Heol.hu Videó

2023.08.20. 20:33

Robbanás volt az egri egyetem csillagvizsgálójában + videó

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Csillagvizsgálójában is megünnepelték augusztus 20-át, méghozzá rengeteg érdekes, tudományos és interaktív kísérlettel, valamint bemutatókkal. Arra talán senki nem számított, hogy robbanás is lesz.

Fekete-Vadászi Erika

Zoller Gábor látványos kísérletekkel is elkápráztatta a résztvevőket

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Már több mint tíz éve rendezünk ilyen programokat az ünnep alkalmából, s ennek kettős célja van. Az egyik az, hogy kiegészítsük a városi programokat, a másik pedig, hogy annak éljünk, ami az állandó feladatunknak számít, mégpedig hogy népszerűsítsünk a természettudományokat. Úgy gondoljunk, az ünnepi hétvége erre kiváló lehetőség, rengetegen érkeznek hozzánk, családok, kicsik és nagyok egyaránt – mondta el portálunknak Murányi Zoltán, a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont vezetője.

Számos programmal készültek az érdeklődőknek. Az alap programok között szerepelt egyebek között a fizikai játszóház és a Barna György Optikatörténeti kiállítás is, a panoráma teraszról pedig bárki megnézhette Egert madártávlatból. 

Zoller Gábor, az EKKE munkatársa
Zoller Gábor, az EKKE munkatársa
Forrás:   Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Természetesen a rendhagyó órák sem maradhattak ki a huszadikai programból, öt kísérleti bemutatóval és négy planetáriumi műsorral várták a látogatókat. 

Kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak
Kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak
Fotó: Berán Dániel / Forrás:   Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A vasárnapi programjaink különlegessége, hogy az első száz regisztráló a tetőteraszról tekintheti meg a tűzijátékot, ami rendkívül látványos lesz 50 méter magasságból nézve – emelte ki Murányi Zoltán. Az égi bemutató után pedig lehetőséget biztosítanak az új kenyér kóstolására, s a felnőttek az egyetem borászatának borait is megízlelhetik majd vasárnap este. 

A hélium és a nitrogén rendhagyó órán Zoller Gábor, az EKKE munkatársa tartott egy kis tudományos előadást, de hogy senki ne unatkozzon, látványos kísérletekkel is elkápráztatta a résztvevőket. Szappanbuborékokat gyújtott fel, és még egy robbanást is előidézett, mire többen összerezzentek és megijedtek.  Nem túlzást azt állítani, tátott szájal figyelték a bemutatóját. Hoztunk egy kis ízelítőt a kísérletekből. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában