Itt is, ott is a Kertbarátok

2023.10.10. 11:25

Tartalmas kilenc hónapot tudhat maga mögött a füzesabonyi egyesület

A Füzesabonyi Kertbarátkör Egyesület tevékenységéről az idén mintha kevesebbet hallottunk volna a megszokottól. Ezért is kereste meg portálunk Nagy Lászlót, az egyesület elnökét. Különösebben nem kellett noszogatni őt, örömmel számolt be azokról a programokról, amelyeket az elmúlt időszakban szerveztek.

Sike Sándor

A füzesabonyi kertbarátok mozgalmas időszakot tudhatnak maguk mögött

Forrás: Beküldött fotó

– A szakmai előadásokat, amelyek zárt térben rendezünk meghatározóan az év hidegebb időszakaiban tartjuk. Mindez nem jelenti azonban azt, hogy nem aktivizálnánk magunkat az őszi és téli időszakokban is – fogalmazott a kertbarátok vezetője.

Elmondása szerint az elmúlt időszakban Besenyőtelekre két alkalommal is  ellátogattak, ahol a Biobes Kertészetet tekintették meg. Ez egy melegházon alapuló gyógynövény- zöldség- és gyümölcstermesztő mintagazdaság, amely bevételt, valamint munkahelyeket teremt a település számára. Kós Péter, a kertészet vezetője rendkívül élvezetes tájékoztatást tartott a hozzájuk érkező egyesületi tagoknak.

– Az igazi vérbeli szakember sok-sok különleges eljárásról beszélt a lelkes hallgatóságnak. Különleges élménnyel, és ismeretekkel gazdagodtunk. A besenyőtelki Tájháznál levendula szüreten vettünk részt, itt Bozsikné Magyar Elvira adott szakszerű tájékoztatást – idézte fel a történteket az egyesületi elnök.

Nagy László visszatekintő értékelése szerint megtisztelő volt számunkra, hogy a Zöld Város kora tavaszi ünnepélyes átadó rendezvényének a kertbarátok aktív részesei lehettek munkájukkal hozzájárultak az esemény sikeréhez. Maguk által készített öt féle innivalót és 17 fajta zöldségből, gyümölcsből készült finomságokkal kínálták az ünnepi esemény résztvevőit.

– Nem hagyhatom ki a visszatekintésből az immár hagyománnyá vált FutAbony rendezvényt sem. Itt ugyancsak mi vendégeljük meg már visszatérően a versenyzőket. De van számos más büszkélkedni valónk: jó kapcsolatot ápolunk különböző intézményekkel, egyebek között a Pöttömke Óvodával, a Füzesabony-Szihalom Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központtal, az Egészségfejlesztési Irodával és a Füzesabonyi Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel. Részt veszünk rendezvényeiken, bekapcsolódunk különböző programokba, s a megalakulásuk 20. évfordulója alkalmából köszöntöttük is őket – sorolta Nagy László.

Az elnök visszaemlékezése szerint nagyon hasznos volt mindenki számára az Egészségfejlesztési Iroda által meghirdetett nyílt nap, melynek keretében különböző szűrővizsgálatokon vehettek részt: légzésfunkció, érbetegség mérés, csontsűrűség mérés, vércukor-, koleszterin-, vérnyomás mérés. Ezen túlmenően volt egészségmegőrző torna, továbbá lelki egészségtesztet is kitöltöttek a kertbarátok.

Olvasóink nagyon gyakran egy-egy gasztronómiai rendezvény kapcsán is olvashattak a kertbarátok aktív tevékenységéről. Ezért is kérdeztünk rá külön is, hogy járják-e még ezeket a programokat. Természetesen ige, a gasztronómia sem maradt ki az életükből. Főzőversenyeken indultak: Makláron a Röfi Fesztiválon, Egerfarmoson a Családi Napon, Füzesabonyban – két alkalommal is – május 1-jén, valamint augusztus 19-én lecsófőző versenyen. A Majális is nagyon hangulatos volt, a kertbarátok nagy létszámmal képviselték az egyesületet. Sok színes program közül lehetett válogatni, gyerekek, felnőttek jól érezték magukat.

– Barátságot kötöttünk Erdélyből érkezett zabolai vendégekkel. Meghívást kaptunk az Egerfarmosi Családi Napra. Mint a korábbi években most is sok-sok finomsággal készültünk, és örömmel kínáltuk az  egészséges, főleg zöldségből, gyümölcsből készült enni és innivalókat. Remek rendezvény volt, mindenki nagyon jól érezte magát, sok-sok ismerőssel, baráttal találkoztunk – sorolta az elnök.

Elárulta azt is, hogy saját maguk számára is  szerveztek családi napot, mégpedig Bogácsra, ahol egy kellemes napot töltöttek együtt a családtagokkal is. Az is hagyomány, már hogy minden évben megszervezik nyárbúcsúztató rendezvényüket. Az idén a füzesabonyi ifjúsági parkban nyársalással és szalonnasütéssel köszöntek el az évszaktól, mindeközben összegezték az elmúlt időszakban megvalósult programjaikat és szóba jöttek a további terveik is.

– Szakmai kirándulást is szerveztünk Gyöngyösre. A Károly Róbert Campus épületében Lakatos Márk mesteroktató – aki 2023-ban megkapta Heves Vármegye „Az Év Embere” kitüntető címet – fogadott bennünket és kalauzolt egy délelőttön át. Bemutatta az egyetem történetét, a felsőoktatási képzési területeket, a könyvtárat, valamint a gyógy-és fűszernövény kertet. Sok-sok hasznos ismerettel gazdagodtunk. A Károly Róbert Étteremben bőséges és igen ízletes ebéd elfogyasztása után megismerkedtünk a várossal. A délutáni órákban a Mátra Múzeum kiállításait tekintettük meg – idézte fel a mátraalji városban tett látogatást a kertbarátok elnöke..

A legutóbbi tevékenységük pedig a Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesületnek a Szihalmi Magyar Tár-Házban rendezett szeptember 23-i egészségnapjához köthető. A rendezvényen a testi-lelki egészségvédelemmel, prevencióval kapcsolatos foglalkozások, szűrések voltak. A gyerekek számára is sok-sok érdekes játékos feladattal készültek. A füzesabonyi kertbarátok több mint 13 éves kapcsolatot ápol a kis bocsosokkal, több közös rendezvényt tartottak már. Ezt a 13 éves együttműködést fotókiállítás keretében mutatták be.

– Említhetem azt is, hogy minden városi ünnepségen, megannyi kulturális rendezvényen részt vettünk, és nemcsak Füzesabonyban. Legutóbb az Egri Norma Alapítvány NEA tájékoztató napján voltunk jelen – mondta Nagy László.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában