Sirok

2024.01.22. 11:33

A nyugodt élethez békés környezet kell Sirokban is - ezt vallja a község polgármestere

Sirokban a gazdasági nehézségek ellenére is eredményes, tartalmas, gyarapodó évet zártak: Tuza Gábor polgármestert kértük összegzésre.

Barta Katalin

Tartalmas évet zártak Sirokban, és vannak még tervek is a polgármester szerint

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

- Sirokban a nehéz gazdasági helyzet ellenére is rengeteget fejlődött a község. Vegyük számba a legnagyobb beruházásokat!

- Először az jutott eszembe, hogy mit is nevezhetünk „legnagyobb beruházásnak”, hiszen lehet, hogy az egyes embert annyira nem érinti meg a több mint egy milliárdos Verpelét – Tarnaszentmária – Kőkút – Sirok kerékpárút beruházás, mint például a rövidesen elkészülő kőkúti Betlehemi közösségi tér, ami ”csak” hét millió foritba került. A pénzügyileg legnagyobbaknak számító fejlesztések közül említésre méltóak az átnyúló, 2022-ről vagy még régebbről induló beruházások. Némelyik tervezése több évvel ezelőtt kezdődött, de a Covid, a háború miatti gazdasági helyzet most tette lehetővé a befejezést. A legnagyobb a kerékpárutas építkezésünk volt. Három, uszkve négy települést érint, plusz a Liszkó-völgyi ipari parkot. Elsődleges célja, hogy a vonalán fekvő települések lakóinak lehetőséget biztosítson arra, hogy autó és autóbusz helyett kerékpáron jussanak el a munkahelyükre, vagy a szomszédos településekre. Másodlagos célja, de valószínű ez lesz az elsődleges, hogy csatlakozva az országos kerékpárút hálózathoz, összekösse a pétervásárai körzetet - később a tervek szerint arra is kiépül a kerékpárút - a Tisza tavi kerékpárúttal, bekapcsolva a körzetet a kerékpáros turizmus vérkeringésébe. A másik komoly, nagy összegű, de még inkább hathatós, árvíz elleni védelmet nyújtó beruházásunk, a mintegy 900 milliós záportározó építése, a hozzá kapcsolódó belterületi árkok jó részének burkolása, a korábban burkolt, de sérült, elavult árkok javítása, felújítása. Átadásra került a megújuló energiát használó fűtőműves rendszerünk, mintegy 95 millió forintért. Az utolsó, még hiánypótlandó dolgokat is elvégeztük a Tanösvényes pályázatunkkal kapcsolatban. Épült egy új Természetet bemutató túraútvonal Sirok – Bükkszék – Szajla – Kisfüzes vonalon. Saját erőből tisztítottuk és szinteztük a kőkúti árkokat, megépítettük a kőkúti betlehemi közösségi teret, a kerékpáros KRESZ parkot, aszfaltos parkolót, bővítettük a kamerarendszerünket. Utakat, járdákat aszfaltoztunk, külterületi utat építettünk újjá.

- Szép és mára otthonos, belakott intézmény a volt parókiából kialakított Turisztikai Információs Központ. Milyen szerepet tölt be van az idegenforgalmi célok megvalósításában?

- Sirok gazdasága két lábon áll. Az egyik a Liszkó-völgyben, illetve a településen lévő és dolgozó vállalatok, vállalkozások, a másik a turizmus, idegenforgalom. Ez a két dolog biztosítja a folyamatos és stabil működésünket, fejlődésünket. Elmúlt az az idő, amikor a régi dolgok egyszerű bemutatása is elég volt ahhoz, hogy a kirándulni vágyók egy-egy helyre ellátogassanak, és ott napokat el is töltsenek. Be kell mutatni minden vonzó lehetőséget, fel kell hívni a figyelmet, fejleszteni kell, hogy idejöjjenek a vendégek. Ezt a fontos szerepet tölti be a Turisztikai Központ. Állandó és időszakos kiállításokkal, rendezvények szervezésével, a látnivalóink promotálásával, folyamtos kapcsolattartással a Siroki Vár üzemeltetőjével, új turisztikai szereplők bevonásával. Ezeket a célokat segíti a most átadott kerékpárút, valamit az új túraútvonal is. A stabil működéshez szükséges az is, hogy a településen idegenforgalommal foglalkozó vállalkozásoknak vendégeket, megszálló, étkező, fogyasztó, vásárló vendégeket hozzon.

- A község mindig is híres volt a jó közbiztonságáról. Idén következetes fellépéssel azokat a garázda elemeket is sikerült leszerelni, akik időnként megzavarták a köznyugalmat. Most mi a helyzet?

- Igen, a nyugodt élethez, ahhoz, hogy turisták, vendégek jöjjenek hozzánk, de természetesen az itt lakók jó komfortérzetéhez elengedhetetlen a nyugodt, békés környezet. Sajnos nálunk is előfordul, előfordult olyan megbotránkoztató viselkedés, amely ezt akadályozta, lehetetlenné tette. Erélyes fellépéssel és igen következetes, hosszú időt igénylő, sokszor komoly konfrontálódással járó intézkedéssel ez jelentősen lecsökkent. Azért előfordul még, de akkor újra helyre kell tenni ezeket az embereket. Nagy segítség ebben a munkában a rendőrség és a polgárőrség. Köszönet érte.

- A helyi civil szervezetek évek óta példásan működnek, s az önkormányzat is támogat minden jó kezdeményezést. Említene néhányat ezek közül?

- Nagy segítség ez az önkormányzatnak az aktív civilek jelenléte, és műköése. Ők azok, akik egy-egy csoportot, korosztályt, vagy érdeklődés szerinti embereket összefognak. Ilyenek a Nyírjes Nyugdíjas Klub, a Siroki Vasas Öregfiúk Szakosztálya, a Vártársaság Sirok Egyesület, és hát a legaktívabb és nap, mint nap dolgozó helyi polgárőrség. Nincs olyan rendezvény, amin, ha kérjük, a segítségüket ne jönnének. Sajnos azonban az idősödés itt is problémát jelent, valamint az, hogy a fiatalabb korosztályt beszippantja az internet világa, ahol úgy érzik, állandó közösségben vannak, közben pedig hihetetlen elmagányosodást okoz.

-  A helyhatóság által fenntartott intézmények a lakosság legfontosabb támaszai. Az elszabaduló energiaárakkal miként sikerült megküzdeni?

- Az intézményvezetőkkel, szakemberekkel és az önkormányzati tagok részvételével olyan megbeszélést tartottunk, amelyen energiatakarékossági intézkedéseket dolgoztunk ki. Minden intézményvezető felelős az intézményén belül a legnagyobb odafigyelésre, takarékosságra, természetesen úgy, hogy az az érdemi munkát ne veszélyeztesse. A nélkülözhető intézmények szolgáltatásait összevontuk egy épületbe, a többit a fűtési idény alatt bezártuk. A közvilágítást modernizáltuk, a nélkülözhető megvilágításokat megszüntettük. A korábban megépített napelemes rendszereket felújítottuk, újakat telepítettünk. Az elszámolások most történnek, várjuk az eredményeket.

-  Erre az évre mit kíván Sirok lakóinak?

- Hajnali gyaloglásaim alkalmával sok minden megfordul a fejemben. Mostanában elég gyakran az, hogy miért változott ennyit és szerintem nem helyes irányban az emberi gondolkodás, mentalitás, viselkedés, a másik emberhez való viszonyulás? Sajnos ezt tapasztalom. Vagy én változtam ennyit? A 66 év változtatott? Szüleim, főleg Édesanyám mindig nagyon segítőkész volt, az utolsót is odaadta, ha bajban volt valaki. Legyen az teljesen ismeretlen, vagy olyan, akin már segített, de az magán nem akart segíteni, Ő akkor is újra és újra segítőkészen fordult az emberek felé. Most úgy mondanák, szociálisan érzékeny volt és mindig rezonált a másik problémáira. Úgy gondolom, ezt a tulajdonságot örököltem tőle. Édesapámnak nagyon kifinomult volt az igazságérzete, ami viszont nem volt szerencsés. Ő ezt ki is fejezte köntörfalazás nélkül, akár a főnökének is. Úgy érzem, ez az apai örökségem. Nagyon szeretek segíteni, de csak abban a mértékben, ami méltányos. Azt gondolom, hogy a segítségre szoruló, elsősorban magának köszönheti azt a helyzetet, amibe került, amiben van. Ha azt látom, hogy újra meg újra elköveti az én megítélésem szerint hibákat, azt nehezen tolerálom. Tudom nem jó érzés, ha az embert szembesítik a hibájával, de az első lépés a megoldás felé, ha magunkba nézünk, önkritikát gyakorolunk és változtatunk. „Segíts magadon, az Isten is megsegít”. Azt kívánom mindenkinek, nemcsak a sirokiaknak, hogy mindenki tudjon igaz önkritikát gyakorolni. Akkor tud igazán toleráns, megértő és remélhetően segítőkész lenni a másik emberrel szemben is.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában