Eső után

2023.11.09. 13:55

Rettenetes állapotban van a hatvani vasútállomás

A hatvani vasútállomás épülete borzalmas állapotban van, de esős időben az oda vezető út is járhatatlan – adnak hangot észrevételeiknek az utasok. A látvány megerősíti a panaszokat.

Tari Ottó

A hatvani vasútállomás

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Portálunkat a napokban azzal kereste meg olvasónk, hogy az állomás orvosi rendelőjében – talán hosszadalmas tetőjavítás következtében – elképesztő állapotok uralkodnak. Mindenütt törmelék és víz – áll a panaszáradatban, s ezt támasztotta alá egy ott dolgozó hölgy is.

Az egész állomásépületet érintő problémákra az InterCity vonatok Hatvanban elnevezésű Facebook-közösségben is rávilágítanak. Ez az a csoport, ami korábban sikerrel állt ki amellett, hogy a gyors szerelvények álljanak meg a városban is, de számos egyéb, a vasúti közlekedést érintő kérdésben is hatékonyan emelik fel szavukat. Ez alkalommal a fentebb említettekre hívták fel a figyelmet Romokban a vasútállomás – Omlásveszély című bejegyzés-sorozatukban.

Egyebek mellett megjegyzik, hogy több helyen beázik a tető a peronoknál, ökölnyi nagyságú lyukak tátonganak az ereszeken, a peronokra csak kerülőúton lehet eljutni, illetve évek óta zajlanak a lépcsőfelújítások. Továbbá az Újhatvan felől érkező utasokat – mások mellett az időseket, a gyerekeseket (babakocsival), a bicikliseket – rákényszerítik arra, hogy egy elavult vasúti felüljárón közelítsék meg a létesítményt, miközben a peronokhoz vezető aluljáró teljes szélességében kész van, csak éppen a végét befalazták. Érvelésüket fotókkal és videóval is alátámasztották.

- Valós fejlesztések helyett táblák tömegeire költ a vasúttársaság” – írják. Szerintük ennek az üzenete az, hogy a vasútállomás épületéből csak megfelelő körültekintéssel (vagy az aluljárón keresztül a föld alatt) jöjjenek ki/be, ha nem akarják, hogy rájuk essenek kisebb-nagyobb törmelékek a magasból. Összegezve: nem csak, hogy nem működnek az alapvető funkciók a vasútállomás területén belül, hanem még a testi épségünk és néha az eljutásunk az állomásra is a szerencsére van bízva. Ebből elég volt – fogalmaznak.

Egy másik posztban a vasútállomáshoz vezető út állapotát kifogásolják, mivel megállapításuk szerint nagy esőzések idején régóta rendszeresen gondot okoz, hogy a vasútállomás és a buszpályaudvar közötti szakaszon, illetve a boldogi úton áll a víz. Ugyan voltak már törekvések a megoldásra, de a helyzet azóta sem változott.

Legutóbb Horváth Richárd polgármester kezdeményezésére az önkormányzat vezetése a Közút és a MÁV munkatársaival közösen egyeztetett, hogy minél hamarabb rendeződjön a helyzet.

hatvani vasútállomás
A hatvani vasútállomás épülete borzasztó állapotban van
Forrás: InterCity vonatokat Hatvanba/Facebook

– Arra kértem a feleket, hogy dolgozzunk ki egy végleges és hatékony megoldást a Boldogi út problémájára. Mivel az úthoz kapcsolódó csapadékvíz-hálózat jelentős része állami területen halad, ezért az említett társaságok megkerülhetetlenek az ügyben. A tárgyaláson megállapodtunk abban, hogy közösen állapotfelmérést végeztetünk el tervező bevonásával, és szándékunkban áll a felmerült költségeken osztozni. Az önkormányzat vállalta, hogy a vizsgálathoz bekéri a megfelelő árajánlatokat. A felmérést követően tudjuk meghatározni, hogyan kezelhető a probléma. Az út csapadékvíz-elvezető rendszerének egy része a konzervgyár és a volt cukorgyár területén húzódik, az önkormányzat megkereste a tulajdonost, hogy tegye lehetővé ennek vizsgálatát, hiszen csak így kaphatunk teljes képet a hálózat állapotáról. Sürgős megoldásra van szükség, ezért bízom az illetékesek további partnerségében – tájékoztatott október 22-i Facebook-bejegyzésében a városvezető. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában