Szakképzés

2024.05.27. 12:55

A fiatalok lakhatásán, a jól képzett fiatalok helyben tartásán is dolgozna Vágner Ákos Egerben

Dr. Hankó Balázs Egerben az oktatási vívmányokról beszélt. Vágner Ákos azt mondja, a városnak segítenie kell, hogy a jól képzett fiatalok a városban maradjanak, ezzel is élénkítve a gazdaságot.

Szabadi Martina Laura

– Egert sokan az 1552-es eseményekről ismerik. Most hasonló időket élünk – mondta dr. Hankó Balázs Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára hétfőn a Heves Vármegyei SZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nemrégiben átadott modern tanműhelyében tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Hankó Balázs Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára
Vágner Ákos, dr. Hankó Balázs és dr. Pajtók Gábor tartottak sajtótájékoztatót a Bornemisszában 
Forrás:  Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Európa az abnormalitás irányába megy, mi pedig azért vagyunk itt, hogy bemutassuk mi a normalitás: a tudás és a munka tiszteletén és becsületén nyugszik, ahogy az elmúlt évek során a sikeresen megújított szakképzés és felsőoktatás tette. Versenyképességi fordulatot kínálunk, amely egyet jelent a szakképzés és a felsőoktatás együttműködésével, úgy, hogy a térség gazdasági szereplőinek érdekében valósul meg, így lesznek sikeres fiataljaink, vállalkozásaink, így erősödik tovább a magyar gazdaság. Persze amíg magyar kutatókat, fiatalokat kizárnak, addig nagyon nagy probléma van Brüsszelben – húzta alá.

Hangsúlyozta, hogy a szakképzési centrum érti, hogy a megújult szakképzésnek gyakorlati képzést kell adni: az alternatív járműhajtáshoz kapcsolódó tudás biztosított a Bornemisszában.

– Jók vagyunk ebben is, hiszen a szakképzés a szakmák Európa-bajnokságán ezüstérmes lett, a mechatronikában szintén dobogósok voltunk. Mindez azért lehetséges, mert a megújult szakképzés biztosítja a szakmákat, amire a magyar gazdaságnak szüksége van. Magyarország 5. a gyártási csúcstechnológiában, hiszen erre készíti fel a szakképzés és a felsőoktatás a fiatalokat. Országosan idén 6 százalékkal kevesebben felvételiztek, de a technikus képzésben résztvevők  száma 3 százalékkal növekedett, Egerben az SZC tanulóinak száma pedig 10 százalékkal növekedett. A fiatalok tudást, szakmát és előrelépést szeretnének – mondta.

Kiemelte, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szintet lépett európai felsőoktatási rangsorban, mindemellett együttműködik a szakképzéssel helyben és a közelben műszaki képzések elindítását tervezi.

– A felnőtképzés is zajlik itt, hiszen a centrum a helyi Automobil-Eger-97 Kft. közreműködésével újította meg ezt a műhelyt, s közben saját munkavállalóit is itt képezte tovább – mondta, hozzátéve éppen ez a magyar modell egyik sarkalatos pontja. 

– Előre kell lépni abban, hogy a város még intenzívebben tudja támogatni a felsőoktatást a szakképzést valamint a helyi vállalkozásokat. Erre a modell egy városi együttműködést kínál, azt tudom javasolni, támogassák Vágner Ákost, hogy ez az együttműködés és ez a versenyképességi fordulat még tovább erősödjék Egerben – fogalmazott.

– Jó úton jár a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum – mondta dr. Pajtók Gábor Eger és térsége országgyűlési képviselője. – Olyan felsőoktatási kapcsolatokat talált és fejleszt, melyek szükségesek lesznek a későbbiekben, ilyen az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel és a Széchenyi István Egyetemmel – tette hozzá. Kiemelte, mindez rendkívül fontos is hiszen a vármegye jelentős tényező a gép- és autóiparban. 

Magyarország ambiciózus terveihez szükség van arra, hogy kiválóan felkészített szakemberek és jólképzett mérnökök kerüljenek ki az iskolapadból és a gyakorlati helyekről  

– fogalmazott.

Vágner Ákos a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy mióta jelöltté vált, a szakmaiság, a párbeszéd és lokálpatriotizmus jegyében sok egri észrevételeit volt szerencséje meghallgatni.

A fiatalok lakhatásán, a jól képzett fiatalok helyben tartásán is dolgozna Vágner Ákos Egerben
A fiatalok lakhatásán, a jól képzett fiatalok helyben tartásán is dolgozna Vágner Ákos Egerben
Forrás:  Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– A gazdasági szereplők és a fiatalok véleménye egybevágó. Előbbi a szakképzett munkaerő hiányát észrevételezte, valamint azt, hogy a fiatal, jól képzett munkaerő városban tartása is nehézkes, lakhatási okok miatt. A fiatalok is hasonlóról számoltak be, a közösségi programokat és lakhatást hiányolták a pályakezdők. Éppen ezért programunk 7. pontja a versenyképesgazdaság elősegítésére jött létre. Mivel ezekre a kérdésekre egy önkormányzat nem tud minden esetben önállóan teljes választ adni, ezért is nagyon hálás vagyok az együttműködési lehetőségért az államtitkárságnak. A lakhatási problémára pedig az önkormányzatnak kell megoldást nyújtani – fogalmazott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában