Vizsgálat

2023.02.10. 18:34

Komoly következménye lehet, ha elmarasztalják a debrői borászatot a Tarna-ügyben

A vármegyei önkormányzat figyelemmel kíséri az ügyet, akár még vissza is vonhatják a Telekessy-díjat.

Sz. M. L.

A Tarna patak vizével öntözték a szőlőt Aldebrő mellett

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mint ahogy arról már beszámoltunk, Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány Kuratóriumi elnöke levelet írt Juhász Attila Simonnak a Heves Vármegyei Önkormányzat elnökének  amelyben arra kéri, hogy a Debrői Tóth és Tóth Borászat tulajdonosaitól vonja vissza a korábban megítélt Telekessy István területfejlesztési díjat. 

– Még 2019-ben Tóth és Tóth szőlőbirtok és borpince, Aldebrő-Kompolt gazdaságnak adományozott Telekessy István területfejlesztési díj visszavonására önmagában a közgyűlés elnöke nem jogosult – idézte fel válaszában Juhász Attila Simon. 

– A díj, Heves Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének minősített többségű szavazati aránnyal meghozott döntésével, zárt ülésen vonható vissza a kitüntetettől. Az eljárás jelenlegi szakaszát illetően levelében konkrétabb módon ismertetett természetkárosítás miatt folyamatban lévő bűnügy és a további, az érintőlegesen bemutatott büntető ügyekben keletkező tényállásszerű marasztaló jogerős döntések alkalmasak lehetnek arra, hogy a közgyűlés, amennyiben úgy dönt, a hivatkozott díjat visszavonja – írta az elnök.

Mint ismertette, Bóday Pál levelének tartalmáról illetve Dudás Róbert országgyűlési képviselő szintén a díj visszavonására irányuló javaslatáról legutóbb zárt ülésen részletekbe menő tájékoztatást adott a közgyűlés tagjainak. Mint közölte, ezt követően az a konszenzus született, hogy a díj visszavonásával kapcsolatban a közgyűlés a lehető legszélesebb körű információk birtokában kerülhet abba a helyzetbe, hogy a lehetőségeihez mérten aggályoktól mentes, jogszerű határozatot hozzon.

– Ezért a visszavonásról, a büntető eljárás, eljárások jogerős befejezését követően, annak eredményének ismeretében hozható meg az erre vonatkozó döntés. Az ügy további szempontú részletesebb megismerése érdekében még a közgyűlés ülése előtt megkerestem a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot az ügyben keletkezett jogerős döntés megküldése érdekében. A hatóság válasza még nem érkezett meg, amennyiben ez megtörténik, a közgyűlést ennek tartalmáról is tájékoztatni fogom. Jelzését fontosnak tartom, amennyiben a büntető eljárásban folyamatban lévő vizsgálatok lezárulnak, és a Tóth és Tóth Borászattal, vagy annak vezetőjével szemben jogerős fent részletezett elmarasztaló ítélet születik, a díj visszavonásával kapcsolatos napirendi pontot a közgyűlés elé terjesztem – írta Juhász Attila Simon.

Ennek előmozdítása érdekében azt kéri, hogy a büntetőeljárások menetéről azok jogerős lezárásáról, amennyire ez lehetséges, értesítse őt Bóday Pál. A kuratóriumi elnök elmondta, precedens értékű, hogy a közgyűlés foglalkozott egy teljesen spontán civil akció utóéletével, s a jelzéssel. Ez szerinte szép gesztus a természet- és állatvédelem felé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában