Valóra vált álom

2024.05.27. 13:20

A hatvani mérnök eljutott a magyar űrhajós kiképzés utolsó fázisába

Összesen 240-en jelentkeztek a programra, közülük, egy rendkívül összetett folyamat során választottak ki négy jelöltet a szakértők. A nemzeti kutatóűrhajós program legutolsó fázisát azonban csak a két legjobb jövőbeli magyar űrhajós teljesítheti.

Hornyák Réka

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tette közzé Facebook-oldalán, hogy megvan a következő magyar űrhajós. A Honvédelem honlapján olvasható, hogy a kormányzat a tudományos és ipari fejlesztések, valamint a vívmányok tökéletesítése érdekében indított nemzeti kutatóűrhajós programot. A magyar űripar a fejlett nemzeti iparágak közé tartozik az elmúlt évtizedes tapasztalatok és hagyományok alapján, a tesztek pedig nagymértékben segíteni fogják a magas hozzáadott értékű, high-tech szektorok, például az egészségtudomány fejlődését. 

Kapu Tibort lehet a következő magyar űrhajós és tartalékosa  Cserényi Gyula
Kapu Tibor lehet a következő magyar űrhajós és tartalékosa Cserényi Gyula 
Forrás: MTI

Kapu Tibor és Cserényi Gyula lesz a következő két magyar űrhajós

A 240 jelentkező komoly kiképzésen vett részt az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig. A szakértői bizottság végül meghozta végleges döntését mindenféle szempontot mérlegelve, és arra jutottak, hogy Kapu Tibor, a 32 éves gépészmérnök lehet a következő magyar kutatóűrhajós. A fiatal mérnök eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott. Azonban annak érdekében, hogy a misszió biztosan megvalósuljon, egy tartalékos űrhajóst is kijelöltek, aki nem más, mint a 35 éves hatvani villamosmérnök, Cserényi Gyula. Ők ketten teljesíthetik a kiképzés utolsó fázisát. 

A két kiváló jelöltnek komoly feladatokat kell majd végrehajtaniuk, mind fizikai, mind mentális állóképesség szempontjából. Erre azért van szükség, mert a következő magyar űrhajósnak ki kell bírnia például azt a 48 órás utat, amelyet egy kapszulában szinte egy helyben kell eltölteni, amíg a Nemzetközi Űrállomást elérik. A kiválasztottak hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát. A még az utolsó pillanatig versenyben lévő másik két jelölt a misszió munkáját majd a földi támogató egység vezető munkatársaként fogja segíteni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában