Hallgassa élőben!
Fotó: Mónus Márton / MTI

Megnyílt a 33. Mesterségek Ünnepe

A rendezvény idei díszvendége Japán, kiemelt témája a lábbeli készítés.

Megnyílt a 33. Mesterségek Ünnepe, amelyen mintegy ezer kézműves mester mutatkozik be szombattól keddig a budai Várban.

„Ünnep van. Egyrészt Magyarország születésnapjára készülünk, másrészt pedig arra, hogy a munkának, a mesterségeknek újra rangot és elismerést szerezzünk”

– mondta a fesztivál megnyitóján Nagy István agrárminiszter.

Mint fogalmazott, a Mesterségek Ünnepe az egész Kárpát-medence népművészetét élteti, immár 33. alkalommal. A rendezvényen minden korosztály jól érezheti magát, erről ezer kézműves mester, több száz fellépő, egész napos színpadi programok, mesterség-bemutatók és népi játszóházak gondoskodnak – tette hozzá.

Kitért arra, hogy a rendezvény kiemelt témája sokak nagy kedvence: a lábbeli. Nemcsak a hagyományos cipők, papucsok és csizmák kapnak teret, hanem a kortárs divattervezők által újraálmodott formák is. A vasárnapi Folktrend divatbemutató is arra hivatott, hogy megmutassa a hagyományos viseletek újragondolását – tette hozzá.

A miniszter szólt arról is, hogy 2012-ben törvényt alkottak a hungarikumokról, és ma már a hungarikum gyűjteményébe 70, a magyar értéktárba pedig 163 elem tartozik. Mint mondta, az idén is meghirdették a pályázatokat, és ebben az évben a két célterületen összesen 230 millió forintos keretösszeggel hozzájárulhattak a civil szervezetek, egyesületek és művészek értékteremtő munkájához.

Kiemelte, hogy az idei Mesterségek Ünnepe díszvendége Japán, a látogatók megismerkedhetnek a hagyományos japán kézművességgel és a mindennapok szokásaival.

Takamizu Hidero, a japán nagykövetség tanácsosa kiemelte: nagy megtiszteltetés számukra, hogy díszvendégként vehetnek részt a több mint 30 éves múltra visszatekintő Mesterségek Ünnepén az idei évben, amikor a Japán és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulóját ünnepeljük. A standokon 13 japán kézműves és népművész mutatja be többek között a japán nyomat készítését, a fa megmunkálást és a papír kézművesség egyik ágát. A japánok mellett magyar kézművesek kokesi babákat, kalligráfiát, kimonókat mutatnak be. A színpadon a taikóval, a japán dobbal is megismerkedhetnek a látogatók, tea-ceremónia, harcművészeti- és kimonó-bemutatók is várják a közönséget.

A Mesterségek Ünnepe által tovább mélyülnek a két ország közötti kulturális kapcsolatok, ami fontos szerepet játszik a két nép közötti kölcsönös megértésben – mondta a diplomata.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a japán lábbelikkel, legyezőkkel, kerámiákkal, a furosiki batyuval, megtanulhatnak japán ecsettel írni, papírt hajtogatni, megkóstolhatják a japán ételeket és italokat.

Pál Miklósné, az eseményt rendező Népművészeti Egyesületek Szövetségének (NESZ) elnöke arról beszélt, hogy a fesztivál hű maradt kitalálóinak gondolatához: évente találkozzon egymással a népművészetet kedvelők és a népművészetet alkotók nagy családja.

Kiemelte: a Mesterségek Ünnepe arra vállalkozik, hogy megerősítsen bennünket abban, hogy van a Kárpát-medencében élőknek – magyaroknak és nemzetiségieknek – népművészeti öröksége. Arra, hogy ezt az örökséget felelősséggel ápoljuk, és képesek leszünk a népművészet értékeit a felnövekvő nemzedéknek hozományként átadni.

A rendezvényen első alkalommal nyitják meg a folkkocsmát karaokéval, mesemondókkal, énektanítással és táncházzal. Kiállításon mutatkoznak be az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő közösségek, a matyók, a mohácsi busók és az idén a listára felkerült kékfestő műhelyek is.
A fesztivál kiemelt témája a lábbeli, ezen belül pedig a szegedi papucs, ehhez kapcsolódva kiállítások, divatbemutatók láthatók. Az érdeklődők elleshetik a cipészmesterek titkait. Érkeznek cipőkészítők többek között Izlandról, Spanyolországból és Törökországból.

A rendezvényen népzenészek, énekesek, mesemondók és néptáncosok lépnek színpadra, mások mellett Lajkó Félix, a Fitos Dezső társulat, Bársony Bálint a Magyar Raphsody Projecttel, Szalonna és Bandája, a Kerekes Band, Chris Potter amerikai szaxofonos és a Dresch Quartet egy közös koncerttel.

Borítókép: Citerakészítő mester a 33. Mesterségek Ünnepén a Budavári Palotában a megnyitó napján, 2019. augusztus 17-én

Hozzászólások

újranyitás Heol
Újra várja a látogatókat az Érseki Palota
Európa-liga / 3 órája
A Manchester United és a Villarreal jutott a döntőbe
Az Európa-liga döntőjét május 26-án rendezik Gdanskban, az európai szövetség (UEFA) hétfői bejelentése szerint 9500 néző előtt.
Gyász
Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesanyánk KISS KÁLMÁNNÉ Németh Irén rubin diplomás tanítónő életének 97. évében csendesen elaludva visszaadta lelkét Teremtőjének. Búcsúznak Tőle még unokái, dédunokái, valamint családtagjai. Búcsúztatását kívánsága szerint szűk családi körben tartjuk. A gyászoló család
" Úgy mentél el, ahogy éltél, csendesen és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében! Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LUBAI LÁSZLÓNÉ szül. Prokaj Éva életének 79. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. május 6-án 14.30 órakor lesz az egri Hatvani temetőben a szentmisét követően. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY CSABA életének 56 évében elhunyt. Végső búcsúztatására 2021. április 30-án került sor az egri Hatvani temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelentek. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bereczné Tátrai Erzsébet életének 70. évében elhunyt. Temetése az egri Donát temetőben 2021. május 6-án 15 órakor lesz. A gyászoló család
" Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek." / Tóth Árpád / Szomorú szívvel tudatjuk, hogy TÓTH FERENC nyugállományú honvéd őrnagy 2021. április 23-án 88 éves korában végleg eltávozott közülünk. Felejthetetlen halottunkat 2021. május 5-én 12 órakor az egri Grőber temetőben katonai tiszteletadással kísérjük utolsó útjára. Drága emléke szívünkben örökké él! Gyászolja felesége, lánya és családja valamint rokonai. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérték.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VILLÁNYI ÁRPÁDNÉ szül. Bobek Klára 2021. április 24-én , életének 77. évében elhunyt. Drága halottunkat 2021. május 11-én 14.30 órakor kísérjük utolsó útjára, az egri Kisasszony temetőben. A gyászoló család
Olyan csend van így nélküled, hogy szinte hallani, amit még utoljára akartál mondani. (Váci Mihály) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Erdélyi Béla 2021. március 6-án, életének 80. évében, súlyos betegség után békésen, csendesen elhunyt. Mindazok, akik tisztelettel szeretnének adózni emlékének , azt ravatalánál 2021. május 5-én 09.30-11.00 között egy szál virággal tehetik meg Egerben a Kisboldogasszony temetőben. Drága halottunk hamvait - kérésére - szűk családi körben kísérjük végső nyughelyére. Nyugodjon békében! Táviratcím: 3300 Eger, Csiky S. u. 17.
Megtört szívvel tudatjuk, hogy BADACSONYI FERENC 2021. április 14-én 76 éves korában, váratlanul elhunyt. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a legjobb Férj, Édesapa és Nagyapa temetésén részt vettek, sírjára virágot helyeztek, részvétüket fejezték ki és utolsó útjára elkísérték. Hamvait a Kisasszony temetőben 2021. április 28-án helyeztük örök nyugalomra. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy CSERHALMI JÁNOS 2021. április 16-án 74. éves korában váratlanul elhunyt. Testét 2021. április 30-án, pénteken 14 órakor az egri Kisasszony temetőben helyezzük örök nyugalomra. A részvétnyilvánítást köszönjük: A gyászoló család Emléke szívünkben élni fog!
" Nem dobog már a szív mely jóság tükre volt. Ajka sem szól többé, mert lezárt holt, Megállott a kéz, mely csak adott soha semmi nem kért, és el nem fogadott." ( Koszotlányi Dezső) Megtört szívvel tudatjuk VAKARCS JÓZSEF 84-ik évében 2021. április 11-én eltávozott közülünk. Temetése 2021. április 30-án 14.30 órakor a Rozália temetőben lesz. Gyászoló felesége, fiai és a család
Mély fájdalommal tudatjuk , hogy szertett feleségem , édesanyánk ,nagymamánk Balázs Józsefné sz: Leiszner Mária Életének 73-ik évében elhunyt . Temetése 2021. április 29.-én 13.30 órakor lesz az egri Kisasszony temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Spisák József gipszkarton-szerelő életének 70. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 4-én 13.30 órakor az egri Grőber temetőben lesz. Kérjük egy szál fehér virággal róják le kegyeletüket. Gyászoló felesége, fiai, unokái
Köszönetet mondunk hálás szívvel mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, akik drága halottunk Prommer Béla temetésén megjelentek, részvétükkel, virágaikkal fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. Gyászoló család
A szeretet soha el nem fogy.1. Kor.13.8. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS ISTVÁNNÉ szül: Bucsi Sára életének 73. évében hosszú szenvedés után, 2021. április 16-án végleg eltávozott közülünk. Szerettünktől 2021. május 7-én, 12 óra 30 perckor veszünk végső búcsút a Lajosvárosi temetőben. Emlékét szívünkben őrizzük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy Dr. Nagy Sándor volt TÜZÉP és Panoráma Szálloda és Vendéglátó Vállalat egykori igazgatója életének 85.évében elhunyt. Utolsó útjára 2021. április 28-án 12 órakor kísérjük az egri Hatvani temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága Édesanya, Nagymama, Dédmama CSIZIK ISTVÁNNÉ szül. Zsebe Éva volt dohánygyári dolgozó életének 87. évében hosszan tartó betegség után örökre megpihent. Temetése 2021. április 30-án 12 órakor az egri Kisasszony temetőben lesz. Előtte 11.30 órakor a temető kápolnájában engesztelő szentmisét tartunk. Gyászolja lányai, unokái, dédunokája, testvérei.
" Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki, Életed elszállt, mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag." Szeretettel emlékezünk VÖLGYESI FERENC közúti árufuvarozó maklári lakos halálának 3. évfordulóján. Felesége és leánya
„Hagyjad az Úrra a te útadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti.” Zsoltárok könyve 37.5 Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bakos András erdész, gomba-szakellenőr váratlan, méltósággal viselt betegsége után életének 65. évében örökre megpihent. Szeretett halottunkat az egri Grőber temetőben lévő családi sírboltunkban helyezzük örök nyugalomra 2021. május 7-én, 14.00 órakor. Szeretettel őrizzük emlékét: felesége, lányai, fia, menye, vejei, hét kisunokája, testvére és rokonai
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik Dr. Kelemen Sándor, a legjobb Férj, Édesapa, és Nagyapa temetésén részt vettek, koporsójára és sírjára virágot helyeztek, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy HRUSKA ANDRÁS víz-gáz központifűtés szerelő 2021. 03.27-én Covid fertőzés következtében elhunyt. Hamvait 2021. 04.16-án helyeztük örök nyugalomra a Kisasszony temető urnafalába. Köszönet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérték. Gyászoló felesége, fia és unokái.
Támogatás / 5 órája
825 millió forinttal segíti a kormány Egert
Heol
Koronavírus / 6 órája
Orbán-Jansa találkozó: az oltás életet ment
nagyon dögös / 6 órája
Ledobta ruháit a magyar énekesnő, így még nem láthattuk
Mily meglepő... / 6 órája
Soros tényellenőrzői inkább megvédik Bident, mint ellenőrzik
zajok / 6 órája
Sokakat zavar a hétvégi fűnyírózás, flexelés, de van rá megoldás
Barta Katalin
TÁJFUTÁS / 7 órája
Kocsik Eszter és Kiss Mikes Tamás zsebelte be az abszolút bajnoki címet
B. Cs.