Természetvédelem

2023.09.01. 19:10

Munkában a kalózok: elindult az év utolsó PET Kupája

Útjára indultak a petkalózok a Bodrogon.

Molnár Helga

Ezúttal a Bodrogot tisztítják meg a petkalózok

Forrás: PET Kupa/Facebook

Elindult a IV. Bodrogi PET Kupa. A Tisza után ezúttal a Bodrogot takarítják meg a petkalózok. Volt olyan csapat, aki alig pár óra alatt több mint 60 zsákot pakolt tele már az első napon.

- A magyar kormánynak az a célkitűzése, hogy a körforgásos gazdaságra át tudjon állni az ország - mondta Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Olaszliszkán, a IV. Bodrogi PET Kupa megnyitóján az MTI tudósítása szerint. Kiemelte, hogy a PET Kupa teljes mértékben ezt szolgálja, hiszen az összegyűjtött hulladék több mint hatvan százalékát újra feldolgozzák. A verseny résztvevői az elmúlt tíz évben mintegy hatezer szennyezett helyszínt derítettek fel, ebből nagyjából ezret meg is tisztítottak. Koncz Zsófia hangsúlyozta, a "petkalózok" négymillió darab PET-palack súlyának megfelelő szeméttől mentesítették az országot. Hozzátette, a kezdeményezés egyedülálló a világon, hiszen a versenyzők hajója is hulladékból épül, emellett a résztvevők az összegyűjtött szemét elhelyezéséről is gondoskodnak. A politikus úgy fogalmazott, a vidék "a világ egyik legcsodálatosabb része fantasztikus természeti kincsekkel, egyedülálló élővilággal", ehhez pedig "a folyóink környezetének tisztának kell lenni". Ebben a munkában a kupán résztvevők nagyon sokat segítenek, amiért a helyiek nagyon hálásak - fűzte hozzá. Koncz Zsófia kiemelte, hogy a Bodrogon dupla annyi résztvevő gyűjti a szemetet idén, mint az előző évben. A "petkalózok" nemcsak a Bodrogon, hanem a Hernádon és az ongai tavaknál is segítettek a szemétgyűjtésben, írta az MTI.

A Bodrogra negyedik alkalommal tér vissza a pethajók hulladékgyűjtő versenye. A hajóépítés augusztus 30-31-én Olaszliszkán zajlik, innen indul a folyótisztító flotta Szegibe, majd Bodrogkeresztúrra, míg a befutó és az eredményhirdetés szeptember 3-án Rakamazon lesz.

A PET Kupa szervezői az évek során kialakult, tiszai hulladékgyűjtő tapasztalataikat elsőként 2020 szeptemberében kamatoztatták a Tisza egyik mellékfolyóján. Ekkor, az I. Bodrogi PET Kupán 300 zsák hulladék gyűlt össze, az erősen szennyezett partszakaszokat azonban csak részben sikerült megtisztítani. 2021-ben a II. Bodrogi PET Kupa alkalmával 1259 zsák hulladékot szedett össze a mezőny, amelynek köszönhetően egyes ártéri területeket sikerült teljes egészében tisztán visszaadni e különleges természeti értékű tájnak. A III. Bodrogi PET Kupa az előző év útvonalán haladt, de még így is 1560 zsák hulladékot gyűjtöttek össze.

A helyben élőktől a szervezésben és a hulladékgyűjtésben is sok segítséget kapnak a petkalózok, az ő bevonásukkal történik a vadregényes területek takarítása, valamint a hajós csapatból és kenus különítményből álló flotta ellátása. Olaszliszkához különösen erős kapcsolat fűzi a petkalózokat, hiszen itt épül a PET Kupa Bodrogi Folyómentő Központja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában