Világkonferencia

2023.08.27. 09:30

A gyöngyösi fizikai konferencia világszenzációjáról beszélt Wigner Jenő tanítványa is

Az új részecske, az X17 mérése mellett több jelentős eredmény hozott a részecskefizikai világkonferencia.

Szabó István

A részecskefizikai világkonferencia Gyöngyös után jövőre Argentínában folytatja a munkáját Csörgő Tamás

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Újabb részleteket közölt poltálunkkal a Viszneken élő Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja a héten a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gyöngyösi Károly Róbert Campusán tartott 52. International Symposium on Multiparticle Dynamics (ISMD), azaz a Nemzetközi Sokrészecske Dinamikai Szimpózium elnöke. Mint pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a nemzetközi konferencián elsősorban Krasznahorkay Attila fizikus, a Európai Akadémia tagja vezetésével a debreceni Atommagkutató Intézetben (ATOMKI)  folytatott mérések megerősítése igazi világszenzációt hozott. Az ATOMKI méréseinek tárgya az X17, ami egy új részecske. A konferencia szenzációs újdonságaként pedig először jöttek ki a megerősítő mérések eredményei, igazolva a kísérleti mérések helyességét. Csörgő Tamás pénteken úgy fogalmazott, hogy az X17 részecske fő újdonsága az elméleti értelmezésében az, hogy lehetséges: ez az ismert keretek között új fejezet megnyitása a standard modell keretein belül. Az is lehetséges, hogy ez túlmutat az ismert kereteken, ennek a tisztázására további vizsgálatokra van szükség, tette hozzá a viszneki fizikus.

A sajtótájékoztató után Csörgő Tamás további részletekről beszélt az X17-tel és a világkonferencia más eredményeivel kapcsolatban. 

– Krasznahorkay Attila bemutatta csoportjának legújabb eredményeit, korábbi méréseinek új magfizikai folyamatokban, illetve új mérőműszerrel történő megerősítését. Eredményeit konferenciánkon tartott előadásaikban vietnámi és orosz kísérleti csoportok is megerősítették, és további részletekkel egészítették ki. Cheuk-Yin Wong, az amerikai Oak Ridge Nemzeti Laboratórium professzora az X17 mérési eredmények új elméleti értelmezéséről számolt be. Eszerint a kísérleti eredmények új fejezetet jelentenek a részecskefizika standard modelljének keretein belül. Olyan új részecskecsaládnak a létezését jósolta meg, amelyet kvarkok és antikvarkok kötött állapotai alkotnak, de amelyekben a kötött állapotot az elektromágneses kölcsönhatás alakítja ki. A kvarkok közötti erős kölcsönhatás ennek csupán a hátterét biztosítja. Cheuk-Yin Wong egyébként a már elhunyt Wigner Jenő Nobel-díjas magyar származású amerikai fizikus egyik vezető tanítványa. Cheuk-Yin Wong jóslatai szerint nem csak az X17 hanem számos más új részecske is létezik. Wong professzor elméleti jóslatait Varró Sándor professzor, az MTA doktora, a Wigner Fizikai Kutatóintézet nyugalmazott tudományos tanácsadójának számításai is megerősítették. Az X17 részecske létezését a debreceni mérések mellett egy orosz és egy vietnámi kísérleti kutatócsoport legújabb, előzetes mérési eredményei is megerősítették. Az orosz kísérleti csoport vezetője, a dubnai dr. Khachik Abraamyan beszámolt a Wong professzor által a részecskefizika standard modelljének keretein belül megjósolt új részecskecsalád második tagjának a megfigyeléséről is. A mérési eredmények hibán belül megegyeznek az elméleti jóslatok várakozásaival. Jelenleg is folyik az új részecske-jelölt tulajdonságainak a tanulmányozása és meghatározása. Számos kutatócsoport számolt be olyan új kísérleti berendezés építéséről is, amellyel az X17 részecske-jelölt további vizsgálatára ad lehetőséget – részletezte Csörgő Tamás.

Mint megtudtuk tőle, nagy érdeklődés övezte a nagyenergiás részecske és magfizikai reakciókban megfigyelt közel tökéletes folyadékviselkedés legújabb kísérleti és elméleti eredményeit. A rendezvény résztvevői ezen előadások meghallgatása érdekében még a kirándulásukat, a szabadidős programjaikat is lerövidítették, tette hozzá Csörgő Tamás.

– A gyöngyösi világkonferencia harmadik kiemelt területe egy ötven éves, 1973-ban megjósolt részecskefizikai folyamat, az Odderon-csere megfigyelése volt. Ennek a szigorú szakmai követelményeknek megfelelő bizonyítását elsőként 2021. februárjában publikálta nemzetközi fizikai szakfolyóiratban egy magyar és svéd kutatókból álló, 5 fős kutatócsoport, amelynek tagjai jómagam, Novák Tamás, Roman Pasechnik, Ster András és Szanyi István voltak. Eredményünket adatok egybeesésének, skálaviselkedésének elemzése alapján, modellektől független módszerek alkalmazásával értük el. Azóta több mint két év telt el, és jelenlegi ismereteink szerint eredményünk kiállta a szakmai kritikák, az idő próbáját. Nem ismert olyan szakmai közlemény vagy előadás, mely ezeket az eredményeket kétségbe vonná. Mára az Odderon-cserét négy megjelent szakmai közlemény igazolta statisztikailag szignifikáns módon. Ezek közül a második közleményt 2021. júliusában közölték a MATE, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Wigner Fizikai kutatóközpont kutatói, jómagam és Szanyi István. Két lengyel kutató, a krakkói A. Bialas és A. Bzdak elméleti modelljét fejlesztettük tovább az Odderon-csere létezésének kimutatására. Harmadikként új mérési adatok alapján a D0 és a TOTEM kísérleti együttűködések cikke jelent meg 2021. augusztusában. Az azóta eltelt két évben számos olyan szakmai közlemény jelent meg a szakirodalomban, mely megkérdőjelezte a D0-TOTEM eredmény hitelességét. Ezekre a kritikákra konferenciánkon is válaszolt a TOTEM kísérlet fizika koordinátora, a Helsinki Egyetem fizikaprofesszora, Ken Österberg, és jelezte, hogy a D0 és a TOTEM kísérletek hamarosan további részletes közleményben fogják a 2021. augusztusában megjelent bizonyításukat új elemekkel kiegészíteni – foglalta össze Csörgő Tamás.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában