Közgyűlés

2023.07.18. 10:13

Mirkóczki Zita pszichológushoz küldte a polgármestert – ez történt az egri közgyűlésen

Kedd reggel 9 órától rendkívüli közgyűlést tartottak Egerben. A napirendek között szerepelt a volt Egrix és a Vitkovics-ház felújítására szánt projektpénz sorsa.

Szabadi Martina Laura

Ülésezik a közgyűlés

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Napirendre kerül az Egrix projekten túl, két városi céggel kapcsolatos döntés is, amelyek vélhetően azok vezetőinek kijelölésére irányulnak. Mivel zárt ülésen tárgyalják az előterjesztéseket, így nem sokat lehet tudni, ugyanakkor a városfejlesztési cég és a városgondozás ügyvezetői pozíciója körül lassan egy éve zajlanak botrányok.

9:20

Bódi Zsolt (Fidesz-KDNP) Felnémet önkormányzati képviselője elmondta, egy parasportoló kereste meg, akinek az önkormányzat félmillió forint támogatást szavazott meg, de máig nem kapta meg, ugyanakkor szüksége lenne rá, hogy világbajnokságon indulhasson.

Az első napirendi pont az Evat 2022-es beszámolója. Farkas Attila alpolgármester elmondta, kérte, hogy az Evat vezérigazgatója tájékoztassa az Evat személyi változásairól, de ez nem történt meg.

– Úgy tudom Zsebe Albert távozik a távhő divízió éléről. Én kíváncsi lennék a távozás körülményeiről – érdeklődött.  Az Evat válasza szerint Zsebe Albert nyugdíjba vonul. A feltett kérdésekre 10 munkanapon belül válaszolnak.

Farkas Attila az mondta, hogy Zsebe Albert neki azt mondta, hogy nem kívánt volna még nyugdíjba vonulni, de az Evat olyan helyzetet teremtett, hogy nyugdíjba megy. Szeretné, ha ezt tisztáznák.  

– Elérte a nyugdíjkorhatárt, jó szakemberből nincs hiány, mindenki pótolható. Ettől, hogy ez jó vezető nyugdíjba megy még nem fognak megfagyni télen az emberek – mondta Császár Zoltán. 

A képviselők egyhangúlag elfogadták a beszámolót. 

A második napirendi pont az Egrix-projekt ügye.

– Ugyan az a helyzet mint a napelemes beruházásnál. El kell állnunk a projekttől ahhoz, hogy vissza tudjuk kapni más projektre. A miniszterelnökség egyébként szabálytalansági eljárást fog kezdeményezni azon műszaki tartalom módosítások miatt, melyeket Nagy István a városfejlesztési cég akkori vezetője eszközölt – sorolta a polgármester.

Dr. Csetneki Attila (Fidesz-KDNP) képviselő jelezte, hogy ha most felhatalmazzák a pénz visszafizetésére és a tárgyalások lefolytatására, akkor majd közgyűlési döntés kell arról, hogy a félmilliárdos projektpénzt mire használják föl.  

– 2020-ban Mirkóczki Zita akkor még alpolgármesterként volt az utolsó aki innen az irányító hatósággal egyeztetett. 3,5 év volt erre és nem igazán történt semmi a városvezetés részéről. A projektek nem haladnak. Szeretnék kérni egy kimutatást az összes futó projektről, amelyeket december 31-ig le kell zárni. Sajnos mi erről nem kapunk információt. – mondta Orosz Ibolya. 

– Ennek a projektnek a kezdete 2016. Lefolyt egy feltételes közbeszerzési eljárás és egy feltételes szerződést. Majd mi 2019-ben szembesültünk a helyzettel, sok problémával. Én tucatszámra egyeztettem a pénzügyminisztériumban erről a projektről is. Nem tudom, hogy Mirkóczki Zita miről egyeztetett – mondta.

Bódi Zsolt kérte, hogy  alpolgármester ezekről az egyeztetésekről készítsen leírást, már csak azért is, hogy a képviselők tudják miről tárgyal a polgármester.

Mirkóczki Zita felháborodottan kérte számon, hogy ki felelős a 46 hónapért, amikor semmilyen intézkedés nem történt a városvezetés részéről, miközben Nagy István összesen hónapig volt a városfejlesztés vezetője. 

– 5 hónap van decemberig. Akkor hová szeretné polgármester úr átcsoportosítani? – kérdezte.

– Ez a hozzászólás méltatlan és látszik, hogy nem te írtad. 2020-ban te voltál a felelőse, kérdezd meg magadtól – reagált a polgármester. 

– Én úgy tudom, hogy a Kossuth utca nem fog megvalósulni. Egyébként én minden polgármesteri beszámolót elolvasok, egyikben sem szerepelt, hogy erről egyeztetett volna a pénzügyminisztériumban. – fogalmazott Keresztes Zoltán (Momentum) képviselő.

– A Kossuth utca projektje megvalósítható a járda nélkül, tehát közműcserével és útburkolat cserével – válaszolt Mirkóczki Ádám.

Juhász Ádám a belváros képviselője arról érdeklődött, reális-e, hogy az év végéig kivitelezhetik a felújítást. A polgármester azt mondta, szerinte igen, ha zöld utat kapnak.

– Én azért kérdeztem a futó és visszamondott projektekről a beszámolót, mert a Kossuth utca költségét nem ismerjük, s itt van a napelempark 1,2 milliárdja és ez az 590 millió forint is – mondta Orosz Lászlóné.

Dr. Pápai Ákos szerint az előző városvezetés is látta, hogy a gazdaság lefelé tartó spirálban van és az Egrix projekt nem lesz racionálisan megvalósítható. Mirkóczki Ádám erre azt mondta, valóban nem szerencsés a műszaki tartalom és az indikátorok, melyeket a beruházáshoz rendeltek.

– Mikor már ön személyeskedik akkor már a türelme végénél jár, mikor pedig le is tegez, akkor végképp. Mondtam már önnek a múltkor, hogy keressen egy pszichológust – mondta Mirkóczki Zita tanácsnok a polgármesternek. – Az irányítóhatőság nem támogató döntésében mindenhol szerepel, hogy a jelentős késedelem miatt nem engedélyezik. A város szegényebb lesz 590 millió forinttal, mert attól, hogy a többi beruházást túlárazzák vagy felárazzák, az egriek nem kapnak többet. Ez Eger érdeke? – folytatta a tanácsnok. 

 

10:30

– Szeretném hatályon kívül helyezni azt a márciusi közgyűlési határozatot, amely a költségvetésből a projektre 93 millió forintot önerőből ideiglenesen átcsoportosít, hogy az összeg visszakerüljön az Evat lakásfelújítási sorára – mondta Mirkóczki Zita.

– Volt-e fellebbezés és mikor jár le a határideje? – kérdezte Keresztes Zoltán a projekttel kapcsolatban. Ismét megkérdezte, hogy mikor tárgyalta projektről a polgármester ha egyik beszámolójában sem szerepelt.

– Nem fellebbezünk, hiszen egész biztosan felesleges lett volna, és kifutottunk volna az időből – mondta a polgármester.

Bódi Zsolt elkérte az irányító hatóság döntését, hogy áttanulmányozhassa. Juhász Tamás, a gazdasági irodavezetője elmondta, a kivitelezési szerződés még él, és kötelezettségvállalás van a 90 millió forintról. A képviselők nem értették a választ, dr. Bánhidy Péter jegyző elmondta, szerinte a szerződés sosem lépet hatályba, de érti az irodavezető aggályait arról, hogy élő kötelezettségvállalás van. Az irodavezető elmondta, hogy egyébként 55 millió forintot már elköltöttek a pénzből, így ezt az összeget egyébként is a számlán kell hagyni.

Orosz Lászlóné hangsúlyozta, az irányító hatóság döntésében szerepel, hogy a hiánypótlás során az önkormányzat soha nem tisztázta, miért nem lépett életbe a 2019-es feltételes szerződés. Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy a forrás nem volt biztosított, az 2022-ben realizálódott, ám többlettforrást sem kért a kedvezményezett, így nem tett meg mindent azért, hogy a szerződés életbe lépjen.

Mirkóczki Zita javaslatát elfogadták a képviselők, az előterjesztést ezzel együtt megszavazták.

A következő napirendi pontban Eger Civil Ünnepének támogatásáról döntöttek. Egyhangúlag vita nélkül megszavaztak 700 ezer forintot. Szünetet tartottak, majd zár ülés következik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában