Választás 2024

2024.05.22. 21:09

Félezer jelölt a nemzetiségi választásokon

Hatvankilenc helyen tartanak nemzetiségi önkormányzati választást vármegyénkben. A romáknál lesz verseny a helyekért, volt, ahol jelölő szervezetet váltottak az indulók.

Tóth Balázs

A Nemzeti Választási Iroda 89 nemzetiségi választást tűzött ki Heves vármegyében, de csak 69-et tartanak meg június 9-én. Mindezeken 524 jelölt méreti meg magát a valasztas.hu adatai szerint, rájuk pedig 12 és fél ezren voksolhatnának.

Hatvankilenc helyen tartanak nemzetiségi önkormányzati választást
Hatvankilenc helyen tartanak nemzetiségi önkormányzati választást (Illusztráció)
Forrás: Mártonfai Dénes/Tolnai Népújság

A lengyelek csak Egerben választanak helyi önkormányzatot, a három kiadó helyre három jelölt van, akikre jelen állás szerint 37-en voksolhatnak. A német nemzetiség hét helyen is alakíthatott volna önkormányzatot, de csak négy településen lesz választás, a legnépesebbnek Aldebrő számít 187 választóval, itt öt tagú önkormányzat jöhet létre, a bekerülésért 7 jelölt versenyez. Kápolnán, Kerecsenden és Kompolton is három tagú nemzetiségi önkormányzat lesz, de csak Kompolton van ennél több jelölt, négy. Mindhárom községben 50-60 körül alakul a nemzetiségi választók létszáma.

Szlovák önkormányzatból három is lehetett volna, de két helyen írtak ki választást, Kisnánán és Mátraszentimrén, 64, illetve 121 szavazásra jogosult járulhat majd az urnákhoz, utóbbi településen március óta közel felével nőtt a választók száma. Kisnánán négyen, Mátraszentimrén hatan indulnak a 3-3 helyért, s csak utóbbi településen lesz két eltérő jelölő szervezet, a MASZSZ mellett az Identita is támogat jelöltet. A ruszinok Egerben és Gyöngyösön őrizhetik kultúrájukat önkormányzati formában is, a három-három helyre négy-négy jelölt lesz. Egerben 22-en, Gyöngyösön 69-en kapnak majd szavazólapot. A népszámlálási eredmények alapján román és ukrán nemzetiségi önkormányzatok is alakulhattak volna kettő, illetve négy településen, de elegendő szavazópolgár nélkül nem tartanak választásokat a megyében.

Roma nemzetiségi önkormányzat hetven helyett hatvan faluban és városban jöhet majd létre. Nem lesz választás Apcon, Domoszlón, Feldebrőn, Markazon, Noszvajon, Poroszlón, Szihalmon, Szűcsiben, Tarnaszentmiklóson és Viszneken sem, pedig Apcon, Dormándon és Poroszlón is jelentős létszámú orma szavazópolgár él (a többin 1-2 tucatnyian regisztráltak). A roma népességből11,2 ezren választhatnak majd települési önkormányzatokat, illetve szavazhatnak valamely szervezet megyei listájára. Összesen 486 jelölt indulását hagyták jóvá a helyi választási bizottságok, 285-en a CiKöSz, 69-en a RIOSZ, 43-an az MCF, 34-en az ORCT, 21-en a FIROSZ, 19-en a Roma Polgárjogi Szövetség, 15-en ORFME, 8-an a PHRALIPE, 7-en a Cselekvő Ormák színeiben indulnak, lesz, aki két szervezetet képvisel. Számos településen csak egy-egy szervezet állít jelölteket, verseny viszonylag kevés helyen várható.

Harminchat településen öttagú önkormányzat, a többin háromtagú alakulhat majd. Tizenöt településen csak annyi jelölt lesz, ahány hely van az önkormányzatban, néhányon pedig egy-kettővel több, de lesznek olyanok, ahol legalább kétszer annyian versenyeznek a helyekért. A legtöbb induló Pélyen (15) lesz, majd Halmajugra és Kál (14) következnek, nem sokkal marad le Tarnazsadány (13) sem. Legalább tíz jelölt neve Egerben, Gyöngyösorosziban, Hevesen, Kápolnán, Kiskörén, Mezőszemerén, Tarnabodon és Verpeléten lesz majd a szavazólapon jelen állás szerint. Visszalépések, nyilvántartásba nem vételek több településen is előfordultak, általában egy-két jelölt járt így, de volt, ahol később mégis bekerültek a jelöltek közé. Sarudon viszont úgy lett öt CiKöSz-ös jelölt, hogy a RIOSZ és a Cselekvő Romák jelöltjei közül előbbiek nyilvántartásba vételét visszautasították, utóbbiak pedig jelezték, nem kívánnak indulni, majd a CiKöSz jelöltjeiként gyűjtötték össze az ajánlásokat.

Megyei listát az MCF, a RIOSZ és a CiKöSZ indít, az ORCT-ét nem fogadta el a választási bizottság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában