Késlekedés

2023.10.29. 09:14

A verpeléti vasúti kőátrakó érdekében kilincselt a MÁV-nál Horváth László

A MÁV egyik legsúlyosabb késésének tartom azt, ami az elmúlt hónapokban a Tarnamentén élők kárára történik, mondta szeptemberben a honatya.

Szabó István

Horváth László pénteken a Rail Cargónál járt

Forrás: Horváth László

A Tarnamentén és a Mátraalján történő közúti kőszállítás vasútra helyezése ügyében Horváth László országgyűlési képviselő pénteken a MÁV kőszállításait lebonyolító cégnél, a Rail Cargónál járt, tájékoztatott közösségi oldalán a honatya. 

– Az élet nem egyszerű, sokszor elsőre érthetetlennek tűnő akadályok nehezítik. De ha kell, minden ajtón bekopogok, ha kell, mindenkivel egyeztetek, és addig megyek, amíg a verpeléti vasúti kőátrakó üzembe nem lesz helyezve. Ez a Tarnamentén és a Mátraalján élők érdeke és jogos elvárása, ezért számomra ebben az ügyben csak ez tud lenni az elsődleges szempont. A mai állomás, a MÁV kőszállításait lebonyolító cég, a Rail Cargo volt. Addig megyek, ameddig a közúti kőszállítás sínre nem kerül! – fogalmazott Horváth László.

Portálunkon már megírtuk, hogy a honatya szeptemberben arról számolt be, hogy a kormány támogatásával épített vasúti kőátrakó Verpeléten már elkészült, a vasúti szállítás azonban nem indult meg, s addig nem is indulhat, amíg ameddig a MÁV nem hozza meg azokat a döntéseket, ami a kőszállítást itt sínre tehetné. 

– A helyiek már elviseltek sok mindent, a vasúti kőátrakót megépítettük, a bányákkal tárgyaltunk erről, a vasúti pálya is alkalmas erre – a MÁV egyik legsúlyosabb késésének tartom azt, ami az elmúlt hónapokban a Tarnamentén élők kárára történik. Ma a minisztérium képviselőit is tájékoztattuk, és kértük hathatós segítségüket a számunkra érthetetlen késlekedés kezelésében – fogalmazott szeptember elején Horváth László.

Mint ismert, a honatya kezdeményezésére 2021. május 6-án aláírásgyűjtés indult tizenkét mátraaljai és tarnamenti településen – Kisnána, Domoszló, Markaz, Abasár, illetve Tarnaszentmária, Verpelét, Feldebrő, Aldebrő, Tófalu, Kápolna, Kompolt és Kál összesen húszezer lakója körében –, hogy a kormány segítségét kérjék a környék bányáiból kitermelt követ szállító kamionok okozta áldatlan állapotok megszüntetésére.

A MÁV Kommunikációs Igazgatósága 2021. júniusában azt válaszolta portálunk érdeklődésére, hogy a Kál-Kápolna–Kisterenye vasútvonalon, ahol a verpeléti állomás található, a megrendelések függvényében jelenleg is közlekednek tehervonatok. Nem kell tehát újranyitni, mert a műszaki állapota alkalmas a szállítási igények kielégítésére. A vasúti pályát folyamatosan felügyelik, a karbantartási munkákat ütemezetten elvégzik. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában