Postanyitás

2022.12.28. 13:59

Újra kinyithat a mátrafüredi posta, jelentette be Gyöngyös polgármestere

A gyöngyösi önkormányzatnak és a Magyar Postának sikerült megegyezni az üzemeltetés feltételeiről.

Sz. Sz. I.

Novemberben tiltakoztak a mátrafürediek a postájuk bezárása ellen

Forrás: Czímer Tamás /Heves Megyei Hírlap

A Magyar Posta Zrt. elfogadta az önkormányzat mátrafüredi posta újranyitásával kapcsolatban tett javaslatát, így január másodikától Mátraháza postahivatala helyett a füredi tart nyitva. Minderről Gyöngyös önkormányzata tájékoztatott. Mint arról már portálunkon is beszámoltunk, az ország több száz postahivatalával együtt november 12-étől a gyöngyösi Szövetkezet úti és a mátrafüredi posta működése is szünetel. A Magyar Posta Zrt. energiatakarékossági okokkal indokolt döntése ellen az érintett területeken lakók is tiltakoztak, és a képviselő-testület is többször foglakozott a kisposták bezárásával. A grémium még korábban arról döntött, hogy hajlandó az energiaköltségek száz százalékát is megtéríteni a Magyar Posta számára a postahelyek újranyitásának érdekében, az állami tulajdonban álló társaság által adott évi negyvenmillió forintos ajánlatot azonban nem fogadták el a képviselők arra hivatkozva, hogy a kalkulált szolgáltatási díjban a posta nem csak a rezsit, hanem a működés egyéb költségelemeinek – többek között a bérköltségnek – arányos részét is érvényesíteni kívánta.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen született döntés után az önkormányzat újabb ajánlattal kereste meg a Magyar Posta Zrt.-t, amelyben egyrészt a rezsiköltségek száz százalékának megtérítését vállalta, ugyanakkor a mátrafüredi postával kapcsolatban egy másik javaslattal is élt, méghozzá azzal, hogy a mindössze öt állandó lakossal rendelkező mátraházai helyett a hétszáz lakosú mátrafüredi postahivatalt tartsák nyitva, az üzemeltetés költségeinek különbözetét pedig az önkormányzat kész megtéríteni. A Magyar Posta elfogadta az önkormányzat javaslatát, és a napokban az ehhez szükséges szerződéstervezetet is elküldte a városházának. Ennek értelmében 2023. január első napjaiban újra kinyithat a mátrafüredi postahivatal, amennyiben az önkormányzat megtéríti az üzemeltetési költségek különbözetét, évi 2,8 millió forintot.

Hiesz György polgármester és Faragó Tamás, a mátrafüredi részönkormányzat vezetője december 28-ai sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az önkormányzat elfogadta a Magyar Posta ajánlatát, így január elején újra kinyithat majd a Béke úton található postahivatal. A két politikus szerint a posta újranyitása jelentősen megkönnyíti majd a mátrafürediek mindennapjait, hiszen eddig Gyöngyösre, Gyöngyössolymosra vagy Mátraházára kellett utazniuk, ha a posta szolgáltatásait igénybe kívánták venni, ami elsősorban az idősek számára volt megterhelő. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában