállapítható, hogy nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a szerződés mielőbb hatályba lépjen.”

Hozzátették, ha az önkormányzat a szerződés eredeti rendelkezései szerint intézkedik a szükséges többletforrás biztosításáról, nem lett volna szükség szerződésmódosításra.” Azt írják az önkormányzat mulasztása vezetett a szerződésmódosításhoz és a szerződésmódosítással az önkormányzat a közbeszerzési törvény vonatkozó bekezdése szerinti közpénzekkel való hatékony és felelős gazdálkodást veszélyeztette. Mivel pedig a vállalkozó díj emelése a szerződés hatályba nem lépésének következménye, ezért a szerződésmódosítási indok nem fogadható el a közbeszerzési törvény szerint.

A teljesítési határidő módosítását sem találták indokoltnak, mivel 2019. szeptemberében elkészült a régészeti jelentés, de a kivitelezési szerződés csak idén lépett hatályba, az államkincstár hiánypótlásban kérte, indokolja meg az önkormányzat a 3,5 éves különbséget, de az önkormányzat pandémiára, veszélyhelyzetre és háborús helyzetre vonatkozó indokaiban nem fejtette ki, közvetlenül hogyan befolyásolták ezek a külső tényezők a szerződés hatályba lépést. A munkaterület átadással kapcsolatban pedig megállapították, hogy az sem felel meg a szerződésmódosítás közbeszerzési törvényben foglalt indokainak, mivel ha a régészeti jelentés után átadják a munkaterületet, nem is lett volna szükség a módosításra. A levél végén kifejtik, a fentiek miatt pénzügyi érdeksérelem veszélye áll fenn.

A projektre szánt 590 millió forintot teljes egészében vissza kell fizetnie az önkormányzatnak, habár abból már több mint 50 millió forintot az előkészületekre elköltött. A pénzt a polgármester szerint viszont még megkaphatják és felhasználhatják a HEMO fejlesztésére, a felnémeti melegedő kialakítására, a Kossuth Lajos utca aszfaltozására, valamint közműcseréjére. A Vitkovics-ház és az egykori népszerű egri szórakozóhelyek területe viszont egy ideig biztosan marad olyan, amilyen most. Pataki Zsuzsanna, a Vitkovics-házat kezelő az Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója kérdésünkre elmondta, az épületben kazáncsere, festés, padlójavítás is megvalósult volna a projekttel, továbbá a használathoz szükséges tárgyi és humánerőforrás beruházás is. A ház ugyanis jelen formájában nincs elég jó állapotban a programok szervezéséhez és nem is esztétikus. 

– Szeretném hangsúlyozni, hogy a félmilliárdos összegnek csak egy töredéke célozta volna a mi kezelésünkben lévő épület megújulását. Májusig zárva volt a Vitkovics-ház, majd utána a projekt megvalósulására vártunk, így nem nyitott ki. A ház egyébként kiállítótérként működött, szabadtéri koncerteknek illetve különböző klubfoglalkozásoknak volt az otthona. Erre kiváló helyszín és szükség is lenne rá. Reméljük, hogy a legszükségesebb javításokra találunk megoldást közösen a döntéshozókkal. Más kérdés, hogy ha a ház állapota javul, akkor a mellette lévő nem túl esztétikus terület, – amely régen az Egrixnek és az Egálnak adott otthont – mennyire vendégcsalogató – mondta kérdésünkre.

Mirkóczki Ádámnál is érdeklődtünk a fentiekről. A polgármesteri hivatal válasza szerint a 2019-es választásokat követően több folyamatban lévő TOP-os projekteket “örököltek”, köztük olyat is, amely finanszírozási és szakmai problémák miatt nem volt megvalósítható (például a napelempark).

– A 2019-es választásokat megelőzően lefolytatott meghívásos közbeszerzésben nyertes céggel (számunkra a mai napig nem tisztázott körülmények miatt), nem léptették hatályba a kivitelezésre megkötött szerződést. Feltételezhetően, már akkor látható volt, hogy a rendelkezésre álló forrás nem lesz elegendő a tervezett beruházás megvalósítására. Talán nem véletlen, hogy a Habis László vezette önkormányzat az Egrix projekttel közel négy éven keresztül (2016-2019) nem kezdett érdemben semmit a közbeszerzés lefolytatásán kívül. Még 2019-ben az érintett hatóságok elrendelték a terület régészeti feltárását. Ennek az eljárásnak következményeként, feltárták a régi városfal egy szakaszát. Az építkezéssel érintett terület így speciális kivitelezési eljárást igénylő terület lett. A projektet végig az a Városfejlesztési Kft. bonyolította, melynek még a Habis Lászlóék által kinevezett Kurucz András volt az ügyvezetője. Kurucz András egészen 2020 év végéig irányította a céget.  Ebben az időszakban újra terveztették a fő épületegyüttes tetőszerkezetét, melytől egy jelentős költségmegtakarítást vártak. Az újratervezés azonban nem hozta a várt költségcsökkenést – írták a projektről majd kitértek arra, hogy a 2020. év elejétől fennálló pandémia (amely 2021. évben is fennállt) jelentősen hátráltatta a projekt érdemi bonyolítását.

– Ennek ellenére, részünkről több egyeztetés zajlott a nyertes kivitelezővel a projekt megvalósíthatóságáról. A kivitelező ezeken az egyeztetéseken jelezte, hogy csak jelentős költségnövekedéssel tudja a tervezett projektet megvalósítani. A városnak ezen költségek viselésére anyagi forrása abban az időszakban nem állt rendelkezésére. Az ominózus napelemes projekttől való elállást követően nyílt meg annak a lehetősége, hogy a megemelkedő költségekről érdemi egyeztetés történjen. Erre 2022-től volt lehetőség. 2022 nyarán a kivitelezővel előrehaladott egyeztetések zajlottak, amely során remény mutatkozott arra, hogy az alap műszaki tartalom megvalósítható a kimutatott, szakmailag alátámasztott költségnövekedéssel. Ezen egyik egyeztetésen állt elő többek között a kivitelező egy 30 millió forintos többlet követeléssel, amely munkát állítása szerint szóban rendelték meg tőle, de sem a megrendelésről, sem a teljesítésigazolásáról semmiféle dokumentum nem volt megtalálható sem a Városfejlesztési Kft-nél, sem az önkormányzatnál, így ezzel az igénnyel mi nem tudtunk semmit kezdeni.   2022. októberében a kivitelező munkaterületet kaphatott volna és így kényelmesen elvégezhette volna a tervezett munkát, amennyiben a képviselő-testület nem kezdi meg a cégeink vezetőinek leváltását. A közgyűlési többség (Fidesz frakció és a baloldal) 2022. októberét követően, minden tiltakozásunk ellenére Nagy Istvánt nevezte ki a városfejlesztési cégünk élére. Ezután olyan fordulatot vett a projekt lebonyolítása, melyre nem volt rálátásunk – magyarázta a helyzetet a polgármesteri hivatal.

Azt állítják, Nagy István velük nem egyeztetve 2023. januárjában előállt egy teljesen új műszaki tartalommal, ennek veszélyéről az önkormányzatunk közbeszerzője tájékoztatta Nagy Istvánt: az általa kitalált és jelentős mértékű műszaki tartalom változtatás több szempontból is aggályos, sőt veszélyes, amit az Irányító Hatóság biztosan nem fog jóváhagyni.

– Példaként említenénk a józan ésszel nehezen értelmezhető, plusz 100 millió forintos kerítésépítést. Nagy István a szakértőnktől azt a javaslatot kapta, hogy ha nem az alap műszaki tartalmat kívánja megvalósítattni, akkor célszerűbb lenne egy új közbeszerzést lebonyolítani, mert így biztosan veszélybe sodorja a projektet. Nagy István nem fogadta el a közbeszerzési tanácsadó javaslatát. Ezt követően Nagy István ügyvezetőről  többek között kiderül, hogy a cég pénzén saját házába kanapét vásárol, felesége autóját szervizelteti, szintén a cég pénzén és kamu közvéleménykutatásra költ kétmillió forintot. Ezen ügyek között van, amiért büntetőeljárás indult ellene. Ekkor már a közgyűlés nyilvánossága előtt kértük 2023. márciusában, hogy a TOP-os projektek bonyolítását a Polgármesteri Hivatalba tegyék át,  hiszen jól láthatóan Nagy István közel fél éves ténykedése visszafordíthatatlan károkat okozott. A közgyűlési többség ekkor is ragaszkodott Nagy István személyéhez és ahhoz, hogy a projekt maradjon a városfejlesztési cégünknél. Sajnálatos módon Nagy István egészen 2023. májusáig a cég eljáró ügyvezetője volt, noha érdemi, hatékony munkavégzést semmilyen szinten nem folytatott. Távozását követően rohamléptekben kezdtünk a károk mérsékléséhez a projekt megmentése érdekében, de erre már nem volt jogi lehetőségünk. A Magyar Államkincstárral és a Pénzügyminisztérium illetékeseivel folyamatos, heti egyeztetéseket folytattunk és folytatunk most is annak érdekében, hogy ne elveszítsük ezt a forrást, hanem felhasználhassuk más projektekre. Minden esetben az irányítóhatóság ajánlásai szerint jártunk és járunk el, így a legutóbbi projekttől való elállás és összegének átcsoportosításra vonatkozó közgyűlési előterjesztésünk is a Minisztérium javaslata alapján készült. Beszédes, hogy minden olyan projekt, amelyet a Polgármesteri Hivatal munkatársai bonyolítanak, a terveknek megfelelően halad, egyedül a közgyűlési többség által politikailag védett és az utolsó pillanatig kitartott Nagy István vezette Városfejlesztési Kft. által bonyolított "Egrix-Egál" projekt vallott csúfos kudarcot. Az elsődleges feladatunk most a forrásvesztés elkerülése, így a Minisztérium által javasoltaknak megfelelően megtettük az első lépést azzal, hogy elálltunk a projekttől, s így lehetőség nyílt arra, hogy a Pénzügyminisztérium engedélyezze ezen forrás más projektekben történő felhasználását, hiszen ez Eger érdeke. – közölte véleményét a projekt körül kialakult helyzetről a polgármesteri hivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában